Pavydu? Kaimynai lenkai dirbs trumpiau. Bet džiaugsmo mažai

Lenkijos parlamentas balsavo už mažesnio pensinio amžiaus sugrąžinimą, nepaisydamas įspėjimų, kad toks sprendimas turės milžinišką neigiamą poveikį valstybės finansams.

Lietuvoje pensinis amžius pamažu ilgėja, o lenkai nutarė jį sumažinti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Lietuvoje pensinis amžius pamažu ilgėja, o lenkai nutarė jį sumažinti.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 18, 2016, 4:00 AM, atnaujinta Apr 17, 2017, 4:28 PM

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, nuspręsta nuo 2018-ųjų pensinį amžių vyrams sumažinti iki 65 metų, o moterims – iki 60 metų.

Valdančioji Teisės ir teisingumo partija 2015 metų rinkimų kampanijos metu žadėjo mažinti pensinį amžių po to, kai ankstesnė valdžia jį laipsniškai padidino iki 67 metų.

„Visų reformų, įskaitant ir pensijų sistemos, finansavimas yra užtikrinamas iš biudžeto“, – parlamentui aiškino premjerė Beata Szydlo.

„Kai lenkams sakote, kad pensija ateis anksčiau, tai reiškia bado pensiją. Jau dabar.

O ateities kartoms tai reiškia, kad pensijos nebebus visiškai“, – sprendimui prieštaravo opozicinės Šiuolaikinės partijos parlamentarė Paulina Hennig-Kloski.

Lenkijos vyriausybė taip pat įgyvendina ir socialinę išmokų vaikams programą, pagal kurią kiekvienai šeimai kiekvieną mėnesį už antrą ir daugiau vaikų mokama 500 zlotų (110 eurų).

Šias metais ši programa valstybei kainuos 17 mlrd. zlotų (3,8 mlrd. eurų), o kitąmet – 24 mlrd. zlotų.

Be to, Lenkijoje priimtas įstatymas, numatantis, kad kai kurie vaistai vyresniems nei 75 metų asmenims nieko nekainuoja. (BNS, LR)

Lietuva ir pasaulis

Daugelyje valstybių žmonių gyvenimo trukmė ilgėja, visuomenė sensta, todėl pensinis amžius vis labiau tolinamas.

Ne išimtis ir Lietuva. 2011 metais buvo apsispręsta dėl laipsniško pensinio amžiaus didinimo. Tuomet vyrams jis siekė 62,5 metų, moterims – 60 metų.

Šįmet į pensiją išeiti gali 63 metų ir 4 mėnesių sulaukę vyrai bei 61 metų ir 8 mėnesių sulaukusios moterys.

Ši reforma truks iki 2026-ųjų, o nuo tada pensinis ir vyrų, ir moterų amžius sieks 65 metus.

Pailginti jį šįmet nusprendė ir kaimyninė Baltarusija, o šis procesas truks šešerius metus. Ten vyrų pensinis amžius pailgės nuo 60 iki 63, moterų – nuo 55 iki 58 metų.

Vokietija dar prieš dešimtmetį nusprendė, kad jos piliečiai į pensiją galės išeiti ne nuo 65-erių, kaip būdavo anksčiau, o nuo 67-erių. Šiais metais pasigirdo siūlymų pensinį amžių padidinti net iki 70 metų (nuo 2030-ųjų), tačiau tokių nuostatų įstatymuose dar neatsirado.

Belgijoje, Graikijoje, Čekijoje, Airijoje, Ispanijoje, Italijoje ir dar daugelyje Europos bei pasaulio valstybių tiek moterų, tiek vyrų pensinis amžius siekia 65 metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.