„Lietuvos geležinkelių“ vadovas: „Esu pasirašęs sutartį ir galit man nesukt smegenų“

[[ge:lrytas:lrytas:258313]]

„Lietuvos geležinkelių“ vadovas kelis kartus klausiamas nebuvo linkęs atskleisti, kada pasirašė sutartį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
„Lietuvos geležinkelių“ vadovas kelis kartus klausiamas nebuvo linkęs atskleisti, kada pasirašė sutartį.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Europos Komisija (EK) stabdo projekto finansavimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Europos Komisija (EK) stabdo projekto finansavimą.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Rail Baltica“ atkarpa nuo Lenkijos iki Kauno atidaryta praėjusiais metais<br>M.Patašiaus nuotr.
„Rail Baltica“ atkarpa nuo Lenkijos iki Kauno atidaryta praėjusiais metais<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

BNS ir lrytas.lt

Oct 8, 2016, 10:25 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:02 AM

„Ažiotažų nemėgstu ir nedalyvauju tuose žaidimuose, tuščia šnekėt. Aš esu pasirašęs sutartį ir galit man nesukt smegenų. Tą pačią (sutartį), kurią reikėjo. Čia nereikalingai visi kelia... Valdybos nariai visi pritarė tiek, kiek reikia valdybos narių, ir aš esu jau pasirašęs“, – BNS šeštadienį sakė S.Dailydka.  „Lietuvos geležinkelių“ vadovas kelis kartus klausiamas nebuvo linkęs atskleisti, kada pasirašė sutartį. Tačiau galiausiai pripažino, jog sutartį pasirašė penktadienio vakarą. 

Jis tikino, jog šis sutarties pasirašymas, apie kurį nebuvo viešai pranešta, nesusijęs su Europos Komisijos direktorato pranešimu, jog stabdomas viso projekto „Rail Baltica“ finansavimas. 

S.Dailydka sakė nesureikšminantis Europos Komisijos įspėjimų ar tikrinimo procedūrų, nes tai įprasta praktika: „Pinigai nėra atimti ir niekas jų neatims“.

Jis taip pat pažėrė kritikos „Rail Baltica“ projektą įgyvendinančios „RB Rail“ vadovei B.Rubesai, kuri, anot S.Dailydkos, ignoruoja „Lietuvos geležinkelius“.

Bendra Baltijos valstybių įmonė „RB Rail“ pranešė, kad penktadienį gavo kreipimąsi iš EK Mobilumo ir transporto generalinio direktorato, kuriame nurodoma, kad stabdomas finansavimas Lietuvai. 

Direktoratas pranešė, kad projektą nedelsiant turi peržiūrėti Inovacijų ir tinklų vykdomoji agentūra (INEA) ir nuspręsti, ar sustabdyti pirmojo CEF (Connecting Europe Facility – BNS) fondo šaukimo lėšas – tuomet Lietuvai skirta 106 mln. eurų. Taip pat INEA turi sustabdyti derybas dėl antrojo šaukimo, kuriuo skirta beveik 191 mln. eurų, dotacijų sutarties. 

„Lietuvos geležinkelių“ parašo nebuvimas ant viešųjų pirkimų sutarties reiškia, kad sąlygos, kuriomis grindžiamas finansavimo paskirstymas antrajame šaukime yra nepatenkinamos. Todėl Komisija mano, kad Lietuva gali pažeisti reglamentą, kuris numato, kad „paramos gavėjai ir valstybės narės deda visas pastangas, kad įgyvendintų bendros svarbos projektus, kuriems pagal šį reglamentą skiriama Bendrijos finansinė parama“, kadangi „Lietuvos geležinkeliai“ yra valstybės valdoma įmonė. 

„RB Rail“ nurodo, kad pirmadienį diskutuos su INEA dėl finansavimo peržiūros procedūrų bei kaip toliau tęsti derybas dėl dotacijų sutarčių Latvijai ir Estijai. Bendra Baltijos įmonė nurodo suprantanti situacijos rimtumą ir toliau diskutuos tiek su EK direktoratu, tiek ir su Lietuva, siekiant sušvelninti projekto įgyvendinimo rizikas. 

„Lietuvos geležinkeliai“ vieninteliai savo parašu buvo nepatvirtinę sutarties dėl „Rail Baltica“ viešųjų pirkimų tvarkos. Įmonės generalinis direktorius Stasys Dailydka dar penktadienį įspėjo, kad sutartis nenaudinga geležinkeliams, nes įmonė bus atsakinga už „RB Rail“ padarytas klaidas.

Europos Komisijos (EK) perspėjimas Lietuvai dėl galimo finansavimo stabdymo „Rail Baltica“ gali pakenkti visam geležinkelių projektui Baltijos šalyse, sako bendros trijų šalių įmonės „RB Rail“ valdybos pirmininkė Baiba Rubesa.

Jos teigimu, Europos Komisijos transporto pareigūnų laiškas dėl pradedamų procedūrų „turėtų būti vertinamas ypatingai rimtai“.

„Tai tikrai pakenks projektui, nes finansavimas skiriamas projekto dalims, kurios privalo būti įgyvendintos. Visos veiklos yra susijusios, tik jos visos leidžia įgyvendinti visą „Rail Baltica“ projektą (...) Todėl tai nėra tik Lietuvos problema, bet yra rimta Lietuvos problema, kuri paveiks visą projektą ateityje“, – BNS šeštadienį sakė B.Rubesa.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.