Eilėje tarp vargšų – ir valdininkas, norintis socialinio būsto

2016 m. spalio 5 d. 11:30
Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)
Kodėl Vilniaus savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Andžejus Dinikis buvo įrašytas į eilę socialiniam būstui gauti? Paklaustas apie tai, jis aiškino tiesiog užmiršęs iš šio sąrašo išbraukti savo pavardę.
Daugiau nuotraukų (2)
Savivaldybės sudarytoje eilėje socialiniam būstui gauti klesti netvarka – aštuonerius metus Viešosios tvarkos skyriuje dirbantis A.Dinikis buvo įrašytas į ją, ir niekas to nepastebėjo.
A.Dinikis iš sąrašo buvo išbrauktas tik tuo „Sostinei“ pasidomėjus.
Eilėje jis buvo 149-asis.
Ar tokių savivaldybės darbuotojų kaip A.Dinikis eilėje socialiniam būstui gauti yra ir daugiau? Įmonės „Vilniaus miesto būstas“ atstovai tvirtino tokios informacijos neturintys, nes nerenka duomenų apie prašytojų darbovietes.
Alga – ne tokia maža
Pats A.Dinikis pasakojo, kad į socialinio būsto eilę buvo įtrauktas dar 2003-iaisiais, nes neturėjo nuolatinės gyvenamosios vietos.
„Tuo metu tikrai atitikau kriterijus, tad ir buvau įrašytas į socialinio būsto eilę“, – tikino dabar Viešosios tvarkos skyriui vadovaujantis A.Dinikis.
Baigęs universitetą jis laimėjo konkursą į Viešosios tvarkos skyriaus specialisto pareigybę. 2008 metais pradėjęs dirbti šiame skyriuje, jis ėmė kilti karjeros laiptais.
A.Dinikio atlyginimas šių metų antrąjį ketvirtį siekė 1529 eurus, tad vargšu jo tikrai nepavadinsi. Nuo praėjusių metų jo alga padidėjo 24 eurais.
A.Dinikis ir šiuo metu neturi nuosavo būsto ar kito nekilnojamojo turto.
Neatitinka reikalavimų
„Sąraše likau, nes buvau apie tai pamiršęs ir nesidomėjau tolesniu savo buvimu tarp socialinio būsto prašytojų“, – prisipažino valdininkas.
Jo žodžiais, tik šią savaitę pasidomėjo ir sužinojo, kad nebeatitinka reikalavimų socialiniam būstui gauti, todėl esą pats paprašė išbraukti iš laukiančių socialinio būsto eilės.
Ar A.Dinikis tikėjosi išėjęs iš tarnybos savivaldybėje pasikeitus sąlygoms greičiau gauti socialinį būstą? Į šį klausimą valdininkas neatsakė.
Savivaldybės įmonės „Vilniaus miesto būstas“ vadovas Tadas Balsevičius patvirtino: A.Dinikis nebeatitinka asmens, pretenduojančio į socialinį būstą, reikalavimų.
Kasmet tikrina pažymas?
Kodėl A.Dinikio pavardė iki šiol buvo sąraše, „Vilniaus miesto būstas“ paaiškinti negalėjo.
Asmenų ir šeimų, turinčių teisę į paramą būstui išsinuomoti, sąrašai yra tvirtinami vieną kartą per metus pagal pateiktas ir Valstybinėje mokesčių inspekcijoje priimtas metines gyventojo turto deklaracijas, Registrų centro pažymas apie turtą ir deklaruotą gyvenamąją vietą.
Tad valdininkas jau seniai turėjo palikti prašytojų gretas.
T.Balsevičius neatsakė ir į klausimus, kiek savivaldybės darbuotojų yra eilėje socialinio būsto nuomai, po kiek metų jie laukia. Anot jo, „Vilniaus miesto būstas“ asmens duomenų apie darbovietes nekaupia.
Svarbu ne tik pajamos
Kokios turi būti šeimos nario pajamos ir turtas, kad įrašytų į tokią eilę?
Kad gautų tokį būstą, viengungio pajamos per metus neturi viršyti 3876 eurų, o turto vertė – 9486 eurų, dviejų ir trijų asmenų šeimos – atitinkamai 7752 ir 17136, keturių ir daugiau asmenų šeimos – 2244 ir 7650 eurų.
Taip pat prašytojui esamo būsto tenkantis naudingasis plotas turi būti mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų.
Planuojama, kad šiais metais socialiniai būstai bus suteikti ne mažiau kaip 100 asmenų ir šeimų. Tad kitąmet būtų atėjusi ir A.Dinikio eilė.
Šiuo metu socialinis būstas Vilniuje yra suteiktas 1265 asmenims ir šeimoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.