Šiukšlių dėžių padaugėjo: kam nuo to bus geriau?

Kaune kasmet daugėja šiukšlių dėžių, skirtų šunų išmatoms. Sužinoję tokių konteinerių kainą, kauniečiai juos pavadino auksiniais. Nepaisant išlaidų, šiose dėžėse susikaupusios atliekos atskirai netvarkomos.

Viena dėžė, skirta šunų išmatoms, ir jos įrengimas mieste atpigo nuo 116 iki 90 eurų. Dabar jų mieste yra 391.
Viena dėžė, skirta šunų išmatoms, ir jos įrengimas mieste atpigo nuo 116 iki 90 eurų. Dabar jų mieste yra 391.
Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė INYTĖ („Lietuvos rytas“)

2016-11-21 13:50, atnaujinta 2017-04-17 10:34

Pirmosios specialios šiukšlių dėžės, į kurias gyventojai gali mesti savo šunų išmatas, atsirado 2005 metais. Vėliau net 6 metus tokių šiukšliadėžių mieste nebuvo rengiama. Pastaraisiais 4 metais šių talpyklų tinklas mieste nuolat plečiamas. Anksčiau gyventojai tokių šiukšlių dėžių greta savo namų kratėsi. Dabar vis daugiau kauniečių patys prašo, kad jų viešosiose miesto erdvėse atsirastų.

Nepigiose šiukšlių dėžėse atsiduriančios keturkojų išmatos vėliau sumaišomos su kitomis gyventojų išmetamomis komunalinėmis atliekomis. Kaina gyventojus glumino 2005 metais mieste buvo įrengtos 38 dėžės šunų išmatoms. Vėliau joms pinigų skirta nebūdavo. Padėtis ėmė keistis 2012-aisiais. Tada už beveik 5 tūkstančius 800 eurų buvo įrengta 50 specialių žaliųjų dėžių.

Sužinoję, kad vienos dėžės pagaminimas ir įrengimas kainavo 116 eurų, miestiečiai ėmė ironizuoti, kad Kaunas turi ne tik „auksinį“ tualetą žmonėms. „Mūsų šuneliai taip pat nusipelno išskirtinių sąlygų ir šiukšlių dėžių jų kakučiams“, – kalbėjo kaunietis Rimantas Daraškevičius.

Pasirūpins Dainavos parku

Nepaisant nemažos kainos, šiukšlių dėžių, skirtų šunų išmatoms, kasmet pastatoma vis daugiau. Šiais metais jų mieste jau yra 391. Per artimiausius 3 metus dar planuojama įrengti 90 tokių dėžių. Joms įsigyti ir įrengti skirta 50 tūkstančių eurų.

Specialios šiukšlių dėžės šiemet atsirado ar per dvejus artimiausius metus atsiras visų miesto seniūnijų teritorijose. Ypač jų padaugės prie Dainavos parko prieigų. Čia turi būti pastatytos 4 specialios šiukšlių dėžės. Daugiau jų bus ir Panemunėje. 4 dėžės turi būti įrengtos Nemuno krantinėje greta A.Smetonos alėjos.

Nepamiršta ir Vilijampolė. Dvi dėžės bus Brastos, 3 Kulautuvos gatvėse. Įkalnės aklagatvio gyventojai patys pageidavo, kad greta jų namų būtų įrengtos 2 šiukšlių dėžės šunų išmatoms.

Dėžes teko perkelti kitur

Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė sakė, kad kai 2012 metais mieste buvo pastatytas nemažas skaičius tokių šiukšliadėžių, tai patiko ne visiems gyventojams.

„Žaliakalnyje esančios Algirdo gatvės ir kelių namų Gričiupio seniūnijoje gyventojai nenorėjo, kad prie jų būstų stovėtų tokios dėžės. Jas teko patraukti į kitas vietas“, – prisiminė R.Savickienė. Pastaruoju metu padėtis keičiasi. Vis daugiau gyventojų nori, kad tokių dėžių mieste būtų. Jos įrengiamos atsižvelgiant į seniūnijų darbuotojų patarimus. Šie geriausiai žino vietos gyventojų pageidavimus.

Pastebi kitų poreikių

Daugiausia specialiųjų dėžių reikia ten, kur žmonės vedžioja savo šunis. Tai – miegamieji rajonai bei žaliosios miesto erdvės. R.Savickienė sakė, kad kai kur gyventojai į gyvūnų išmatoms skirtus konteinerius meta ir kitas šiukšles. Iš to galima nuspręsti, kur trūksta paprastų šiukšlių dėžių buitinėms atliekoms.

„Pavyzdžiui, atsižvelgęs į tokius pastebėjimus, Miesto tvarkymo skyrius ketina įrengti daugiau šiukšlių dėžių Kalniečių parke“, – sakė Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja.

Kaina sumažėjo nedaug

Aplinkosaugininkams pastaruoju metu tenka pasirūpinti, kad specialios dėžės ne tik būtų nupirktos ir įrengtos, bet ir atnaujintos.

„Kartais šios šiukšlių dėžės yra nuplėšiamos nuo stovų, suniokojamos. Tačiau dažniausiai – padegamos. Jų dangčių vidus yra iš plastiko. Greičiausiai žmonės į tokias dėžes meta nuorūkas, ir nuo jų plastikas užsidega“, – sakė R.Savickienė.

Specialistė teigė, kad pastaruoju metu šunų išmatoms skirtų dėžių įsigijimas ir įrengimas kainuoja truputį mažiau nei 2012 metais. Dabar vienos tokios dėžės ir jos įrengimo kaina – apie 90 eurų.

„Rengiame konkursus. Tai mažiausia kaina, už kurią viena kauniečių įmonė pagamina ir pastato tokias šiukšliadėžes“, – sakė R.Savickienė.

Atskirai neperdirba

Nors gyventojai vis noriau naudojasi šiukšlių dėžėmis šunų išmatoms atsikratyti, šios atliekos atskirai neperdirbamos. Maišeliai su išmatomis vėliau patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą. Kauno aplinkosaugininkai teigė, kad Aplinkos ministerijos atstovai nusprendė, jog į maišelius sudėtos šunų išmatos nekelia pavojaus aplinkai ar žmonių sveikatai. Todėl perdirbti ar saugoti tokių atliekų atskirai nereikia.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.