Šokoladiniai „Kinder“ kiaušiniai slepia skaudžią tiesą

Visi žinome, kiek laimės mažam vaikui gali suteikti paprastas šokoladinis „Kinder“ kiaušinis, tačiau tikriausiai niekada nepagalvojome, kad šis mažas žaisliukas kažkieno yra sudedamas iš mažų dalių, rašo „The Sun“.

„Kinder“ kiaušinių žaislus surinkinėja 6-erių vaikai.<br>123rf nuotr.
„Kinder“ kiaušinių žaislus surinkinėja 6-erių vaikai.<br>123rf nuotr.
Štai šešerių metų sulaukę vaikai už tokį darbą gauna vos 26 euro centus į valandą.<br>123rf nuotr.
Štai šešerių metų sulaukę vaikai už tokį darbą gauna vos 26 euro centus į valandą.<br>123rf nuotr.
„Kinder“ kiaušinių žaislus surinkinėja 6-erių vaikai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Kinder“ kiaušinių žaislus surinkinėja 6-erių vaikai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 27, 2016, 1:05 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 12:31 AM

Yra tie, kas juos perka ir yra tie, kas tuos mažus ir smulkius žaislus surenka ir įdeda į kiaušinio vidų. Tuo užsiima Rumunijoje vargingai gyvenančios šeimos su savo atžalomis.

Štai šešerių metų sulaukę vaikai už tokį darbą gauna vos 26 euro centus į valandą.

Rumunijoje gyvenančios šeimos yra priverstos „vergauti“ kurdamos džiaugsmą kitiems vaikams.

Tokį patį uždarbį Rumunijoje, vos už 26 euro centus per valandą, gauna ir saldainių žaisiliukus surenkantys ir viską supakuojantys pilnamečiai darbuotojai.

Christiana Juri, kurios vaikas Patrickas (11 m.) ir dukra Hanna (6 m.) jai padeda surinkti ir pakuoti žaisliukus, yra pasibaisėjusi gaunamu atlyginimu.

„Tai – vergų darbas““, – pasibaisėjusi sakė moteris.

Apie vieną eurą kainuojantys „Ferrero Rocher“ gaminami „Kinder“ kiaušiniai yra pakuojami itin varganomis sąlygomis.

„Jei tik „Ferrero“ valdytojai žinotų, kaip čia, Rumunijoje, viskas vyksta, tikriausiai jie gautų širdies smūgį. Manau, kad pirkėjai mano, kad tokių saldainių gaminimas ir pakavimas vyksta itin kontroliuojamuose gamyklose, tačiau tai nėra tiesa. Tiek daug žaislų yra pagaminta ir surinkta namuose, kad kontrolė ir kokybė yra neįmanomi dalykai“, – kalbėjo C. Juri.

Už 1 tūkst. supakuotų šokoladinių kiaušinių, kuriuos moteris pristato į A gamyklą, netoli Vengrijos sienos, jai yra sumokama apie 4,5 euro.

„Žinau, kad darbo užmokestis yra labai mažas, bet aš neturiu kito pasirinkimo. Mes turime gauti pinigų valgiui ir tam, kad galėtumėme pasirūpinti savo vaikais“, – sakė C. Juri.

Tokius supakuotus produktus gamykloje superkantis rumunas Christianas sakė pripažįstantis, kad tai vergų darbas, tačiau teigė negalintis nieko pakeisti.

„Tai – vergų darbas, bet ką dar galime padaryti, kai neturime kito pasirinkimo. Jei pamatytumėte, kaip mes čia gyvename, jūs neabejotinai suprastumėte, kodėl mūsų, rumunų, didžiausia svajonė yra ištvykti į Didžiąją Britaniją“, – apie situacija kalbėjo Christianas.

Dar viena šokoladiniams kiaušiniams žaislus renkanti ir pakuojanti darbuotoja Felicia Indrea (49 m.) už nedidelį maišą surinktų žaislų gauna 3,1 euro.

Kaip ji pati sako, jos užkietėjusios rūkorės pirštai tiesiog yra užgrūdinti tokiam darbui, kurį moteris dirba jau dvejus metus, po 13 val. per dieną.

„Kartais, man atrodo, kad aš išprotėsiu dėl šio darbo. Aš žaislus kartais matau net savo sapnuose ir kartais, skausmas, kurį jaučiu nuo pakavimo, yra siaubingas, tačiau aš neturiu kito pasirinkimo. Vaikai dievina šokoladinius kiaušinius ir aš džiaugiuosi, kad mano darbas daro juos laimingais“, – sakė F. Indrea.

Parengė Raminta Rakauskė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.