Paskelbė, kokių produktų su GMO galima rasti mūsų parduotuvėse

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informavo, kad šiuo metu mūsų šalies rinkoje prekiaujama 5 pavadinimų augaliniu aliejumi ir 5 pavadinimų saldumynais su GMO.

Mūsų šalies rinkoje ir viešojo maitinimo įmonėse maisto produktų su GMO vartojimas ir naudojimas mažėja. Vartotojai įdėmiau skaito etiketes ir renkasi mažiau rizikos keliančius produktus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Mūsų šalies rinkoje ir viešojo maitinimo įmonėse maisto produktų su GMO vartojimas ir naudojimas mažėja. Vartotojai įdėmiau skaito etiketes ir renkasi mažiau rizikos keliančius produktus.<br>M.Patašiaus nuotr.
ES valstybėse narėse GMO naudojimas yra griežtai reglamentuotas.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
ES valstybėse narėse GMO naudojimas yra griežtai reglamentuotas.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 8, 2016, 11:02 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 11:42 AM

VMVT teigia nuolat vykdanti genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) naudojimo ir jų ženklinimo reikalavimų laikymosi kontrolę. Patikrinimų metu nustatyta, kad gamyboje ir viešojo maitinimo įmonėse žaliavos, kurių sudėtyje yra GMO, nebuvo naudojamos. Vienas pažeidimas nustatytas tikrinant produktus, įvežamus iš trečiųjų šalių, rašoma VMVT pranešime.

Vykdant importuojamų maisto produktų kontrolę buvo atrinkti ir ištirti 136 mėginiai, importuoti iš Ukrainos, Rusijos, JAV, Brazilijos, Turkijos, Baltarusijos, Kinijos, Mianmaro, Kambodžos, Korėjos, Čilės, Etiopijos ir kt. šalių. Buvo tiriami šokoladiniai saldainiai, šokoladas, miltiniai konditerijos gaminiai, sojų, kukurūzų, ryžių, bulvių, makaronų produktai, maisto papildai ir priedai, įvairūs padažai.

Ištyrus mėginius nustatytas vienas pažeidimo atvejis. Sausainiuose „Grona Zoologičnije“ (gamintojas – Ukrainos įmonė „Grona“) rasta daugiau kaip 5 proc. genetiškai modifikuotų sojų produktų, nors apie tai nebuvo informacijos nei ženklinimo informacijoje, nei siuntą lydinčiuose dokumentuose. Į rinką šie sausainiai nepateko, importuotojui – bendrovei „Taurinas“ (J.Basanavičiaus g. 129C, Šiauliai) nurodyta iš naujo paženklinti visą šių produktų siuntą (per 5 t).

VMVT taip pat atrinko mėginių iš prekybos įmonių. Ištyrus 20 pavadinimų maisto produktus (sojų, kukurūzų, papajų, šokolado, saldainių, ryžių, bulvių produktus ir kt.) dėl GMO pažeidimų nebuvo nustatyta.

„Mūsų šalies rinkoje ir viešojo maitinimo įmonėse maisto produktų su GMO vartojimas ir naudojimas mažėja. Vartotojai įdėmiau skaito etiketes ir renkasi mažiau rizikos keliančius produktus. Lietuvoje galima prekiauti produktais su GMO tik pagamintais iš ES įteisintų augalų veislių. Jei jų sudėtyje yra daugiau kaip 0,9 proc. GMO, ženklinimo etiketėse privalo būti nurodyta, kad „produktas pagamintas iš GMO (pavadinimas) arba produkto sudėtyje yra GMO (pavadinimas)“, – sakė VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Vida Jarošienė.

Šiuo metu mūsų šalies rinkoje prekiaujama 5 pavadinimų augaliniu aliejumi su GMO:

– augalinis aliejus (Belgija),

– augalinis aliejus „Tėviškės“ (Olandija),

– augalinis aliejus „Perla“ (Belgija),

– augalinis aliejus „Sodžiaus“ (Vokietija),

ir 5 pavadinimų saldumynais:

– kakaviniai saldainiai „Prestij Napolitan“,

– vafliai „Coflet“ (karamelės skonio),

– korėtoji saldžioji plytelė „Stock“,

– saldainiai „Truffle“ su karamelės skonio įdaru,

– korėtoji saldžioji plytelė „Safari“.

ES valstybėse narėse GMO naudojimas yra griežtai reglamentuotas.

Genų inžinerijos būdu sukurti maisto produktai yra vieni labiausiai tiriamų. Mokslininkai, ekspertai atlieka rizikos vertinimo bandymus, produktus tikrina aukščiausių standartų saugos testais, kol įsitikina, jog jie saugūs vartoti žmonėms.

ES teritorijoje įteisinta daugiau kaip 45 veislės genetiškai modifikuotų augalų, kuriuos galima naudoti maistui gaminti (28 kukurūzų, 12 sojų pupelių, 4 rapsų ir 1 cukrinių runkelių veislė).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.