Jie įdarbino daugiausia žmonių pasaulyje. Kiekvienas – per milijoną

Galima pamanyti, kad daugiausia žmonių įdarbina milijardus dolerių uždirbantys technologijų ar kuro pramonės gigantai. Tačiau daugiausia žmonių pasaulyje įdarbinusių darbdavių dešimtukas, kurį paviešino Pasaulio ekonomikos forumas, gali nustebinti. Štai tie darbdaviai, su kuriais supažindina Bartłomiejus Pawlakas portale „gazeta.pl“. Pateikti duomenys – 2015 metų.

Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 6, 2016, 2:41 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 5:09 PM

10. „Foxconn“ – 1,2 mln.

Kinijos (jos būstinė įsikūrusi Taivane. – Red.) kompanija „Hon Hai Precision Industry Co., Ltd.“ – geriau žinoma kaip „Foxconn Technology Group“ arba tiesiog „Foxconn“ – yra didžiausia elektronikos detalių ir prietaisų gamintoja pasaulyje. Įkurta 1974 metais, bendrovė gamina arba surenka elektroninius prietaisus tokiems IT pramonės gigantams, kaip „Apple“, „Sony“, „Microsoft“, „Dell“, „Intel“ ir daugeliui kitų. Kompanijos gamyklose dirba 1,2 milijono žmonių, ji dažnai kritikuojama dėl prastų darbo sąlygų. (Ši kompanija liūdnai pagarsėjo dėl dažnų pervargusių darbininkų kinų savižudybių. – Red.).

9. Indijos ginkluotosios pajėgos – 1,3 mln.

Indija išleidžia 2,5 proc. BVP ginkluotosioms pajėgoms ir čia yra įdarbinusi net 1,3 milijono žmonių. Indijos ginkluotosios pajėgos yra trečia pagal kariškių skaičių pasaulio kariuomenė ir viena didžiausių ginklų importuotojų pasaulyje.

8. Indijos geležinkeliai – 1,4 mln.

Bendrovė „Indijos geležinkeliai“ įkurta 1853 metų balandžio mėnesį, joje dirba 1,4 milijono žmonių. Tai vienas iš didžiausių geležinkelių tinklų pasaulyje, turintis 115 000 km paklotų bėgių ir daugiau kaip 7000 geležinkelio stočių. Per parą čia pervežama daugiau kaip 20 milijonų keleivių, per metus – daugiau kaip milijardas tonų krovinių.

7. „State Grid Corporation of China“ – 1,5 mln.

Dar viena Kinijos bendrovė – „State Grid Corporation of China“. Tai didžiausia elektros energijos tiekėja už Didžiosios kinų sienos. Ji tiekia elektros energiją beveik visai Kinijai (išskyrus pietinę šalies dalį), jos paslaugomis naudojasi daugiau nei milijardas šalies gyventojų. Bendrovė buvo įkurta vos prieš 14 metų – 2002-aisiais, ir šiuo metu joje dirba 1,5 milijono žmonių.

6. „China National Petroleum Corporation“ – 1,6 mln.

Kinijos nacionalinė naftos korporacija „China National Petroleum Corporation“ (CNPC) užsiima gamtinių dujų ir naftos gavyba ir prekyba. Tai valstybinė Kinijos įmonė ir didžiausias šių energijos išteklių tiekėjas šalyje. CNPC buvo įkurta 1988 metais, joje dirba 1,6 milijono žmonių.

5. „National Health Service“ – 1,7 mln.

Didžiojoje Britanijoje veikia keturios visuomenės sveikatos apsaugos sistemos. „National Health Service“ (NHS) vienija tris iš jų. Jos finansuojamos iš visuomeninių sveikatos draudimo lėšų ir iš esmės užtikrina nemokamą medicininę pagalbą Didžiosios Britanijos gyventojams. NHS dirba 1,7 mln. žmonių, pagal šį rodiklį ši organizacija užima 5 vietą pasaulyje.

4. „McDonald's“ – 1,9 mln.

Šis populiarus visame pasaulyje greito maisto restoranų tinklas buvo įkurtas 1940 metais Kalifornijoje. Bendrovės pajamos 2015 metais sudarė 25,4 mlrd. dolerių, tačiau maždaug trečdalis šios sumos – pajamos komisinio atlyginimo pavidalu iš restoranų, kurie naudojasi franšizės paslaugomis. „McDonald's“ visame pasaulyje yra įdarbinusi 420 tūkstančių žmonių, bet įdomu tai, kad prie to skaičiaus prisumavus darbuotojus, kurie triūsia maitinimo įstaigose, pasirašiusiose su garsiuoju restoranų tinklu franšizę (lengvatinę sutartį su „McDonald's“, leidžiančią naudoti bendrovės vardą, logotipą, technologijas ir pan. – Red.), jų susidaro net 1,9 milijono. Lenkijoje šiuo metu veikia 369 „McDonald's“ restoranai, kuriuose dirba 18,5 tūkst. žmonių, rašo straipsnio autorius.

3. „Walmart“ – 2,1 mln.

„Walmart“ – labai populiarus Jungtinėse Valstijose didelių prekybos centrų tinklas. Tai vienas iš didžiausių prekybos tinklų pasaulyje, tačiau, nors ir planavo, į Lenkijos rinką jis taip ir neatėjo. Verta pažymėti, kad ši bendrovė yra įdarbinusi daugiausia darbuotojų (tarp privačių įmonių) JAV, Kanadoje ir Meksikoje.

2. Kinijos liaudies išsivadavimo armija – 2,3 mln.

Kinija yra trečioji – po JAV ir Rusijos – didžiausia karinės galios prasme valstybė pasaulyje. Šios šalies ginkluotosios pajėgos yra taip pat ir didžiausias Kinijoje ir antras pagal dydį pasaulyje darbdavys – čia turi darbą net 2,3 milijono žmonių. Kinijos kariuomenė 2015 metais ginkluotei išleido 215 milijardų dolerių, ir pagal šį rodiklį ji yra antroje vietoje po JAV, kurios karinėms reikmėms skyrė net 596 milijardus dolerių. Kinijoje yra 1,36 milijardo gyventojų, iš kurių kariuomenėje gali tarnauti daugiau nei 340 milijonų žmonių (nuo 18 iki 49 metų). Tai šiek tiek daugiau nei turi gyventojų Jungtinės Amerikos Valstijos ir beveik 2,5 karto daugiau nei bendras gyventojų skaičius Rusijoje.

1. JAV gynybos departamentas – 3,2 mln.

Didžiausias darbdavys pasaulyje vis dėlto yra JAV gynybos departamentas. Čia dirba 3,2 milijono žmonių, ir jis užsiima klausimų, susijusių su nacionaliniu saugumu ir JAV ginkluotosiomis pajėgomis, koordinavimu ir kontroliavimu. Departamentas buvo įkurtas 1949 metais, jo būstinė yra Pentagone. Gynybos departamentui nuo 2015 metų vadovauja Ashtonas Carteris.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.