Taromatų įrengėjams – priekaištų dėl pažeistų teisių gūsis

Taromatai Lietuvoje kai kur įrengti

Lietuvoje dėmesys taromatams neslopsta.
Lietuvoje dėmesys taromatams neslopsta.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2016, 9:19 AM, atnaujinta May 11, 2017, 1:49 AM

Rugpjūčio mėnesį tarnyba gavo Klaipėdos miesto savivaldybės skundą, kad teikiant taros supirkimo paslaugas Klaipėdoje asmenys su negalia yra diskriminuojami dėl jiems neprieinamų taromatų patalpų: prie įėjimo durų yra laipteliai, ant kurių nėra įrengto panduso ar kito įrengimo, leidžiančio patekti į patalpą, taromatai nėra pritaikyti aukščio atžvilgiu, patalpų durys per siauros.

Kadangi minėta problema yra ne tik Klaipėdoje, bet ir visoje Lietuvoje, tyrimo metu kontrolierė situaciją vertino plačiau ir aiškinosi, ar bendra taromatų patalpų įrengimo tvarka visoje Lietuvoje nepažeidžia asmenų su negalia, o tuo pačiu ir kitų ribotą judumą turinčių asmenų lygių galimybių.

Pagal aplinkos ministro patvirtintą Statybos reglamentą, visi žmonėms su negalia svarbūs negyvenamieji pastatai privalo būti pritaikyti asmenų su negalia poreikiams. Jei taromatas įrengtas pastato viduje, prie jo privalo būti užtikrintas patekimas asmenims su negalia. Problema atsiranda, kai taromatai įrengti ne parduotuvių patalpose, o šalia esančiuose specialiuose konteineriuose, kadangi tokie statiniai nepatenka į Statybos reglamente nurodytą statinių sąrašą – jie priskirtini prie kilnojamųjų daiktų, o ne statinių. Taip pat pažymėtina, kad supirkimo paslaugas teikiantiems asmenims jokiais teisės aktais nėra įtvirtinta pareiga užtikrinti, kad taros supirkimo vietos būtų pritaikytos asmenų su judėjimo negalia poreikiams.

Pasak lygių galimybių kontrolierės Agnetos Lobačevskytės, būtina priimti teisės aktus, kurie nustatytų reikalavimus pritaikyti taromatų patalpas žmonėms su negalia. Svarstant ir nustatant reikalavimus, taip pat būtinas bendradarbiavimas su neįgaliųjų interesus atstovaujančiomis nevyriausybinėmis organizacijomis.

Taip pat kreiptasi į Lietuvos prekybos įmonių asociacijos narių, teikiančių supirkimo paslaugas bei bendrovės „Norfos mažmena“ administraciją dėl poreikio taromatų patalpose pašalinti kliūtis, ribojančias paslaugų teikimą asmenims su judėjimo negalia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.