Prezidentė: „Darbo kodeksas turi būti taisomas toliau“

Seimui ketvirtadienį pataisius

Atsisveikindami parlamentarai priėmė keletą Darbo kodekso pataisų.<br>D.Umbraso nuotr.
Atsisveikindami parlamentarai priėmė keletą Darbo kodekso pataisų.<br>D.Umbraso nuotr.
Seimas į kodeksą grąžino nuostatą, kad švenčių išvakarėse darbo diena trumpinama valanda.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Seimas į kodeksą grąžino nuostatą, kad švenčių išvakarėse darbo diena trumpinama valanda.<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2016-11-03 10:21, atnaujinta 2017-05-09 17:09

Seimas pritarė daugiau nei trečdaliui mano pasiūlymų, kuriuos teikiau vetuodama „buldozeriu“ priimtą naująjį Darbo kodeksą. Juos pasirašysiu. Tačiau tai tik pirmas žingsnis ir tik dalinis kodekso pataisymas. Lieka neišspręsta dar eilė socialiniam žmonių saugumui svarbių klausimų, todėl Darbo kodeksas turi būti taisomas toliau“, – ketvirtadienį sakė šalies vadovė. Jos komentarą BNS perdavė prezidentės spaudos tarnyba. 

Seimas ketvirtadienį Darbo kodekso pakeitimus priėmė atsižvelgiant į prezidentės Darbo kodekso veto nurodytas pastabas. Tuomet parlamentarai nutarė veto atmesti, bet pagal prezidentės siūlymus teikti pataisas ir patobulinti kodeksą. Seimas priėmė pakeitimus dėl šešių prezidentės pastabų, o dar į 13 kol kas neatsižvelgė. 

Viena svarbiausių pataisų – nenustatytos apimties darbo sutarčių rūšių atsisakymas. Taip pat pritarta Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos siūlymui nustatyti, kad abejojant dėl darbo santykius  reglamentuojančių sutarčių sąlygų, jos būtų aiškinamos darbuotojų  naudai. 

Seimas taip pat grąžino į kodeksą nuostatą, kad papildomų atostogų už ilgalaikį nepertraukiamą darbą vienoje darbovietėje skyrimo tvarką ir toliau nustatytų Vyriausybė, o ne būtų dėl to tariamasi kolektyvinėse sutartyse, nes jų šalies įmonėse ir įstaigose yra sudaryta labai nedaug. 

Seimas nustatė, kad nutraukiant darbo sutartį dėl darbuotojo ligos ar neįgalumo, kai darbuotojui dėl prastovos atlyginimas nemokamas du mėnesius, kai jis sulaukia senatvės pensijos amžius, darbdavys išmokėtų darbuotojui ne vieno, o dviejų jo vidutinių darbo užmokesčių dydžio išeitinę išmoką, o jeigu darbo santykiai tęsiasi trumpiau negu vienus metus, – vieno jo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išmoką. 

Darbdaviai įpareigoti vaiką ar įvaikį iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų auginantiems darbuotojams apie darbo sutarties nutraukimą su jais pranešti prieš tris, o ne prieš vieną mėnesį, kaip numatyta iki šiol. Jei tokie darbuotojai dirbtų trumpiau nei vienerius metus, apie sutarties nutraukimą reikėtų pranešti prieš šešias savaites. 

Seimas į kodeksą grąžino nuostatą, kad švenčių dienų išvakarėse dienos trukmė sutrumpinama valanda. Darbdavius Seimas įpareigojo įtraukti į darbo laiko apskaitą darbuotojo darbą pagal jo ir darbdavio susitarimą dėl papildomo darbo. 

Suteikiant kasmetines atostogas pirmenybę darbdavys turės teikti darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką ne iki 10, kaip dabar yra numatyta naujajame kodekse, o iki 14 metų ar neįgalų vaiką iki 18 metų. Darbuotojams, vieniems auginantiems vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų, būtų suteikiamos 25, o ne 20, kaip dabar yra nustatyta naujajame kodekse, darbo dienų kasmetinės atostogos. 

Seimas taip pat nustatė, kad darbo ginčų komisija, nagrinėdama darbo ginčus dėl teisės, ginčo šalių patirtų bylinėjimosi išlaidų atlyginimo klausimų nesprendžia. 

Seimo rinkimus laimėjusios Lietuvos valstiečių  ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis ketvirtadienį pareiškė siūlysiąs pusmečiui atidėti naujojo Darbo kodekso įsigaliojimą. Anot jo, per pusmetį Darbo kodeksą iš naujo turės apsvarstyti Trišalė taryba. R.Karbauskis taip pat neatmetė galimybės, kad bus atidėtas viso įstatymų paketo, vadinamo socialiniu modeliu, įsigaliojimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.