Lenkijos dvasininkai visai suįžūlėjo – pradėjo diriguoti verslui

Nuo to laiko, kai kaimyninę valstybę pradėjo valdyti katalikiška Teisės ir teisingumo partija (TTP), Bažnyčios įtaka išaugo tiek, kad religinės taisyklės taikomos net verslo kompanijose.

Nacionalinę valiutą, pašto ženklus, pasus, asmens tapatybės korteles bei kitokius dokumentus spausdinančios įmonės darbuotojai dabar kas mėnesį privalo dalyvauti bendrose mišiose.<br>M.Astrausko nuotr.
Nacionalinę valiutą, pašto ženklus, pasus, asmens tapatybės korteles bei kitokius dokumentus spausdinančios įmonės darbuotojai dabar kas mėnesį privalo dalyvauti bendrose mišiose.<br>M.Astrausko nuotr.
Valstybinių dokumentų leidyklos vadovu tapęs P.Wojciechowskis ją patikėjo Dievo globai ir ėmė atleidinėti darbuotojus, kurie atsisakė kas mėnesį lankytis mišiose.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Valstybinių dokumentų leidyklos vadovu tapęs P.Wojciechowskis ją patikėjo Dievo globai ir ėmė atleidinėti darbuotojus, kurie atsisakė kas mėnesį lankytis mišiose.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

2016-10-26 05:00, atnaujinta 2017-05-10 04:52

Didžiausias Lenkijos dienraštis „Gazeta Wyborcza“ bei žurnalas „Newsweek“ atskleidė stulbinamą faktą – Bažnyčia pradėjo kištis net į ekonomiką.

Paaiškėjo, kad viena iš 22 strategiškai svarbių šalies įmonių – Valstybinių dokumentų leidykla – neseniai buvo oficialiai patikėta Dievo globai.

Mišios – privalomos

Nacionalinę valiutą, pašto ženklus, pasus, asmens tapatybės korteles bei kitokius dokumentus spausdinančios įmonės darbuotojai dabar kas mėnesį privalo dalyvauti bendrose mišiose.

Jų nelankantys arba kritikuojantys valdančiąją partiją darbuotojai yra be skrupulų atleidžiami, o aukščiausias pareigas įmonėje perima pamaldžiausi tarnautojai.

Oficialiai atleidimai yra įforminami kaip eiliniai, tačiau darbuotojai skundėsi dėl religinės diskriminacijos.

Naujasis įmonės direktorius Piotras Wojciechowskis sausį darbą pradėjo nuo kabineto pašventinimo ir pažado remti Bažnyčią.

Vien per pirmąjį pusmetį įvairiems bažnytiniams renginiams bei katalikiškoms organizacijoms leidykla paaukojo 520 tūkst. zlotų (per 120 tūkst. eurų).

Šios įmonės lėšomis buvo apmokėta direktoriaus bei valdybos narių išvyka į Armėniją, skirta pasimelsti drauge su popiežiumi Pranciškumi, kai jis viešėjo Jerevane.

Per didžiąsias religines šventes direktorius savo iniciatyva įmonėje skelbė ne darbo dienas ir ragino rinktis į mišias. Netikintys asmenys dėl tokių pokyčių ėmė skųstis žmogaus teisių gynimo organizacijoms.

Turi įtakingų globėjų

Darbuotojų profsąjunga irgi piktinosi tokiais direktoriaus sprendimais ir siuntė protesto raštus įvairioms ministerijoms, bet nesulaukė jokios pagalbos.

„Gazeta Wyborcza“ spėjo, jog ilgametis TTP narys P.Wojciechowskis jaučiasi visagalis, nes turi ministrų bei Bažnyčios pritarimą.

Spėjama, jog jis bei jo pavaduotojas Robertas Malickis priklauso įtakingai Vatikano organizacijai „Opus Dei“.

R.Malickis yra vienas iš Sugebėjimų tobulinimo instituto, veikiančio „Opus Dei“ būstinėje Varšuvoje, įkūrėjų.

Be to, jis ilgai buvo ir privačios „Sternik“ mokyklos, kurioje mokosi „Opus Dei“ narių vaikai, valdybos narys.

Naujas verslo modelis?

Į visus darbuotojų skundus bei pasipylusią žiniasklaidos kritiką P.Wojciechowskis atsakė, jog permainos yra susijusios su diegiamu nauju verslo modeliu.

Direktoriaus teigimu, darbuotojai atleidžiami vien dėl to, jog išeina į pensiją ar likviduojamas konkretus etatas, o kad visi verčiami melstis ir dalyvauti mišiose, jis neįžvelgė nieko bloga.

Spėjama, kad jau nukentėjo apie šimtą valstybinės leidyklos darbuotojų.

Atleistieji panoro surengti protesto mišias bažnyčioje, tačiau į jas bendrovės direktorius atvykti atsisakė.

Apkaltintas leidykloje įvedęs religinę diskriminaciją P.Wojciechowskis panoro, kad teismas uždraustų „Newsweek“ bei „Gazeta Wyborcza“ rašyti apie šią įmonę, nes tai esą gali pakenkti šalies strateginiams interesams.

Teismas šį reikalavimą atmetė, tačiau P.Wojciechowskis taip ir neatšaukė reikalavimo visiems tarnautojams lankytis bendrose mišiose.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.