A. Lukašenka įsakė sukurti 50 tūkst. naujų darbo vietų: „Vykdykite!“

2016 metų rugsėjo mėnesį Baltarusijos ekonomiką kėlė 4 mln. 386,5 tūkst. žmonių, pranešė Nacionalinis statistikos komitetas.

A.Lukašenka: „Viso labo 50 tūkstančių, ne 100 ir ne milijonas darbo vietų.“<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
A.Lukašenka: „Viso labo 50 tūkstančių, ne 100 ir ne milijonas darbo vietų.“<br>AFP/“Scanpix“ nuotr.
Gyventojų užimtumo lygis Baltarusijoje nukrito iki žemiausios per pastaruosius 12 metų atžymos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gyventojų užimtumo lygis Baltarusijoje nukrito iki žemiausios per pastaruosius 12 metų atžymos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 28, 2016, 6:44 AM, atnaujinta May 10, 2017, 2:12 AM

2015 metų rugsėjo mėnesį šis rodiklis buvo 4 mln. 474,1 tūkst. žmonių. Tokiu būdu, per metus šalies ekonomikoje dirbančių žmonių skaičius sumažėjo 87,6 tūkstančio, rašo portalas „naviny.by“.

Baltarusijos darbo ir socialinės apsaugos ministerijos duomenimis, registruotų bedarbių skaičius 2016 metų rugsėjo pabaigoje sudarė 40,3 tūkst. žmonių (2015 metų rugsėjo pabaigoje – 43,7 tūkst.). Registruoto nedarbo lygis 2016 metų rugsėjo pabaigoje buvo 0,9 proc. ekonomiškai aktyvių gyventojų (2015-aisiais – 1 proc.).

Analitinės apžvalgos „Ekonominės tendencijos Baltarusijoje“, kurią parengė socialinių ir ekonominių tyrimų centras „CASE Belarus“, paskutinėje laidoje pažymima, kad gyventojų užimtumo lygis nukrito iki žemiausios per pastaruosius 12 metų atžymos. Kaip pažymi mokslininkai, per pastaruosius du ketvirčius dirbančių gyventojų skaičius šalyje „mažėjo neregėtais tempais“.

Absoliutine išraiška kiekvieną ketvirtį darbo netekdavo 40 tūkst. žmonių. Tokiu būdu, per pirmąjį pusmetį ekonomikoje užimtų žmonių sumažėjo 80 tūkstančių, teigia portalas.

„Tai rekordinis užimtumo sumažėjimas pastaraisiais metais per tokį trumpą laikotarpį. O bedarbių skaičius per pirmąjį pusmetį padidėjo tik 4 tūkst. žmonių, ir tai sudarė 5 proc. sumažėjusio ekonomikoje užimtų žmonių skaičiaus“, – pažymi „CASE Belarus“.

Mokslininkų paskaičiavimais, galutinis užimtumo lygis antrąjį ketvirtį nukrito iki precedento neturinčios atžymos – 4,402 mln. žmonių. Anksčiau istorinis užimtumo lygio minimumas buvo užfiksuotas 2004 metų ketvirtą ketvirtį – 4,420 mln.

„Tokiu būdu, 2006–2010 metų penkmečio, įėjusio į istoriją kaip didelių BVP ir užimtumo augimo tempų penkmečio, iškovojimai visiškai prarasti“, – pažymi apžvalgos autoriai.

Šių metų balandį Baltarususijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka laiške liaudžiai ir parlamentui pareiškė apie būtinybę „atkreipti dėmesį į efektyvų žmonių užimtumą.“ „Ir čia neapsieisime be darbuotojų skaičiaus optimizavimo“, – sakė jis.

„Kiekvienai panaikintai darbo vietai turi būti sukurta nauja, aukštą darbo našumą užtikrinanti, – pabrėžė valstybės vadovas. – Jeigu staiga „MAZ“, „BelAZ“ gamyklose įvyksta optimizacija ir atsilaisvina „n“ darbuotojų, šiuos žmones privalote paėmę už rankos pervesti per kelią ir įdarbinti naujoje darbo vietoje, o ne išmesti į gatvę. Atsakomybė už tai šiais metais bus griežta“.

A.Lukašenka priminė apie užduotį vyriausybei ir sričių vadovams sukurti šiais metais 50 tūkst. naujų darbo vietų.

„Tai minimalus reikalavimas, – sakė jis. – Viso labo 50 tūkstančių, ne 100 ir ne milijonas darbo vietų. O kad sukurtume milijoną darbo vietų, reikia turėti milijardą! Mes realistai, stovime ant žemės: mums reikia 50 tūkst. darbo vietų. Kiekvienas supažindintas su užduotimi, vykdykite“.

Ir dar jis perspėjo, kad „darbo vietos kuriamos ne dėl ataskaitų, o konkretiems žmonėms, kurie gyvena ant žemės“, baigiamas nežinomo autoriaus straipsnis portale „naviny.by“.

Parengė Leonas Grybauskas

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.