Investuotojas apie paniką rinkose: „Į akcijų rinkas nusileido juodoji gulbė“

„Trečiadienį į akcijų rinkas nusileido juodoji gulbė“, – sakė Suomijos investicinio banko „EVLI“ investicijų vadovas Kimas Pesselas. Terminu „juodoji gulbė“ biržose vadinamas netikėtas, neprognozuotas įvykis. Šįkart tai – Donaldas Trumpas, laimėjęs JAV prezidento rinkimus.

JAV prezidento rinkimus laimėjus D.Trumpui, akcijų biržoje kilo panika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidento rinkimus laimėjus D.Trumpui, akcijų biržoje kilo panika.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 9, 2016, 3:28 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 9:10 AM

„Bet ar iš tikro tai galima vadinti staigmena? Smūgio visi laukė jau metus. „Brexit“ juo netapo, o dabar revoliucija tęsiasi. Žmonės yra nelaimingi, o D.Trumpo laimėjimas – to pasekmė“, – kalbėjo investuotojas.

Panika rinkoje

Trečiadienį JAV akcijų rinka susitraukė 5 proc., tačiau K.Pesselas nesiūlo jos laidoti – panašus sukrėtimas sudrebino biržą po „Brexit“, tačiau ji gana greitai grįžo į normalias vėžes.

„Jau dabar galime šiek tiek atsipalaiduoti matydami, kad D.Trumpas nepuola sodinti H.Clinton į kalėjimą ir net ją sveikina“, – juokavo investuotojas.

Jo teigimu, dar neaišku, kas apie D.Trumpą yra tiesa, o kas – jo spektaklio dalis. Nors ant tarptautinės prekybos ir besivystančių šalių rinkų kai kas jau nori kabinti kryžių, bent kol kas nei džiaugtis, nei bijoti nereikėtų.

„Manau, kad prireiks daug mėnesių, kad suprastume, kaip D.Trumpo pergalė paveiks Europą, besivystančias šalis ir pačią JAV“, – sakė K.Pesselas.

Investuotojai laukia smūgio

Akcijų rinkos auga paskutinius 7 metus ir galima galvoti, kad tai byloja apie artėjantį nuosmukį.

„Bijau, kad ateityje gali atsirasti burbulas, tačiau kol kas neįsivaizduoju, kur jis galėtų susidaryti. Nors kai bendrauju su investuotojais, pastebiu vieną dalyką – visi laukia audros. Dėl to investuotojai didina piniginius rezervus, investuja į įvairias apsaugines priemones. Kai visi laukia smūgio, neturėtų srtebinti tokia šiandienos akcijų biržos reakcija“, – sakė banko atstovas.

Metų pradžioje rinkos drebėjo dėl Kinijos nuosmukio, paskui – „Deutche bank“ skandalų, „Brexit“... Iki šiol visi skandalai akcijų rinką sudrebino trumpam.

K.Pesselo teigimu, svarbiau ne konkretūs įvykiai, o aplinka, kurioje mes gyvename, dirbame ir investuojame: „Kol kas ta aplinka palanki verslui ir investuotojui. Kaip bus išrinkus D.Trumpą dar nežinia, bet aišku, kad ilguoju laikotarpiu ta aplinka pasikeis. Daugiausia problemų rinkai daro sentimentai ir nuotaikos – investuotojai nenori investuoti, kai yra daug nežinomybės“.

O nežinomybės netrūksta – daugelis su baime žvelgia į rinkimus Prancūzijoje, Italijoje. „Ko labiausiai bijau, tai kad po D.Trumpo pergalės ir „Brexit“ kils daugiau euro zonos problemų, o tai tikrai gali sukelti rimtą smūgį rinkoms“, – sakė K.Pesselas.

Trauktis nereikėtų

Investicijų ekspertas nesiūlo pulti parduoti savo akcijų ar visas jas keisti į auksą. „Sunku pasakyti, kada ateina laikas trauktis. Bet indikatoriai, kurie 2000 m. bei 2008 m. pranešė apie griūtį, šiandien kol kas nieko blogo nesignalizuoja“, – sakė ekonomistas.

Paskutinius 3 metus daugelis investuotojų investavo besivystančių šalių rinkose. „Mėgstame šias rinkas, nes žinome, kas jas daro konkurencingomis – produkciją čia gaminti pigiau, o valiutos doleriu atžvilgiu krenta jau ilgai. Tai kelia klausimą – ar šis kritimas jau pabaigoje?“, – kalbėjo K.Pesselas.

Jo teigimu, besivystančios rinkos tikrai įžengė į augimo ciklo etapą – nuo 2012m. kritusios rinkos pradeda atsigauti ir čia turėtų būti matomas augimas.

Žinoma, koją čia gali pakišti D.Trumpo pergalė – ekonomistai žada, kad besivystančių šalių ekonomikai tai gali itin skaudžiai atsiliepti. Vis dėlto, K.Pesselas besivystančias rinkas vis dar mato kaip patrauklią investavimo terpę.

„Nemanau, kad dėl D.Trumpo parduosime viskas akcijas, bet faktas, kad į šias rinkas dabar reikia žiūrėti atsargiau ir skirti joms daugiau dėmesio“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.