Rusijos kontrastai: vieni grimzta į skurdo pelkę, kiti važinėja „Rolls-Royce“

Per pastaruosius dvylika mėnesių Rusijos namų ūkių finansinė padėtis smarkiai suprastėjo. Tačiau toli gražu ne visų – pavyzdžiui, prabangių automobilių pardavėjai čia vos suspėja suktis.

Automobilių pardavėjai Rusijoje klesti: antai „Ferrari“ atstovai pardavė šių mašinų kone dukart daugiau nei pernai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Automobilių pardavėjai Rusijoje klesti: antai „Ferrari“ atstovai pardavė šių mašinų kone dukart daugiau nei pernai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Nov 29, 2016, 8:33 AM, atnaujinta Apr 16, 2017, 10:04 PM

Šveicarijos banko „Credit Suisse“ statistika rusų nepaguodė: nuo 2015-ųjų vidurio iki to paties šių metų laikotarpio šios valstybės gyventojų pajamos ir santaupos smarkiai aptirpo.

Remiantis banko ataskaita, 2015-ųjų vasarą vidutinio Rusijos namų ūkio turtas siekė 12,086 tūkst. JAV dolerių (dabartiniu kursu – 11 384 eurus).

Šįmet – jau tik 10 344 dolerius (9743 eurus). Nuosmukis tikrai nemenkas – septintadalis, arba 14,4 proc.

Skurdo lygis išaugo

Visame pasaulyje lyginamuoju laikotarpiu namų ūkių turto vertė išaugo, nors ir kukliai – 1,4 proc.

Tačiau „Credit Suisse“ prognozuoja, kad šis rodiklis per artimiausius penkerius metus pakils net 31 proc.

Kitaip tariant, daugumoje valstybių sunkmetis baigėsi. Tik ne Rusijoje.

Čia viskas vyksta priešingai: 2013-aisiais žemiau skurdo ribos gyveno 15,5 mln. žmonių, o šių metų pirmojo pusmečio duomenimis, tokių jau buvo 21,4 milijono.

Kitaip tariant, per trejus metus skurdžių armija pasipildė beveik 6 milijonais gyventojų.

Pardavėjai trina rankomis

Vis dėlto yra ir kitokios statistikos.

Antai agentūra „Avtostat“ paskelbė, kad per pirmuosius devynis šių metų mėnesius prabangių automobilių paklausa Rusijoje išaugo lyg ant mielių: palyginti su praėjusiais metais, „Bentley“ nupirkta 48 proc., „Ferrari“ – 94 procentais daugiau.

O Didžiosios Britanijos kompanijos „Rolls-Royce“ atstovai, nors ir nepateikę konkrečių skaičių, tvirtino, kad 2016-ieji Rusijoje jiems geriausi nuo 1910 metų, kai čia buvo parduotas pirmasis šios markės automobilis.

Kas dedasi iš tikrųjų? Galima vėl pasiremti „Credit Suisse“ ataskaita, kurioje tvirtinama, kad Rusija tvirtai pirmauja pasaulyje pagal turtinę gyventojų nelygybę.

„Global Wealth Report“ tyrimo duomenimis, 89 procentus Rusijos turto valdo vos 10 procentų gyventojų.

Likusiems 90 procentų lieka tik mažmožis.

Tiesa, tai pastebima ir kitur. Antai dešimtadalis turtingiausių JAV piliečių valdo 78 proc. turto.

Tiesa, už Atlanto milijardierių (skaičiuojant doleriais) yra 582, o Rusijoje – vos 96. Milijonierių – atitinkamai 10,4 mln. ir 79 tūkstančiai.

Piktina algų skirtumai

Tad ne vien patys turtingiausi piliečiai kalti, kad likusieji skursta. Apie tai prabilo netgi Rusijos profesinės sąjungos, dažniausiai lojalios dabartinei valdžiai.

O neseniai vykusiame Rusijos nepriklausomų profesinių sąjungų suvažiavime buvo aiškiai išrėžta, kad pajamų ir išlaidų paskirstymo sistema valstybėje yra visiškai neteisinga.

Mat apstu kompanijų, kuriose vadovų atlyginimai nuo vidutinės visų darbuotojų algos skiriasi šimtą ir daugiau kartų.

Pajamos sumenko

Atrodo, kad turtingiausi Rusijos žmonės irgi skursta? Neseniai šios šalies „Forbes“ padalinys paskelbė daugiausia uždirbančių kompanijų vadovų atlyginimus.

Pirmojoje vietoje tradiciškai įsitaisęs „Gazprom“ valdybos pirmininkas Aleksejus Mileris, per metus susišlavęs 17,7 mln. dolerių (16,67 mln. eurų). Tačiau prieš metus jo pajamos siekė 27 mln. dolerių (25,43 mln. eurų).

„Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas vietoj ankstesnių 17,5 mln. dolerių uždirbo 13 mln. (atitinkamai 16,48 ir 12,24 mln. eurų), „Sberbank“ valdybos pirmininko Germano Grefo pajamos susitraukė nuo 13,5 iki 11 mln. dolerių (12,72 ir 10,36 mln. eurų).

„Forbes“ pripažino, kad visų sąraše esančių vadovų pajamos per metus susitraukė net pusantro karto. Tačiau šįmet jos oficialiai skelbiamos rubliais, nors anksčiau dažnai buvo minima užsienio valiuta. O rublis dolerio atžvilgiu jau seniai nuvertėjęs, todėl perskaičiuojant ir susidarė tokie skirtumai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.