Patiems gatvę išasfaltavusiems gyventojams – naujos problemos

Savarankiškai Etten-Leuro gatvę Šiauliuose išasfaltavusių gyventojų pastangos gali virsti našta ant kitų pečių. Nesant garantijų ir išlindus brokui gali tekti mokėti gatvės šeimininkei – savivaldybei.

Šiaulių miesto savivaldybė nusprendė prisiimti šios gatvės dangos įforminimo naštą, bet paaiškėjo, kad atliktiems darbams netaikoma jokių garantijų.<br>G.Šiupario nuotr.
Šiaulių miesto savivaldybė nusprendė prisiimti šios gatvės dangos įforminimo naštą, bet paaiškėjo, kad atliktiems darbams netaikoma jokių garantijų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys („Lietuvos rytas“)

Oct 5, 2016, 3:41 PM, atnaujinta May 11, 2017, 10:36 AM

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Eduardas Bivainis patvirtino, kad gyventojų žadėtosios darbų garantijos nėra.

Mat dokumentuose nėra fizinio ar juridinio asmens, kuris būtų įvardytas kaip atlikęs darbus. Tad nebus iš ko pareikalauti, kad garantiniu laikotarpiu ištaisytų broką.

Manoma, jog taip elgtasi sąmoningai – kad nereikėtų laukti pagal 2008 metais patvirtintą Šiaulių miesto žvyruotų gatvių programą sudarytoje, bet tik šiemet pajudėjusioje eilėje.

Vylėsi, kad broko nebus

„Išsireikalavus dokumentus paaiškėjo, kad Stasio Pakarklio įmonė nesuteikė jokių garantijų. Ji tik pardavė gyventojams asfaltą ir išnuomojo techniką su darbininkais.

Tad įstatymo numatytos 5 metų garantijos matomiems ir dukart ilgesnės nematomiems darbams neturime“, – neslėpė E.Bivainis.

Paklaustas, kam reikės mokėti, jei per garantinį laikotarpį išlįs broko, administracijos vadovas trūktelėjo pečiais.

„Girdėjau tos gatvės gyventoją Gedeminą Vyšniauską žadant, kad jie patys viską sutvarkys. Bet tai tik pažadas, kuriuo tikėti neskubu. Lieka viltis, jog viskas atlikta labai kruopščiai ir broko taisyti nereikės“, – sakė E.Bivainis.

Net nepateikė prašymo

Skandalas kilo šią liepą, kai vieną dieną beveik 400 metrų ilgio Etten-Leuro gatvė išasfaltuota. Šie darbai buvo atlikti be projekto, nederinti su savivaldybe.

Gyventojai tikino, kad atsibodo valdininkų neveiklumas, todėl jie veiklos ėmėsi patys. Bet paaiškėjo, kad gyventojai su buvusiu Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriumi G.Vyšniausku priešakyje net nebuvo pateikę jokio prašymo.

Šioje gatvėje gyvenantis veikėjas pūtėsi, kad sumokėta vos 14 tūkst. eurų, piktinosi, kad savivaldybės vykdoma žvyrkelių asfaltavimo programa, pagal kurią pusę išlaidų sumoka gyventojai, yra tikras plėšikavimas.

G.Vyšniauskas tikino, kad darbai atlikti puikiai, kad yra visos garantijos. Tačiau pamažu paaiškėjo, kad prisiimti atsakomybės nenori niekas.

Pigiausia tapo brangiausia

Kilus skandalui buvo imta kalbėti, kad Etten-Leuro gatvė galėjo būti asfaltuojama nesumokėjus mokesčių. Šiuos pasvarstymus sustiprino Šiaulių miesto savivaldybės skelbtas konkursas žvyruotoms gatvėms asfaltuoti.

Tarp keturių konkurso dalyvių buvo ir S.Pakarklio įmonė. Tačiau būtent ji savo paslaugas įvertino brangiausiai – pateikė daugiau kaip 362 tūkstančių eurų pasiūlymą.

Mažiausią kainą pasiūlė įmonė „Šiaulių plentas“. Ši bendrovė darbus atlikti įsipareigojo už 215,5 tūkst. eurų.

Rajono savivaldybė padėti neketina

Problemų dėl gyventojų saviveiklos šį rudenį iškilo ir Šiaulių rajone.

Miesto pašonėje esančio Dainų kaimo Tautinių gatvės atkarpa prieš metus buvo padengta asfalto danga, bet jau dabar gatvėje atsivėrė ištisa duobių virtinė.

Šiaulių rajono savivaldybės vadovai pareiškė, kad šių problemų nespręs. „Kas padarė, tas dabar ir turi atsakyti. Mes galime tvarkyti tik tas gatves, kurias asfaltuoti nutarėme patys“, – paaiškino savivaldybės administracijos direktorius Gipoldas Karklelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.