Nusprendė pašokdinti ir Europą, ir Kanadą

Laisvosios prekybos sutartis tarp ES ir Kanados turėtų būti pasirašyta jau šią savaitę, tačiau tam kilo kliūčių. Mat užsispyrė Belgijos Valonijos regionas.

Mažai kam girdėtas Valonijos parlamento vadovas A.Antoine‘as, pasipriešinęs laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada, dabar sulaukė tarptautinio dėmesio.<br>„Scanpix“ nuotr.
Mažai kam girdėtas Valonijos parlamento vadovas A.Antoine‘as, pasipriešinęs laisvosios prekybos sutarčiai su Kanada, dabar sulaukė tarptautinio dėmesio.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

(„Lietuvos rytas“)

Oct 25, 2016, 10:13 AM, atnaujinta May 10, 2017, 6:25 AM

Belgija iki šiol yra vienintelė ES narė, nepasirašiusi šios sutarties, dėl kurios derėtasi septynerius metus.

Valonijos regiono įstatymų leidėjai per praėjusį penktadienį surengtą balsavimą netikėtai nusprendė blokuoti Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutartį (CETA), todėl Belgija negali kol kas pasirašyti šio dokumento.

Kanados prekybos ministrė Chrystia Freeland praėjusį šeštadienį išskrido iš Briuselio į Kanadą po žlugusių derybų ir pareiškė, kad kamuolys yra ES pusėje.

Ministrė pareiškė besitikinti, kad dar galės su Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau sugrįžti ir pasirašyti sutartį per Briuselyje planuojamą viršūnių susitikimą.

Europos Sąjunga sekmadienį paskelbė Belgijai 24 valandų ultimatumą pareikšti, ar ji gali pritarti ES ir Kanados laisvosios prekybos sutarčiai, ir įspėjo, kad priešingu atveju teks atšaukti numatomą viršūnių susitikimą dėl šios sutarties.

Anot Briuselio, Belgija padarė tikrą gėdą Bendrijai iki šiol negalėdama pritarti CETA sutarčiai.

Ją užblokavo prancūziškai kalbantis Belgijos Valonijos regionas. Tačiau Valonijos regiono parlamento pirmininkas Andre Antoine’as vakar pareiškė, kad regionas nepaisys Europos Sąjungos paskelbto ultimatumo.

Jo teigimu, labai svarbu viską dėl CETA sutarties padaryti tinkamai, nes ji gali būti būsimų prekybos susitarimų su JAV ir Kinija pagrindas.

A.Antoine’as taip pat atkreipė dėmesį į tai, jog sutarties tekstas labai sudėtingas – jį sudaro 300 sutarties puslapių ir net 1300 priedų puslapių. (BNS, „Welt.de“, LR)

Kanada didžiulė, tačiau ūkio rodikliai kukloki

CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta pagal dydį pasaulio ekonomika.

Sutarties priešininkai teigia, kad tai yra pavojingas laisvosios rinkos precedentas, kuris gali pakenkti aukštiems sveikatos gerovės standartams Europoje ir ūkininkams.

Vis dėlto Kanada toli gražu nėra tokia prekybos partnerė, kuri ES galėtų kelti bent kiek apčiuopiamos grėsmės.

Nors pagal plotą ši valstybė yra antra pasaulyje (po Rusijos), jai tenka tik 2,4 proc. pasaulio prekybos apimties (Pasaulio prekybos organizacijos duomenimis) – panašiai tiek, kiek gerokai mažesnėms Meksikai, Belgijai ar Singapūrui.

Kalbant apie eksportą į ES, 2014-aisiais pagal šį rodiklį Kanadą aplenkė net Alžyras.

Pagrindinė Kanados eksporto prekė yra nafta, todėl didžiausi jos konkurentai – Naftą eksportuojančių šalių organizacijai priklausančios valstybės, Rusija bei JAV.

Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, šįmet Kanados bendrasis vidaus produktas turėtų siekti 1,407 trilijono eurų – mažiau nei Italijos (1,7 trln. eurų) ar juolab Vokietijos (3,21 trln. eurų). Šiais metais prognozuojamas visos ES bendrasis vidaus produktas – 16,5 trln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.