Vienuolynai ėmėsi verslo, kuris nustebins ir visko mačiusius

Prancūzijos kalnuose įsikūrusiame Didžiajame Chartreuse vienuolyne vienuoliai ne tik meldžiasi. Šiame vienuolyne gimė „Charteuse“ – stiprus likeris, kurio receptą vienuolynas gavo 1605 m. Prancūzijos vienuoliai nėra vieninteliai uždarbiaujantys iš alkoholio, rašo BBC.

„Charteuse“ yra gaminamas iš 130 augalų, žolelių bei gėlių. Tiesa, receptas yra laikomas paslaptyje ir vienuoliai tyli apie tai, kokie iš tikrųjų ingridientai keliauja į gėrimą ir kaip jis yra gaminamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Charteuse“ yra gaminamas iš 130 augalų, žolelių bei gėlių. Tiesa, receptas yra laikomas paslaptyje ir vienuoliai tyli apie tai, kokie iš tikrųjų ingridientai keliauja į gėrimą ir kaip jis yra gaminamas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2016, 2:36 PM, atnaujinta May 9, 2017, 10:07 PM

Religinės bendruomenės nuo seno gamino alkoholį, o dabar kai kurie iš šių produktų populiarūs kaip niekad. Kai taip svarbu tampa gėrimų ir maisto kilmė, alkoholis su tokia išskirtine istorija tampa prestižišku.

Paslaptingas likeris

Praėjusiais metais vienuolių gaminamo likerio „Charteuse“ buvo parduoti 1,5 milijono butelių, kurių vienas kainuoja apie 50 eurų. Visas gautas pelnas buvo skiriamas bažnyčios išlaikymui bei labdaros projektams.

„Charteuse“ yra gaminamas iš 130 augalų, žolelių bei gėlių. Tiesa, receptas yra laikomas paslaptyje ir vienuoliai nutyli apie tai, kokie iš tikrųjų ingridientai keliauja į gėrimą ir kaip jis yra gaminamas.

Vos 3 vienuoliai daro augalų mišinį ir siunčia jį distiliuoti specialiuose nepažymėtuose maišeliuose, kad gamyboje padedantys darbuotojai už vienuolyno ribų nesužinotų, kokia yra gėrimo sudėtis.

Vienuolyno gidė Mathilde Perrin sakė, kad aplinkiniai apie produkciją žino tikrai mažai. Kadangi visą gamybą valdo vienuoliai, „jie daro ką nori ir neprivalo niekam sakyti, ką daro.“

Šiandien vienuoliai naudojasi privačia spirito varykla, bet anksčiau turėjo nuosavą. Ją teko uždaryti, nes, padidėjus produkcijos apimtims, vienuoliams ėmė trukdyti aparatų skleidžiamas garsas.

Ir iš šios varyklos vienuoliams teks keltis į nuošalesnę dėl skleidžiamų spirito garų. „Vyriausybė paskaičiavo, kad jei kažkas sprogtų, galėtume į orą išnešti visą Voirono regioną“, – sakė gidė.

Nors spirito varykloje dirba nemažai žmonių, viską nuotoliniu būdu valdo vienuoliai: jie kompiuteriu valdo gamybos temperatūrą, o jei reikia, gamybą visiškai nutraukia.

Pilsto alų

Naujos ir senos technologijos susilieja ir Miunchene, kur Benediktinų vienuoliai nuo 1455 m. varo garsųjį savo alų.

Pagal benediktinų tikėjimo tiesas, vienuoliai kiekvieną savo užduotį privalo atlikti lėtai ir susikaupę. Šventasis Benediktas nieko nesakė apie alų, bet jo pamokymai puikiai tinka šio gėrimo gamyboje.

„Kai darai alų ir esi vienuolis, nieko negali paskubinti. Mes esame įsitikinę, kad vienuolių alaus tradicijos reikalauja laiko, kad būtų sukurtas aukštos kokybės produktas“, – pasakojo vienuolių atstovas Martinas Glaabas.

Šventasis Benediktinas taip pat daug kalbėjo apie pagalbą kitiems bei keliaujančių piligrimų priglaudimą. Į vienuolyną užsukant vis daugiau keliautojų, vienuoliai verčiasi per galvą, kad turėtų kuo juos pavaišinti. Dabar vienuolyną kasmet aplanko milijonas lankytojų.

Vienuolyno restorane pinta vienuolių alaus kainuoja 4 eurus. Kaip ir Chartreuse, Miuncheno vienuoliai gautą pelną skiria vienuolyno išlaikymui bei labdarai.

Kodėl vienuolių gaminamas alkoholis vis populiarėja? Maisto rinkos analitikė Beth Bloom teigia, kad tai susiję su augančiu pirkėjų susidomėjimu maisto kilme bei įtarimų dėl masinės gamybos kokybės.

„Žmonės domisi tuo kaip, kur ir kieno yra gaminami gėrimai bei maistas. Taip pat pirkėjams norisi autentiškumo. Būtent toks yra vienuolynuose metus iš metų gaminamas alus“, – pasakojo ji.

Augina kanapes

Kai kurios religinės bendruomenės net pradėjo gaminti ir šį tą daugiau nei alkoholis.

Kalifornijos fermoje vienuolės savo atsidavimą gydymui rodo kurdamos medicininius produktus, kuriuos praturtina savo pačių užauginamomis kanapėmis.

Nepriklausomą religinę grupę sesuo Kate Meeusen įkūrė praėjusiais metais. Nors vienuolės apsirengusios katalikiškais apdarais, jos teigia, kad tikėjimo semiasi iš „senovės išminties“.

„Mes klausiame savęs, ką darytų mūsų protėviai, kai tik turime kokią problemą ar dilemą. Tai pagrindinis mūsų principas“, – aiškino vienuolė K.Meeusen.

Šis tikėjimas sukūrė ir vienuolių verslo principą – visą gamybą jos vykdo pagal mėnulio ciklą bei besimelsdamos ir medituodamos.

Tiesa, vienuolių iš marichuanos gaminami vaistai nėra toksiški ir, nors pagaminti iš kanapių, gali būti parduodami ir eksportuojami.

Už 85-95 dolerius galima nusipirkti aliejaus, tinktūros bei raminamųjų priemonių. Vienuolynas pernai uždirbo 60 tūkst. dolerių ir skyrė juos patalpų bei fermos priežiūrai.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.