Biudžeto komiteto vadovas: „Biudžetininkų algos didės valdininkų sąskaita“

Seimo Biudžeto ir finansų

Komiteto vadovas skeptiškai vertina progresinius mokesčius ir sako, kad jų įvedimas per šią kadenciją neįmanomas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Komiteto vadovas skeptiškai vertina progresinius mokesčius ir sako, kad jų įvedimas per šią kadenciją neįmanomas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 17, 2016, 1:56 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 5:24 PM

Trečią kadenciją Seime dirbantis parlamentaras sako, kad valdininkų algas galima būtų didinti tik sumažinus jų skaičių. Jis pasisako už pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui naikinimą, tačiau pritaria, kad mažesnis jo tarifas būtų taikomas vaistams, viešajam transportui.

Komiteto vadovas sakė, kad Lietuvoje įmanomas tik privalomas nekilnojamojo turto (NT) deklaravimas, o ne visuotinis jo apmokestinimas.

„Tai ateities dalykas – 2018–2019 metų. Bet pirmo būsto negalime apmokestinti“, – BNS sakė V.Rinkevičius. Tačiau parlamentaras teigė, kad visi gyventojai galėtų mokėti NT mokestį už prabangų turtą.

Komiteto vadovas skeptiškai vertina progresinius mokesčius ir sakė, kad jų įvedimas per šią kadenciją neįmanomas.

„Skeptiškai žiūriu į progresinius mokesčius. Mažesnes pajamas gaunantiems yra daugiau neapmokestinamųjų pajamų. Lietuvoje nėra daug žmonių, kurie gauna tokius didelius atlyginimus. Ar verta sistemą keisti, ar tai duos naudos, o ne tik administravimo išlaidų? Vidutines pajamas gaunantys žmonės neturėtų būti gąsdinami progresiniais mokesčiais. Gal ateityje tą klausimą būtų galima svarstyti, bet dabar dar nepribrendo skaudžiai, kad tai būtina padaryti“, – teigė V.Rinkevičius.

Jis mano, kad akcizas alkoholiui neišvengiamai didės: „Reikės didinti. Bent jau silpnam alkoholiui – sidrui, kitiems lengviems alkoholiniams gėrimams. Reikia apmokestinti, kad jie nebūtų tokie patrauklūs jaunimui, nes dabar jie – skardinės, buteliukai – po eurą kainuoja.“ 

Tačiau Seimo narys abejojo, ar akcizo padidinimas sumažintų rūkalų vartojimą. Jis siūlo šią problemą spręsti geriau gaudant kontrabandininkus ir investuojant į sienos apsaugą, tikrinti transporto priemones.

V.Rinkevičius prognozavo, kad 2017 metais MMA kėlimo klausimas nebus keliamas, nes tai pareikalautų didelių biudžeto išlaidų.  

„Dabar kol kas reikia sustoti. Bent jau ateinantiems metams... Mes turime subalansuoti MMA ir darbo našumą. Kol kas alga didėjo greičiau negu darbo našumas. Jeigu mes norime būti konkurencingi, tą konkurencingumą išlaikyti ir pritraukti investicijų...  Dabar atlyginimai didėja, MMA pakankamai nemaža. Kai susiduriame su darbo jėgos trūkumu, darbuotojų konkurencija, tai atlyginimas automatiškai kyla“, –  kalbėjo komiteto pirmininkas.

V.Rinkevičius taip pat skeptiškai vertino galimybę MMA prilyginti neapmokestinamųjų pajamų dydžiui: „Abejoju, ar pavyktų.“

Jis laikosi principo, kad daugiau mokesčių lengvatų gali būti suteikta auginantiems vaikus tėvams, kurie dirba: „Kad skatintume žmones pajamas gauti iš darbo, o ne gyventi iš pašalpų.“    

Be to, jis sieks, kad būtų pakeistas valdininkų, ypač dirbančių mokesčių srityje, požiūris į verslą: „Jis negeranoriškas, dėl to ir emigracija didelė.“

Parlamentaras pasisako už PVM lengvatas, tačiau tik tiems, kam jos tikrai reikalingos. Jis sutinka, kad 5 proc. PVM tarifas kompensuojamiems vaistams, viešajam transportui turėtų likti.

V.Rinkevičius taip pat tikino, kad vienas iš jo prioritetų bus išsiaiškinti, kokiose srityse netaupiausiai naudojamos biudžeto lėšos.

„Per daug lėšų skiriama valdymui, reikia žiūrėti, kaip sutaupyti. Visi kalba, kad Lietuvoje žmonių mažėja, o valdininkų ir jų išlaikymo išlaidos – ne, o kartais net jos didinamos. Toje vietoje matau, kad tikrai yra rezervų. kai kurių biudžetinių įstaigų darbuotojų ir atlyginimai nedideli, bet mes jų didinti toliau negalime, reikia ieškoti rezervų – galbūt mažinti darbuotojų skaičių ir didinti darbo efektyvumą, tokiu būdu išspręsti jų atlyginimų pakėlimo klausimą ir sumažinti valdymo išlaidas“, – teigė komiteto vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.