Pagalbos ranką ties ir bedarbiams, ir pabėgėliams

Mažėjantis gyventojų skaičius, bedarbystė, didelis socialinę atskirtį patiriančių vaikų skaičius, sparčiai senstanti visuomenė – problemos, su kuriomis susiduriama daugelyje Lietuvos miestų ir miestelių. Tačiau tai nereiškia, kad iš šio rūpesčių labirinto išeiti neįmanoma: tiesiog pirmiausia būtina aiškiai įvardinti ir išanalizuoti esamas problemas, o tada – ieškoti efektyviausių sprendimo būdų.

Jonavos miesto VVG pirmininkas Juozas Jokimas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Jonavos miesto VVG pirmininkas Juozas Jokimas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

2016-11-24 10:22, atnaujinta 2017-04-17 06:02

Tuo įsitikinusi Jonavos miesto vietos veiklos grupė (VVG), netrukus pradėsianti įgyvendinti Jonavos miesto plėtros strategiją. Tokią galimybę Lietuvos miestų VVG suteikė Europos Sąjungos investiciniai fondai. Pagal Vidaus reikalų ministerijos (VRM) administruojamą priemonę „Vietos plėtros strategijų įgyvendinimas“ investuojama į VVG parengtas strategijas, kuriomis siekiama sukurti palankias sąlygas pradedantiems savo verslą, paskatinti darbingus, bet darbo rinkoje neaktyvius asmenis pradėti dirbti, mažinti gyventojų socialinę atskirtį.

VVG, sudarytos iš savivaldybių, verslo ir nevyriausybinių organizacijų atstovų, turėjo pačios parengti strategijas, kuriose įvardintų stipriąsias ir silpnąsias savo miesto ar miestelio puses, išanalizuotų socialinę atskirtį didinančius veiksnius ir pasiūlytų efektyviausius būdus šioms problemoms spręsti.

Jonavos miesto VVG pirmininkas Juozas Jokimas pasakojo, jog rengdami strategiją jonaviškiai konsultavosi ir su socialiniais darbuotojais.

„Reikėjo identifikuoti, kokie žmonės nepakliūna į paramos gavėjų ratą ir negauna jiems būtinos pagalbos įsitvirtinant darbo rinkoje. Esame nemažas miestas – devintas Lietuvoje, be to, socialinę atskirtį patiriančių žmonių grupių yra ne viena: tai ir buvę kaliniai, ir benamiai, ir Ruklos pabėgėlių centre apsigyvenę atvykėliai. Taigi identifikuoti juos visus ir jų poreikius nebuvo lengva“, – teigė J. Jokimas.

Jo teigimu, rengiant strategiją ypač naudinga buvo priemonę administruojančios VRM specialistų pagalba: mokymai, seminarai, konsultacijos, konferencijos. Jų metu jonaviškiams pavyko geriau suvokti priemonės tikslus ir drąsiau imtis rengti strategiją.

Pasak J. Jokimo, kiekviename mieste yra žmonių, kurie patiria įvairių sunkumų gyvenime ir dėl įvairių priežasčių nenori jo keisti. Todėl VVG vienas iš tikslų buvo ne tik įvardinti tuos žmones, bet ir surasti su jais bendrą kalbą išgryninant jų poreikius bei susiplanuoti veiklas, suteiksiančias jiems galimybę vėl pasijausti visaverte visuomenės dalimi ir fiksuoti jų gyvenimo pokyčius.

„Tačiau yra ir kitų socialinių grupių, kurioms reikalinga parama įsitraukti į darbo rinką. Tai – ir darbo nerandantis jaunimas, ir vyresniojo amžiaus žmonės. Džiugu, kad į strategijos veiklas aktyviai įsitraukė ir vietos verslas. Pavyzdžiui, viena baldų įmonė atkreipė dėmesį, kad mieste trūksta baldininkų, todėl dalį ieškančiųjų darbo bus galima nukreipti šia linkme“, – sakė J. Jokimas.

Socialinę atskirtį patiriančius žmones bus siekiama ne tik aktyviau įtraukti į darbo rinką, bet ir į naujas bendravimo ir veiklos galimybes atskleidžiančias kultūrines veiklas, taip pat – gerinti jiems teikiamų socialinių paslaugų prieinamumą ir kokybę. Tikimasi, kad daugiau žmonių pavyks įtraukti į savanorystę bei paskatinti imtis savarankiškos veiklos pagal verslo liudijimą.

Jonavos miesto VVG parengta strategija tapo viena iš 23, kurioms įgyvendinti nuspręsta skirti ES paramą. Šiuo metu skiriamos lėšos strategijų įgyvendinimo administravimui. Vėliau VVG skelbs konkursus nevyriausybinėms organizacijoms, verslo ir savivaldos atstovams, kurie siūlys projektus, padėsiančius įgyvendinti strategijose suplanuotas veiklas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.