Lapai brangiai kainuoja

Baudomis grasinančių aplinkosaugininkų reikalavimas į regioninius atliekų tvarkymo centrus vežti ir vasarą nušienautą žolę, ir rudenį nukritusius lapus tuština skurdokus savivaldybių biudžetus.

Palangos komunalininkai nukritusius ir sušluotus medžių lapus priversti vežti į atliekų aikštelę, nors tokia griežta tvarka jiems reiškia grynus nuostolius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Palangos komunalininkai nukritusius ir sušluotus medžių lapus priversti vežti į atliekų aikštelę, nors tokia griežta tvarka jiems reiškia grynus nuostolius.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

Nov 8, 2016, 2:42 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 11:05 AM

Kasmet vien Palangoje susikaupia apie 900 tonų žaliųjų atliekų – nušienautos žolės, sugrėbtų lapų, nugenėtų šakų.

Už miesto tvarkymą atsakingi kurorto komunalininkai iki šiol viską kompostuodavo šalia žvyro karjerų netoli oro uosto.

Nauda buvo dviguba: miestas nemokėdavo sąvartynui, o kurorto apželdintojai kasmet turėdavo po 700–800 tonų puikiausio juodžemio.

Dosniai dalijo baudas

Tačiau dėl pamiškėje verčiamų žaliųjų atliekų į atlapus kibo aplinkosaugininkai ir per keletą pastarųjų metų po kelis šimtus eurų siekiančiomis baudomis apdalijo visus bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ vadovus.

Anot Palangos aplinkos apsaugos agentūros vadovės Ramunės Lukaševičienės, įmonė baudžiama už tai, kad žaliąsias atliekas kompostuoja tam nepritaikytoje aikštelėje.

„Šiemet nusprendėme su aplinkosaugininkais nebekariauti ir žaliąsias atliekas vežame į Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) įrengtą aikštelę buvusiame Joskaudų (Kretingos r.) sąvartyne“, – sakė neseniai šimto eurų bauda atsipirkęs kurorto komunalininkų vadovas Konstantinas Skierus.

Išlaidos gerokai išaugo

Tačiau į aikštelę atvežamiems lapams ar žolei KRATC taiko tą patį sąvartyno vartų mokestį – 36,37 euro, kaip ir visoms mišrioms atliekoms.

Šiemet vien KRATC už tai iš kurorto biudžeto teks sumokėti apie 33 tūkst. eurų.

Įskaičius tvarkymo ir gabenimo išlaidas, reikės iki 65 tūkst. eurų daugiau nei iki šiol.

Svarstoma, kad naujai atsiradusios viešųjų atliekų tvarkymo išlaidos netrukus vers didinti ir gyventojams bei įmonėms taikomus rinkliavos tarifus.

Neteks nemokamo juodžemio

Be to, savo komposto nebetekę kurorto komunalininkai reikalingą juodžemį gaus pirkti.

Anot jų, tona paruošto komposto kainuoja apie 20 eurų.

Tokiu atveju kurortui kasmet tektų sumokėti dar apie 16 tūkstančių eurų.

Bet aplinkosaugininkai reikalauja, kad į sąvartyną būtų išvežtas per keletą metų prie karjerų jau paruoštas bendrovės kompostas.

„Ten jau yra apie pusantro tūkstančio tonų puikiausio juodžemio, kurį mūsų apželdintojai naudos dvejus metus.

Vien jį išvežti į KRATC aikštelę su vartų mokesčiu mums kainuotų apie 60 tūkstančių eurų“, – tokiam sprendimui prieštaravo K.Skierus.

Sniegas – į sąvartyną?

Komunalininkai jau juokauja, kad jei aplinkosaugininkai verčia į KRATC išvežti paprasčiausią žemę, gal žiemą į sąvartyną pareikalaus vežti ir gatvėse sustumtą sniegą.

Juk ten taip pat susikaupia pavojingų teršalų.

Jei mokestis už medžių lapus ir žolę miestui bus nepakeliamas, ketinama svarstyti galimybę žaliąsias atliekas kompostuoti Būtingėje esančioje savivaldybei priklausančios bendrovės „Palangos vandenys“ dumblo aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.