Alaus gėrimo ypatumai: vienu aspektu grįžtame į 2012-uosius

Aludarių viltys, kad įvedus užstato sistemą gyventojai dažniau pirks alų stiklo taroje, nepasiteisino. Netgi priešingai – vadinamųjų bambalių ir toliau daugėja.

Nors aludariams ir nelabai patinka, pirkėjai labiausiai mėgsta alų, išpilstytą į bambaliais vadinamus plastiko butelius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nors aludariams ir nelabai patinka, pirkėjai labiausiai mėgsta alų, išpilstytą į bambaliais vadinamus plastiko butelius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vakaris Deksnys („Lietuvos rytas“)

Nov 18, 2016, 1:51 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 2:55 PM

Stikliniai buteliai alui – tinkamiausi. Tai šio gėrimo gamintojai tvirtina jau ne vieną dešimtmetį, tačiau pilsto alų ir į skardines, ir į bambalius.

O stiklo paklausa vis mažėja. Buvo tikimasi, kad ši tendencija pasikeis įvedus užstatą už tarą – tai padaryta nuo šių metų vasario. Tačiau viltys sudužo.

Krytis buvo laikinas

Bambaliai mūsų šalies rinką buvo užvaldę 2012 metais – tuomet daugiau kaip pusė (50,7 proc.) parduotuvėse parduoto alaus buvo supilstyta į plastiko tarą.

Vėliau valdžia apribojo jos dydį iki litro, todėl tokia tara tapo mažiau populiari – jau 2013 metais jai teko tik 43,7 proc. rinkos.

Tačiau, kaip rodo tyrimų bendrovės „Nielsen“ duomenys, nuo to laiko PET taros populiarumas vėl pradėjo augti: tarkim, 2014 metais joje parduota 44,9 proc. alaus, pernai – 46,5 proc., šįmet – 47,6 proc.

Stiklo tarai tenkanti rinkos dalis susitraukė nuo 24,5 proc. 2012-aisiais iki 14,7 proc. šįmet. Metalo pakuotėse 2012 metais alaus parduota 24,8 proc., šįmet – 37,7 proc.

Bent nustojo kristi

Anot aludarių, į PET tarą supilstytas alus greičiausiai pakeičia savybes, o geriausias išlieka stiklo buteliuose.

Tačiau vartotojams tokie teiginiai – nė motais.

„Tikėjomės, kad įvedus užstatą už tarą PET butelių populiarumas šiek tiek sumažės, tačiau taip nenutiko.

Gerai bent tiek, kad stiklo taros rinkos dalis jau nustojo smarkiai kristi“, – aiškino bendrovės „Švyturys-Utenos alus“ generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Užstatas stiklo buteliams galiojo jau seniai. O nuo šių metų reikia sumokėti 10 centų už kiekvieną bet kokios rūšies tarą, į kurią supilstytas alus ar kitokie gėrimai (išskyrus stipriuosius).

Plastikas viešpatauja

Viešosios įstaigos „Užstato sistemos administratorius“ duomenimis, vien spalį perdirbti sugrįžo 38,73 mln. pakuočių.

Tikimasi, kad bendras jų surinkimo lygis jau šįmet sieks 74 procentus, nors pirmaisiais sistemos veikimo metais buvo laukiama kur kas kuklesnių rezultatų.

Plastiko pakuočių spalį surinkta 23,56 mln. (beveik 780 tonų), metalo – per 13 mln. (daugiau nei 222 tonos), stiklo – 2,116 mln. (575 tonos).

Alus gali pabrangti

Šiuo metu surinkti vieną metalo arba PET pakuotę kainuoja 2,5 euro cento, tačiau nuo kitų metų kaina greičiausiai išaugs iki 3 euro centų, o už aliuminio pakuotę teks mokėti perpus mažiau. Aludariai jau įspėjo, kad dėl to šiek tiek pabrangs alus ir kiti gėrimai.

„Užstato sistemos rodikliai labai geri, tačiau už švarią aplinką tenka sumokėti.

Apskaičiavome, kad kitąmet pakuočių tvarkymas vien mūsų bendrovei pabrangs 3 milijonais eurų“, – pasakojo R.Viršilas.

Pasak „Užstato sistemos administratoriaus“ generalinio direktoriaus Gintaro Varno, skirtingų rūšių pakuočių tvarkymo išlaidos yra nevienodos, todėl ir kainos skiriasi.

„PET taros tonos kaina šiuo metu nesiekia nė 200 eurų, o už aliuminio skardinių toną mokama daugiau nei tūkstantis eurų.

O logistikos sąnaudos irgi atitinkamai mažesnės: į tokį pat maišą aliuminio pakuočių sutelpa tris kartus daugiau nei plastiko“, – aiškino G.Varnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.