Ekonomikos ekspertas Nikita Kričevskis: „A. Uliukajevas netylės, išduos visus“

Rusijos tyrėjai sulaikė ekonomikos plėtros ministrą Aleksejų Uliukajevą dėl įtarimų paėmus 2 mln. JAV dolerių kyšį, susijusį su didžiulės vertės sandoriu, kuriame dalyvavo valstybės kontroliuojama naftos milžinė „Rosneft“. 

Rusijos tyrėjai sulaikė ekonomikos plėtros ministrą Aleksejų Uliukajevą.
Rusijos tyrėjai sulaikė ekonomikos plėtros ministrą Aleksejų Uliukajevą.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2016, 1:26 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 9:47 PM

Antradienį išplatintame Tyrimų komiteto pranešime rašoma, kad ministras sulaikytas per Federalinės saugumo tarnybos (FSB) – KGB įpėdinės – operaciją.

Portalas „kp.ru“ paprašė pakomentuoti šį plačiai nuskambėjusį įvykį ekonomikos mokslų daktarą Nikitą Kričevskį. Šio eksperto nuomone, sulaikius ministrą, „sužibės“ daug Rusijos ekonominio gyvenimo smulkmenų.

– Nikita Aleksandrovičiau, kas gi čia nutiko?

– Daugelis jau seniai įtarė: vadinamasis liberalusis vyriausybės sparnas naudojasi tarnybine padėtimi, kad galėtų neteisėtai praturtėti, bet nutik tu man taip, kad būtų sugautas su daiktiniu įkalčiu!

A.Uliukajevas visada darė korupcionieriaus įspūdį. Privatizavus „Bašneft“ jis pusę metų gynė „Lukoil“. Ir darė tai labai aiškiai ir atvirai.

Buvo matyti, kad ne šiaip sau, kad jis tuo yra suinteresuotas.

Beliko tik parengti operatyviųjų veiksmų prieš A.Uliukajevą planą. Pagal neoficialią informaciją, jis buvo sekamas daugiau nei metus.

O dabar jis, matyt, prarado bet kokius gyvenimo orientyrus. Paprasčiausiai – suįžūlėjo. Galiausiai nutarė atsiriekti sau kaip reikiant.

Jis prievartavo „Rosneft“ duoti kyšių už tai, ką jis privalėjo padaryti pagal užimamas pareigas. Tai buvo nereikšmingas formalumas. Jis kažkodėl nusprendė, kad būdamas valstybiniame poste už tai dar turi gauti pinigų.

Tai – pasipiktinimą keliantis poelgis valstybės ir verslo atžvilgiu. Jis atvirai reikalavo iš valstybinės kompanijos kyšio.

– Apie A.Uliukajevą ekspertai buvo susidarę gana prieštaringą nuomonę. Koks jūsų požiūris į jį kaip ministrą?

– Labai neigiamas. Tai buvo visiškai tuščias žmogus aukštame valstybės poste. Be demagogijos, paruoštų frazių, kurias gali pasakyti bet kuris moksleivis, jis nieko daugiau nekalbėjo. Banalios (frazės. – Red.) „reikia plėtoti ekonomiką“, „išteklių modelis išsisėmė“, „reikia pritraukti investicijų“.

Dabar šiuos „memus“ žino bet kuris moksleivis. Ekonominės plėtros ministras turi užsiimti kitais dalykais, o ne trečios klasės lygio eilėraščių rašymu ir nesibaigiančiomis „dugno ekonomikoje“ paieškomis.

– Tuomet kodėl jis buvo paskirtas ministru?

– Svarbiausias dalykas, kad šias pareigas galėtum eiti, yra klanas, kuriam tu priklausai.

A.Uliukajevas priklauso liberaliajam klanui. Anuomet premjerą D.Medvedevą daugelis įtikino, kad jis – figūra, būtina mūsų ekonomikai.

– Kodėl ministras ėmė kyšį grynaisiais?

– Šių žmonių mentalitetas yra būtent toks. Reikia gauti iš visur: reikia gauti grynaisiais, kad nebūtum ištrauktas į dienos šviesą.  Reikia sukaupti atsargų sau, kad be vargo galėtum gyventi senatvėje. Reikia maksimaliai užsidirbti einant aukštas pareigas.

Net neabejoju tuo, kad yra neginčytinų jo kaltės įrodymų. Buvo pokalbiai telefonu, derybos su tarpininkais ir kiti faktai. Tokie dalykai iš nieko neatsiranda. Jeigu tai būtų provokacija, ji akimirksniu iškiltų į paviršių. Manau, ten visi jo plėšikavimo atvejai bus įvertinti.

– Kas dabar bus?

– Be jokios abejonės, A.Uliukajevo sulaikymas neoficialiai gavus V.Putino sankciją sukels tektoninius stūmius visoje valstybės ekonomikos ir finansų valdymo sistemoje.

A.Uliukajevui pamažu „praregint“, be abejonės „sužibės“ daug Rusijos ekonominio gyvenimo smulkmenų: žaidimas su rublio kursu atsižvelgiant į Vakarų spekuliantų interesus, „karštų pinigų“ investavimo kontrolė, daugelio bankų „nužudymas“, privatizacijos sandoriai, statistinių faktų tendencingas iškraipymas, atsižvelgiant į konkrečių kompanijų interesus, ir daug kitų dalykų. A.Uliukajevas netylės. Jis išduos visus.

Trumpa „lrytas.lt“ informacija apie portalo „kp.ru“ kalbintą pašnekovą.

Nikita Kričevskis yra profesorius, ekonomikos mokslų daktaras (habilituoto ekonomikos mokslų daktaro atitikmuo Rusijoje), Rusijos ekonomistas, publicistas, radijo laidų vedėjas, valstybinio ekonomikos valdymo, finansų, rizikos valdymo ir socialinės apsaugos sričių ekspertas.

Dirbo įvairiuose bankuose ir komercinėse įstaigose, tuo pačiu dirbo dėstytoju ir mokslinį darbą. Nuo 2005 metų yra Rusijos valstybinio socialinio universiteto Socialinio draudimo katedros vedėjas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.