Pinigų kauniečiai sukaupė, tačiau meistrų nesulaukia

Artėjant žiemai vieno Kauno daugiabučio gyventojai svajoja, kad namo rūsyje būtų sudėti nauji langai ir patalpos nebedrėktų. Šiems darbams jie yra sukaupę pakankamai lėšų. Tačiau namą administruojanti įmonė pasinaudoti lėšomis neskuba.

A.Grikėnas rodė, kad vieni rūsio langai žioji tušti, kitų stiklai suskilę, visos patalpos ir žmonių turtas pelija ir pūva.<br>G.Bitvinsko nuotr.
A.Grikėnas rodė, kad vieni rūsio langai žioji tušti, kitų stiklai suskilę, visos patalpos ir žmonių turtas pelija ir pūva.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Oct 11, 2016, 12:39 PM, atnaujinta May 11, 2017, 3:04 AM

A. ir J.Gravrogkų gatvės 7-ajame daugiabutyje gyvenantys kauniečiai su nerimu skaičiuoja paskutines dienas iki šildymo sezono pradžios.

Gyventojai skundėsi, kad jų namo rūsiai perdrėkę, nes juose nėra normalių langų. Drėgmė šiose patalpose kaupiasi ir dėl užsikimšusios lietaus nuotekų kanalizacijos.

Žmonės nori, kad šie trūkumai būtų pašalinti iki žiemos. ir kreipėsi į daugiabutį administruojančią įmonę „Būsto valda“. Tačiau iš jos atsakymų nesulaukė beveik mėnesį.

„Būsto valdos“ direktoriaus pareigas laikinai einantis Šarūnas Eidintas tikino, kad gyventojų problemas bando spręsti, tačiau greitai atlikti reikalingų remonto darbų nepavyksta dėl rangovų kaltės.

Namu gyventojai rūpinasi

Kaunietis Aleksandras Grikėnas prieš mėnesį atsikraustė į A. ir J.Gravrogkų gatvės 7-uoju numeriu pažymėtą daugiabutį. Vyrui patiko, kad namas – tiktai vienos laiptinės ir vos 16 butų, prižiūrimas.

Gyventojai ne tik savo būstuose, bet ir laiptinėje yra sudėję naujus plastikinius langus. Pati laiptinė taip pat atnaujinta ir tvarkinga.

„Nors čia gyvena daugiausia senyvi, socialiai remtini žmonės, dauguma iš paskutiniųjų nori gyventi gražiau, sąžiningai moka mokesčius“, – pasakojo A.Grikėnas.

Todėl kai naujakurys pamatė, kas dedasi namo rūsyje, suskato rūpintis, kad ir jame atsirastų tvarkos.

Rūsio patalpos – pelija

A.Grikėnas rodė, kad vieni rūsio langai žioji tušti, kitų stiklai suskilę. Lango nėra ir rūsyje esančioje elektros skydinės patalpoje.

Daug metų inžinieriumi dirbęs vyras pastebėjo, kad neveikia lietaus nuotekų įrenginiai. Per pamatus į namą bėga gruntiniai vandenys.

Nuo ilgus metus susikaupusios drėgmės rūsio patalpos, sandėlių durys, žmonių turtas pelija ir pūva.

„Negana to, sena elektros instaliacija yra tapusi pavojinga. Neizoliuoti ir kai kurie rūsyje esantys šildymo sistemos vamzdžiai“, – netvarką rodė kaunietis.

Turi patys sutaupę pinigų

Kadangi namo rūsys yra bendrojo naudojimo patalpa, vyras surinko 14 butų gyventojų parašus ir surašė prašymą namą administruojančiai įmonei „Būsto valda“.

„Prašėme, kad pasirūpintų, jog būtų atnaujinta lietaus nuotekų sistema, nes ją yra užkimšusios prieš daug metų kieme pasodintų medžių šaknys. Norime, kad rūsyje būtų sausa. Tam pirmiausia reikia įstatyti naujus langus“, – sakė A.Grikėnas.

Vyras teigė, kad namo gyventojai bendrojo naudojimo reikmėms yra sukaupę 434 eurus. Langai, jo skaičiavimu, kainuotų apie 300 eurų.

Jokios reakcijos nesulaukė

A.Grikėnas teigė, kad prašymą su gyventojų parašais įmonei „Būsto valda“ įteikė rugpjūčio 30 dieną.

„Tada įmonės direktorius pažadėjo atsižvelgti į mūsų problemas. Tačiau nei raštiško atsakymo, nei darbininkų nesulaukėme“, – sakė A.Grikėnas.

Vyras baiminosi, kad jei bent rūsio langai iki žiemos nebus sudėti, namas per žiemą bus pasmerktas toliau irti.

Ieško rangovų ir norėtų susitarti

Šarūnas Eidintas

Įmonės „Būsto valda“ laikinasis direktorius

„Mūsų specialistai yra apžiūrėję šį namą. Gyventojai teisūs. Už sukauptas lėšas langus rūsyje galima įrengti.

Dabar ieškome rangovų, kurie tai atliktų pigiausiai. Tačiau namas nedidelis, o ruduo – pats darbymetis rangovams ir statybininkams. Todėl rasti, kas sparčiai norėtų atlikti šiuos darbus nedideliame name, sunku.

Manau, kad per spalio mėnesį langus spėsime įrengti.

Šilumos punkte šiemet buvo atlikti įrangos bandymai. Ji veikia deramai. Kartais gyventojai reiškia nepagrįstų reikalavimų, nes jie nėra šios srities specialistai.

Dėl lietaus nuotekų kanalizacijos susidariusi dviprasmiška padėtis. Gyventojai nori, kad kokia nors įmonė sistemą atkastų, o vėliau valyti kanalizaciją norėtų patys ar patys žada ieškoti kitų darbininkų likusiems darbams atlikti. Taip būtų pigiau.

Tačiau taip daryti negalima. Visus darbus turi atlikti vienas rangovas, nes jei vėliau kas nutiktų, jis būtų atsakingas už savo darbą. Todėl su gyventojais šiuo klausimu dar reikia rasti kompromisą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.