Į laivus investuojantiems žvejams – ES parama

Pasaulyje daugiausiai prekybos uostų turi Europos Sąjunga (ES) – 1200. Prekybiniai laivai jūras vagoja drauge su žvejybiniais, vandenų platybėse įsikuria naftos išgavimo platformos ar net vėjo jėgainių parkai. ES šalys turi ir ilgus pakrančių ruožus, kuriuose vyksta aktyvus turizmas, ypač skatinantis pietų šalių ekonomiką.

Žvejams ES parama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žvejams ES parama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žvejams ES parama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Žvejams ES parama.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 4:21 PM, atnaujinta May 11, 2017, 5:09 PM

Visa tai – švarios pakrantės, gausiai pagaunama žuvis, nardymas neužterštame vandenyje – įmanoma tik su sąlyga, kad bus išsaugotos ES jūrų ekosistemos, vykdoma tausi žvejyba, laikomasi griežtų aplinkosaugos reikalavimų.

Nors žvejybos pramonė yra tarp didžiausių ir svarbiausių ES pramonės šakų, dažnai naudojami žvejybos laivai ir įranga būna pasenę, teršia aplinką ir nebeatitinka šiuolaikinių standartų. Atsižvelgiant į tai, žvejybinių laivų savininkai kviečiami pasinaudoti Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programa ir gauti finansinę paramą laivų varikliams atnaujinti. Skiriant tam lėšų, tikimasi pagerinti ir žvejų veiklą, ir vandens telkinių ekologinę būklę.

Kas gali pasinaudoti parama?

Pagal Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programą, mūsų šalyje numatoma įgyvendinti 22 skirtingas su žuvininkyste ir žvejyba susijusias priemones, tarp kurių nepamiršta ir ekologija. Mūsų žvejai jau nuo šių metų lapkričio 28 d. gali teikti paraiškas pasinaudoti klimato kaitos ir taršos mažinimui skirta programos priemone „Energijos vartojimo efektyvumas ir klimato kaitos švelninimas. Pagrindinių arba pagalbinių variklių keitimas arba modernizavimas“.

Ši priemonė skirta atlikti investicijoms į žvejybinius laivus, kurios leistų mažinti teršalų ar šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą, didinti energijos vartojimo efektyvumą, prisidėti prie ES klimato kaitos tikslų įgyvendinimo. Mažinti energijos vartojimą galima modernizuojant esamus laivo variklius arba keičiant variklius į suvartojančius mažiau energijos.

Tinkamomis išlaidomis šiems tikslams siekti pripažįstamos investicijos į laivo variklių modernizavimą arba keitimą.

Skirtingo dydžio laivams – skirtingi projektai

Parama priemonei „Energijos vartojimo efektyvumas ir klimato kaitos švelninimas. Pagrindinių arba pagalbinių variklių keitimas arba modernizavimas“ įgyvendinti bus skiriama tiems pareiškėjų laivams, kurie yra tinkami eksploatuoti paraiškos teikimo metu (pateikiamas techninės apžiūros aktas), priklauso pareiškėjui nuosavybės teise ir turi Lietuvos Respublikos žvejybos laivo liudijimą (taikoma jūrų vandenų žvejybos laivams) arba teisę į žvejybos vidaus vandenyse kvotą.

Priemonei įgyvendinti vykdomi projektai bus skirstomi pagal laivo dydį:

– jei bendras žvejybos laivo ilgis neviršija 12 metrų, varikliai gali būti keičiami į tos pačios galios variklius;

– jei bendras žvejybos laivo ilgis yra 12–18 metrų, esami laivo varikliai gali būti keičiami į 20 proc. mažesnio galingumo;

– jei bendras žvejybos laivo ilgis yra 18–24 metrai, esami laivo varikliai gali būti keičiami į 30 proc. mažesnio galingumo variklius.

Parama pagrindiniams ar pagalbiniams varikliams keisti arba modernizuoti, skiriama tik laivams, priklausantiems laivyno segmentui, kurio ataskaitoje apie pajėgumus nurodyta, kad segmento pajėgumai subalansuoti su turimomis žvejybos galimybėmis.

Paraiškos paramai pagal šią priemonę gauti bus priimamos iki 2016 m. gruodžio 29 d.

Daugiau informacijos apie Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos priemones galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.