Ūkis pasienyje, kur suslėgtus sūrius jau kerta ir latviai

Lietiniai su paukštiena ir daržovėmis, varškės sūris su kumpiu. Iš pažiūros tai patiekalai, kurie įtinka lietuviško maisto gerbėjams. Tačiau paragavus akivaizdu, jog tai – ne įprastiniai ir ne paprasti gaminiai.  Jie atsirado patobulinus senuosius dvaro receptus - tapo senosios ir naujosios kulinarijos deriniu. 

Dvaro pastatas, kurio virtuvėje slegiami ir varškės sūriai.
Dvaro pastatas, kurio virtuvėje slegiami ir varškės sūriai.
Parodos medaliais apdovanoti gaminiai.<br>Organizatorių nuotr.
Parodos medaliais apdovanoti gaminiai.<br>Organizatorių nuotr.
Dvare kepami lietiniai taip pat – „medalininikai“.<br>Organizatorių nuotr.
Dvare kepami lietiniai taip pat – „medalininikai“.<br>Organizatorių nuotr.
Ilzenbergo dvaras – vienintelis Lietuvoje, kuriame ūkininkaujama.<br>Organizatorių nuotr.
Ilzenbergo dvaras – vienintelis Lietuvoje, kuriame ūkininkaujama.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 29, 2016, 2:07 PM, atnaujinta Apr 16, 2017, 8:49 PM

Dvare, esančiame Rokiškio rajone, prie pat sienos su Latvija, slegiamus varškės sūrius jau įvertino ir kaimynai. Tuo tarpu „keistieji“ lietiniai didesnio pasisekimo sulaukė Lietuvoje.

Pelnė medalį  

Lapkričio pirmoje pusėje Vilniuje, „Litexpo“ parodų centre vykusioje Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF 2016 netrūko kalbų apie tai, kad Lietuvoje daugėja žmonių, ieškančiųjų netikėtų skonių bei naujų derinių, sveiko, ekologiško maisto.  Išaugo ir įmonių drąsa eksperimentuoti, išbandyti naujus prieskonius. 

Ko gero, gebėjimas eksperimentuoti atkreipė vertinimo komisijos (jai vadovavo Lietuvos pramonininkų konfederacijos maisto pramonės ekspertė-konsultantė Elena Paviržienė) dėmesį ir į dvaro gaminius. Mat konkurso medaliu buvo apdovanoti žemės ūkio bendrovės „Ilzenbergas“ gaminami lietiniai su paukštiena ir daržovėmis.

Parodos diplomu įvertintas ir Ilzenbergo dvare pagamintas varškės sūris su kumpiu. Abu produktai rinkoje – naujokai, gaminami dar tik apie metus. 

Pasak žemės ūkio bendrovės projektų vadovo Ramūno Rogovo, receptus šiems gaminiams sukūrė dvare dirbantys maisto technologai. Jie rėmėsi senoviškais receptais, tačiau senąsias tradicijas derino su nauju požiūriu į maistą. Pavyzdžiui, varškės sūris su jautiena – gana neįprastas derinys.

„Vis dėlto geras receptas – tik dalis sėkmės formulės. Nemažiau svarbus ir visas gamybos ciklas bei požiūris į maisto kultūrą.

Lietinių blynai gaminami iš miltų, kurie sumalti mūsų ūkyje iš čia pat užaugintų kviečių. Vištienos įdaras – iš čia pat auginamų vištų. Jos auginamos natūralaus ūkininkavimo principais. Taip pat ir daržovės. Visi darbai – nuo sėjos iki pakuotės gamybos – atliekami mūsų ūkyje“, – sakė R.Rogovas.

Jo teigimu, išskirtinė dvaro savybė – tai požiūris į ūkininkavimą. „Štai karvės, iš kurių pieno ir gaminamas sūris, melžiamos moderniai, ne rankomis, bet tai vyksta skambant muzikai. „Senovėje melžėjos raliuodavo, mes irgi stengiamės muzikuoti. Taigi puoselėjame tradicijas, bet nenusisukame nuo technologijų“, – kalbėjo „Ilzenbergo“ dvaro atstovas.

Pastebėjo ir kaimynai

Ilzenbergo dvarą BAF 2016 parodoje dalyvauti paskatino ir sėkmė Latvijoje, kur vyko maisto mugė „Riga Food 2016“.

„Į Rygą nuvežėme naujausią sūrių kolekciją. Ir sulaukėme didelio pasisekimo.

Latvijoje gavę pripažinimą, nutarėme pabandyti ir Lietuvoje. Ir mums pavyko – nugalėjome“, – aiškino R. Rogovas.

Šiuo metu bendrovėje „Ilzenbergas“ svarstoma, ar nevertėtų elektroninės parduotuvės, kurioje prekiaujama dvaro ūkio gaminiais, atidaryti ir Rygoje. Juolab kad nuo dvaro Rokiškio rajone iki Latvijos sostinės kelias trumpesnis negu iki Vilniaus.

Lietuvoje ši parduotuvė taip pat veikia. Be to, realią parduotuvę planuojama atidaryti Vilniuje, Šiaurės miestelio teritorijoje.  

Pasak R.Rogovo,  dvaro ūkyje gaminamus produktus dažniau renkasi tie žmonės, kurie vertina ekologiškus gaminius. Ir kuriems priimtina sveikos gyvensenos filosofija.

 “Imamės ir švietimo misijos, mokome žmones maitintis sveikai. Kiek nustebome, kad, pavyzdžiui, Latvijoje dėmesys sveikam maistui, sveiko maisto parduotuvėms – menkesnis nei Lietuvoje. Bet auditorija kasmet plečiasi“, – sakė R. Rogovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.