Alytiškė pasipiktino Mokesčių inspekcija: „Jei tokia tvarka, galiu vogti“

Į lrytas.lt redakciją kreipėsi skaitytoja, ironizuojanti, kad atrado būdą, kaip apgauti Valstybinę mokesčių inspekciją (VMI). Pasirodo, tai padaryti ne taip ir sunku, nes, pasak žmonėms butus ir namus remontuojančios alytiškės Rinos Zubrevičienės, pati VMI tam suteikia visas sąlygas.

Statybų versle dirbanti R.Zubrevičienė pasakojo, kad paprastai gavusi užsakymą visada išsiperka verslo liudijimą ir yra iš tų žmonių, kurie visada stengiasi būti sąžiningi ir laiku mokėti mokesčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Statybų versle dirbanti R.Zubrevičienė pasakojo, kad paprastai gavusi užsakymą visada išsiperka verslo liudijimą ir yra iš tų žmonių, kurie visada stengiasi būti sąžiningi ir laiku mokėti mokesčius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rinos Zubrevičienės prašymas gauti verslo liudijimą užtruko keletą dienų, tačiau moteris liko nieko nepešusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rinos Zubrevičienės prašymas gauti verslo liudijimą užtruko keletą dienų, tačiau moteris liko nieko nepešusi.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Statybų versle dirbanti R. Zubrevičienė pasakojo, kad paprastai gavusi užsakymą visada išsiperka verslo liudijimą ir yra iš tų žmonių, kurie visada stengiasi būti sąžiningi ir laiku mokėti mokesčius.<br>D.Umbraso nuotr.
Statybų versle dirbanti R. Zubrevičienė pasakojo, kad paprastai gavusi užsakymą visada išsiperka verslo liudijimą ir yra iš tų žmonių, kurie visada stengiasi būti sąžiningi ir laiku mokėti mokesčius.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 13, 2016, 3:49 PM, atnaujinta May 10, 2017, 11:14 PM

Moteris, klientams remontuojanti butus, dirba pagal verslo liudijimą, tačiau jo išdavimas, pasak jos, kartais užtrunka iki kelių dienų, nors prašymą teikiant internetu taip būti neturėtų.

Laukė tris dienas

Statybų versle dirbanti R.Zubrevičienė pasakojo, kad paprastai gavusi užsakymą visada išsiperka verslo liudijimą ir yra iš tų žmonių, kurie stengiasi būti sąžiningi, laiku mokėti mokesčius.

„Kaip ir visada, žinodama, kad ateinančią savaitę turėsiu dirbti, spalio 2 dieną VMI sistemoje užpildžiau prašymą gauti verslo liudijimą. Mokesčius jau moku apsiskaičiuoti pati, tad viską iškart ir apmokėjau, maniau, kad nekils jokių problemų“, – sakė R.Zubrevičienė.

Moteris teigė, kad pirmadienį jau turėjo dirbti Vilniuje ir pradėti suplanuotus remonto darbus, tačiau iš VMI atsakymo dėl pateikto prašymo taip ir nesulaukė.

„Nesulaukusi atsakymo dėl verslo liudijimo išdavimo vis tiek išvažiavau dirbti į sostinę. Mano sąžinė buvo rami, juk viskas apmokėta. Dėl visa ko atsispausdinau pateiktą prašymą ir įrodymą, kad mokėjimas atliktas. Pamaniau, kad jei mus kas tikrins ir manys, kad dirbama nelegaliai, pateiksiu įrodymus“, – apie priimtą sprendimą pasakojo moteris.

R.Zubrevičienė atsakymą iš VMI teigė gavusi tik antradienį. Elektroniniame laiške buvo parašyta, kad jos verslo liudijimo prašymas patvirtintas nebuvo, nes įvyko sistemos klaida.

„Sugrįžę į namus pasitikrinome elektroninį paštą. Juokingiausia, kad atsakymas buvo gautas spalio 4 dieną, o laiške parašyta, jog verslo liudijimas nesuteiktas dėl sistemos klaidos. Guzas mums į kaktą, o ne patentas“, – sakė R.Zubrevičienė.

Galima vogti?

Pasak moters, VMI nepatvirtinus prašymo dėl verslo liudijimo išdavimo ji liko be veiklą patvirtinančio dokumento ir tokiu būdu, pati to nenorėdama, sukčiavo prieš valstybę.

„Vadinasi, galiu internetu paduoti prašymą gauti verslo liudijimą, nudirbti visus reikiamus darbus ir atsispausdinusi dokumentus, jei mane tikrintų, aiškinti, kad viskas skaidru ir sąžininga, o vėliau gauti atsakymą, kad verslo liudijimas nesuteiktas, ir atsiimti sumokėtą sumą“, – apie galimos gudrybės klastą pasakojo R.Zubrevičienė.

Moteris sakė, kad tokių sąžiningų žmonių šiais laikais nedaug, o ji, norėdama dirbti skaidriai, negali laukti, kada VMI teiksis atsiųsti patvirtinimą, nes darbai nelaukia.

„Atrodo, kad ten kavą geriančių žmonių yra daug, tačiau dirbančių – nelabai. Matyt, kuris nors darbuotojas išėjo atostogų, o jį pavaduojantis nesusitvarkė su užduotimis.

Mokame mokesčius, mokame algas savo ponioms ir dar turime atsiprašyti už tai, kad siunčia velniop už iš anksto sumokėtus mokesčius? Kakutis tau, o ne patentas, darbininkėli. Mes nustatysime, kada tu privalai dirbti, o ne dirbsi, kada reikia darbdaviui.

O jei taip būtų atsitikę žmogui, kuris nuomoja patalpas arba laukia nuotakos padaryti jai šukuoseną? Kam tada ta elektroninė erdvė? Tam, kad viską galėtum atlikti greitai, kokybiškai“, – piktinosi R.Zubrevičienė.

Nepaisydama šio nesklandumo, moteris pasakojo sulaukusi ir dar vieno akibrokšto, mat jai buvo pasiūlyta atvykti į VMI ir verslo liudijimo prašymo sutartį sudaryti atgaline data.

„Jūs man paaiškinkite, kaip atgaline data galima išsiimti verslo liudijimą? Jie turbūt taip norėjo užglaistyti šitą savo nesąmonę ir padaryti man tokį „fintą“. Juk tai pažeidimas“, – supykusi teigė moteris.

Mainai užtruko ilgiau nei įprastai

Pasak Kauno AVMI viršininkės Juditos Stankienės, pirmą spalio savaitgalį VMI sistemos sutrikimų fiksuojama nebuvo, tačiau galimai mainai tarp sistemų užtruko kiek ilgiau nei įprastai.   „VMI duomenimis, gyventoja prašymą įsigyti verslo liudijimą MANO VMI sistemoje pateikė spalio 2-ąją, savarankiškai apskaičiavusi mokėtinus mokesčius. Spalio 3-iąją jos prašymas buvo apdorotas, apskaičiuotas mokėtinas gyventojų pajamų mokestis (GPM) ir ši informacija paskelbta mokesčių mokėtojos MANO VMI paskyroje.

Apie naują pranešimą MANO VMI sistemoje ji buvo informuota ir el. paštu. Nors VMI spalio 1-ąjį savaitgalį nefiksavo MANO VMI sistemos veiklos sutrikimų, duomenų mainai tarp sistemų užtruko kiek ilgiau nei įprastai“, – situaciją komentavo J.Stankienė.

Moteris teigė, kad įsigyjant verslo liudijimą internetu labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad MANO VMI paskyroje mokesčių mokėtojas turi patvirtinti, jog sutinka su apskaičiuota mokėtina GPM suma.

„Mokesčių mokėtoja savarankiškai apskaičiavo mokėtiną GPM ir jį sumokėjo didesnį, nei apskaičiavo VMI pagal mokėtojos pateiktą prašymą, todėl jai susidarė GPM permoka. Taigi šiuo atveju gyventoja turėjo pažymėti, jog sutinka su apskaičiavimais, ir tuomet verslo liudijimas būtų buvęs išduotas iš karto.

Kadangi šis veiksmas nebuvo atliktas, t.y. VMI negavo mokesčių mokėtojos sutikimo su apskaičiuotais mokėtinais mokesčiais, sistema prašymą atmetė, nors mokestis ir buvo sumokėtas. Pažymėtina, kad šį veiksmą sistemoje būtina atlikti, net jeigu GPM yra sumokėtas iš anksto“, – verslo liudijimo prašymo atmetimo priežastį įvardijo J.Stankienė.

Gauti atgaline data – įmanoma

J.Stankienė pabrėžė, kad gauti verslo liudijimą galima ir atgaline data, tačiau tai nėra normali įmonės praktika. Tokie liudijimai išduodami tik esant tam tikroms aplinkybėms.

„Nors įprastai atgaline data verslo liudijimas neišduodamas, esama išimčių, kai tai padaryti galima. Jeigu mokesčių mokėtojas, įsigydamas verslo liudijimą internetu, teisingai atlieka visus veiksmus, t.y. užpildo prašymą sistemoje, laiku sumoka apskaičiuotus mokesčius, tačiau dėl techninių trukdžių prašymas vis tiek nepatenkinamas, yra galimybė pateikti prašymą VMI darbuotojui išduoti verslo liudijimą ankstesne data“, – sakė J.Stankienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?