„Bloomberg“: didžiausios naftos paklausos sulauksime netrukus

Gali būti, kad praėjusį mėnesį Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) priimtas sprendimas dėl nevaržomos naftos gamybos ir prekybos apribojimo, kad išaugtų naftos kainos, smarkiai kertasi su pramonėje įsivyravusia tendencija: naftos paklausa po 15 metų gali pradėti mažėti. Apie tai praneša „Bloomberg“.

AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 17, 2016, 5:42 PM, atnaujinta May 10, 2017, 5:37 PM

Jeigu ir toliau bus išgaunama vis daugiau energijos iš atsinaujinančių šaltinių – populiarės elektromobiliai ir kitos alternatyvios technologijos, – benzino paklausa pasieks piką 2030 m., o paskui pradės mažėti, teigiama Pasaulio energetikos tarybos (PET) pranešime. Tikėtina, kad didžiausi pasaulio energijos gamintojai, susirinkę „Naftos ir pinigų“ konferencijoje Londone, prieis prie išvados, kad ankstesnė prielaida, jog naftos paklausa augs dar ne vieną dešimtmetį, yra klaidinga.

Mažėjančios atsinaujinančios energijos kainos – saulės modulių kainos nuo 2009 m. nukrito 50 proc. – aukštyn kojomis apvertė komunalinių paslaugų verslo modelį. Tikėtina, kad naftos pramonę sudrebins populiarėjantys, už benzinu ar dyzelinu varomus automobilius ekonomiškesni elektromobiliai, iki 2020 m. pabaigos potencialiai sumažinsiantys naftos paklausą milijonais barelių per parą. Prognozės, kad dar kelis dešimtmečius naftos paklausa augs, pritraukdama gausias investicijas į naftos pramonę, gali būti klaidingos.

Kai OPEC paskutinįkart apribojo produkciją 2008 m., kad sudarytų sąlygas kilti kainoms, sprendimas buvo ekonomiškai pagrįstas. Tuo metu pradėta vartoti frazė „naftos paklausos pikas“ kilo iš baimės, kad pasaulyje pritruks naftos, todėl OPEC narių 1 trilijonas barelių naftos atsargų garantavo kainų kilimą ateityje. Dabar tenka iš naujo įvertinti situaciją, nes iškilo grėsmė, kad dalies atsargų apskritai neprireiks.

Tai akivaizdu, pažvelgus į Tarptautinės energetikos agentūros atliekamus paklausos skaičiavimus, kurie nuolat tikslinami pastaruosius 20 metų; beje, prognozės atsinaujinančiai energijai tapo kur kas palankesnės. Tačiau kol kas didžiosios naftos gamintojos savo strategijos nekeičia, ypač skambant skirtingoms ekspertų nuomonėms: vienų teigimu, naftos paklausa pasieks aukščiausią tašką 2025 m., o 2030 pradės mažėti, kitų manymu, išaugusi paklausa laikysis iki 2040 m., o elektromobilių įtaka naftos pramonei pasijus tik po 30–50 metų.

PET, kuri pataria vyriausybėms ir kitoms organizacijoms strateginiais klausimais, pateikia galimą naftos paklausos scenarijų: jeigu egzistuojančią sistemą suardys naujosios technologijos ir verslo modeliai, paklausa pasieks piką 2030 m. su 103 mln. barelių per parą, lyginant su 86 mln. barelių per parą 2014 m., paskui paklausa kasmet mažės po 0,9 proc. iki 80 mln. barelių per parą 2060 m. Kyla pavojus, kad ištekliai „įstrigs“ ir visiškai nuvertės, nes bus nebeekonomiška juos išgauti, teigiama PET pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.