Inovacijų savaitės finalas: neišsigąskite pamatę robotų armiją

Robotų eitynės ir kovos, bepiločių orlaivių pasirodymai ir jų valdymo pamokos – tokios pramogos numatomos šeimos šventėje „Pažink inovacijas“, kuri šeštadienį, spalio 1-ąją, rengiama sostinėje, pievoje prie Baltojo tilto. Šiuo smagiu renginiu baigsis Ūkio ministerijos kartu su partneriais pirmą kartą Lietuvoje organizuota „Inovacijų savaitė 2016“.

Lietuviai vis labiau žinomi pasaulyje kaip talentingi robotų kūrėjai.<br>123rf nuotr.
Lietuviai vis labiau žinomi pasaulyje kaip talentingi robotų kūrėjai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2016, 9:07 AM, atnaujinta May 11, 2017, 5:57 PM

Vidurdienį prasidėsiančios ir iki pat vakaro vyksiančios šventės erdvėje taip pat vyks naujausių technologijų paroda, bus pristatomi įvairūs technologijų būreliai, veiks kūrybinės dirbtuvės. Bene linksmiausia renginio dalis – robotų kovos, kuriose gali dalyvauti visi norintieji. Tiesa, kiekvienas dalyvis turi turėti savo paties sukonstruotą autonominį robotą, sveriantį ne daugiau nei vieną kilogramą. Robotas gali būti tiek iš „Lego“ detalių, tiek sukurtas naudojant „Arduino“ mikrovaldiklį. Robotai kausis net 4 rungtyse.

Pademonstruos potencialą pasauliui

„Lietuviai vis labiau žinomi pasaulyje kaip talentingi robotų kūrėjai. Vis daugiau robotų kūrėjų startuolių gauna finansavimą iš solidžių tarptautinių kompanijų, vis dažniau iš pasaulinių robotų lenktynių ar robotų sumo parsivežame auksą, kuriam robotus, kurie gali puikiai pasitarnauti įvairiose srityse. Esame nemažai nuveikę robotikos srityje ir turime dar daug potencialo“, – sako ūkio viceministras Marius Skarupskas.

Prie to, kad Lietuva neatsilieka nuo lyderių, neabejotinai prisideda „Robotikos akademija“, auginanti išradėjų kartą. „Robotikos akademija“ turi kelis filialus visoje Lietuvoje, be to, rengia užsiėmimus įvairiose mokyklose. Ankstyvosios robotikos užsiėmimus gali lankyti vaikai jau nuo 3 metų, jie čia išmoksta roboto valdymo ir programavimo pagrindų. Kiek paaugę, jie gilinasi į sudėtingesnių robotų programavimo paslaptis. Galiausiai vaikai mokosi kurti ne tik robotus, bet ir taikomuosius sprendimus.

Kas žino, gal kai kurie šios akademijos auklėtiniai sukurs ir labai sudėtingus robotus, kurie nustebins visą pasaulį. O kol kas pamėginkime suskaičiuoti, kiek robotų gyvena Lietuvoje.

„Jeigu kalbėsime tik apie pramonėje taikomus robotus, tai jų Lietuvoje yra apie 150“, – sako šį pavasarį įsteigtos Robotikos asociacijos direktorius Edgaras Leichteris. – Visi jie atkeliavę iš kitų šalių, bet juos į gamybą integravo mūsų šalies robotikos specialistai. Didžioji dalis Lietuvoje sukurtų robotų kol kas dar tik testavimo stadijoje. Asociaciją tuo tikslu ir įkūrėme, kad pasauliui pademonstruotumėme šalies potencialą šiame sektoriuje.“

Pasak E. Leichterio, potencialas yra nemenkas, nes Lietuva yra tinkama vieta kurti robotus vien dėl savo dydžio: galima greitai pasiekti įmones, susipažinti su jų problemomis ir pateikti sprendimus. „Be to, mes turime stiprius mechatronikos ir informacinių technologijų sektorius, o tai mums suteikia konkurencinį pranašumą prieš kitas šalis“, – kalba Robotikos asociacijos direktorius.

Ambicingi projektai

Asociacija jungia 5 šalies įmones – UAB „Robotex“, UAB „Blue Ocean Robotics“, UAB „Rubedo sistemos“, UAB „Elinta“ ir UAB „Precizika Metal“. UAB „Rubedo sistemos“ kuria autonominį krovinių transporterį (AKT). UAB „Blue Ocean Robotics“ Lietuvos padalinyje kuriamas robotas „Wallmo“, skirtas stiklinių pertvarų montavimui statybų metu, taip pat kompanija neseniai pristatė dar vieną ambicingą projektą – metalinių detalių lankstymo procesą automatizuojantį robotą „Bendsai“, kuris ateityje galės pakeisti pusantro milijono metalo lankstymo staklių.

Asociacijai nepriklausanti pradedanti įmonė „Superum“ Lietuvoje kuria automatizuotą siuntų pristatymo robotą (pagrindinis finansavimo šaltinis – DHL Lietuva). Kompanija „Neurotechnology“ konstruoja robotą „Sentibotics“, kuris sugebės savarankiškai nuvažiuoti į žmogaus nurodytą vietą, atpažinti objektus, juos paimti bei atvežti. Pasaulio ekonomikos forumas yra paskelbęs prognozes, kad iki 2020 m. bus robotizuota apie 5 mln. darbo vietų. Tyrimo išvados sako, kad robotizacija „sunaikins“ 7 mln. darbo vietų, tačiau dėl darbuotojų poreikio kitose srityse papildomai bus įdarbinta apie 2 mln. žmonių.

JAV robotų gamintojų asociacija suskaičiavo, kad per 2015 m. darbo vietas užpildė 31.500 robotų – šiuo metu jų gamyboje yra virš 260.000. Ir tempai auga – 2014 m. įmonėse buvo įdiegta 28.000 robotų.

„To, kad robotai keičia žmones, nereikia bijoti. Dažniausiai robotai atlieka itin pavojingus arba nuobodžius darbus, tokius kaip komutatoriaus. Ar norėtumėte visą dieną sujunginėti telefono laidus? O juk kažkada šį darbą atlikdavo žmogus, tik vėliau laidų sujungimas buvo automatizuotas“, – sako Robotų asociacijos direktorius E. Leichteris. Šeimos šventė „Pažink inovacijas“ yra Ūkio ministerijos organizuojamo renginių ciklo „Inovacijų savaitė 2016“ dalis. Detalią renginių programą galima rasti interneto svetainėje www.inovacijusavaite.lt ir socialinių tinklų „Facebook“ bei „Instagram“ Inovacijų savaitės paskyrose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.