TVF skėlė – kaip pavyzdį Lietuvai nurodė ir Rusiją

Sutvarkiusi mokesčių sistemą Lietuvą savo BVP galėtų padidinti 1–2 proc. – tokią išvadą pateikė į Lietuvą atvykę Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai. Pasirodo, pavyzdys šioje srityje galėtų būti net Rusija, jau nekalbant apie kaimynus.

TVF Lietuvos mokesčių sistemos efektyvumą vertina 5,5 balo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
TVF Lietuvos mokesčių sistemos efektyvumą vertina 5,5 balo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
TVF Europos departamento Besiformuojančių ekonomikų skyriaus vadovo pavaduotojas Emilis Stravrevis teigia, kad Lietuvai reiktų imti pavyzdį iš Rusijos, Estijos ir Bulgarijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
TVF Europos departamento Besiformuojančių ekonomikų skyriaus vadovo pavaduotojas Emilis Stravrevis teigia, kad Lietuvai reiktų imti pavyzdį iš Rusijos, Estijos ir Bulgarijos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2016, 3:50 PM, atnaujinta May 9, 2017, 5:58 PM

Pagal dešimtbalę sistemą TVF Lietuvos mokesčių sistemos efektyvumą vertina 5,5 balo. Lenkiame Latviją, įvertintą 4,2 balo, tačiau smarkiai atsiliekame nuo Estijos, lyderiaujančios su 6,5 balo.

Atsiliekame

TVF, analizuodamas įvairių šalių mokesčių sistemų efektyvumą, vertina jų mokesčių institucijas – jų autonomiją, struktūrą, darbuotojų skaičių ir jų kokybę, rizikų valdymą bei IT ir kitas skaitmenines technologijas, taikomas mokesčių administravimo srityje.

Pagrindinė skirtis tarp Vidurio, Rytų ir Pietryčių Europos šalių bei pažengusių ekonomikų – žmogiškieji ištekliai bei IT technologijos.

„Pagal šiuos kriterijus regionas labai atsilieka. O tai labai svarbu, skaitmeninės technologijos labai stipriai koreliuoja su kitais kriterijais – šalyse, kur prasta mokestinės sistemos IT bazė, kenčia visa sistema“, – pasakojo TVF Europos departamento Besiformuojančių ekonomikų skyriaus vadovo pavaduotojas Emilis Stravrevis.

Į ką lygiuotis?

Norint mokesčių sistemą padaryti efektyvesnę, būtinos reformos. Tokias reformas įvykdžiusi Bulgarija, kurioje mokesčiai anksčiau buvo surenkami labai neefektyviai, šiandien jau gali lygiuotis į pasaulio pirmūnus.

„Jie suvienijo ir vienai institucijai perdavė visą mokesčių surinkimą, sukūrė palankesnę vartotojo aptarnavimo sistemą, sustiprino IT paslaugų plėtrą. Tai didelės reformos, pareikalavusios dešimtmečio“, – pasakojo E.Stravrevis.

Estija savo mokestinės sistemos efektyvumu garsėja jau seniai. TVF atstovo teigimu, ji pirmauja ne tik regione, bet gali lygiuotis ir į Vakarų Europos valstybes – mokesčių institucijoms čia tereikia išleisti 40 centų tam, kad būtų surinkta 100 eurų mokesčių.

Siūlo imti pavyzdį iš Rusijos

Kartais ir nedideli pokyčiai duoda gerų rezultatų. Kaip vieną iš valstybių, sėkmingai suefektyvinusių savo mokesčių sistemą, E.Stravrevis įvardijo Rusiją.

„Visą sistemą Rusija pagerino sumažindama mokesčių surinkimo  sąnaudas, kurios anksčiau buvo labai dideli. O svarbiausia, kad kitos mokestinės sistemos sritis dėl tokių veiksmų nesuprastėjo“, – kalbėjo TVF atstovas.

Rusija savo mokestinę sistemą patobulino investuodama į IT technologijas – automatizavusi daug procesų bei sukūrusi mokesčių mokėtojams internetinių paslaugų sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.