Venesueloje dėl hiperinfliacijos išleidžiami nauji didesnės vertės banknotai

Venesuela išleidžia naujus

Socialistas prezidentas Nicolas Maduro pareiškė, kad šių problemų iškilo dėl įvykdytos kibernetinės atakos, jis tebetvirtina, kad ekonominę krizę šalyje palaiko JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Socialistas prezidentas Nicolas Maduro pareiškė, kad šių problemų iškilo dėl įvykdytos kibernetinės atakos, jis tebetvirtina, kad ekonominę krizę šalyje palaiko JAV.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eltos inf.

Dec 5, 2016, 3:26 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:34 AM

Šiuo metu vietos gyventojai į parduotuves apsipirkti eina su kuprinėmis bei krepšiais, prikrautais grynųjų. Infliacija sutrikdė bankomatų darbą, o mokėjimo kortelėmis beveik nesinaudojama.

Šalies centrinis bankas paskelbė, kad šeši nauji nuo 500 iki 20 000 bolivarų vertės banknotai į apyvartą bus paleisti gruodžio 15 dieną.

Šiuo metu didžiausias šalies banknotas yra 100 bolivarų vertės kupiūra, jos vertė – maždaug dviejų JAV centų.

Per pastarąjį mėnesį šalies nacionalinė valiuta juodojoje rinkoje JAV dolerio atžvilgiu atpigo 60 proc.

„(Šios) priemonės padarys atsiskaitymų sistemą efektyvesnę, supaprastins prekybos sandorius ir sumažins gamybos sąnaudas, ir visa tai ilgainiui taps privalumu šalies bankininkystei, prekybai bei gyventojams“, – teigia centrinis bankas.

Lapkričio 18 d. Venesuelos valdžia uždraudė valstybiniams ir privatiems bankams skyriuose ir bankomatuose išduoti daugiau kaip 10 tūkst. bolivarų (apie penkis dolerius) per dieną. Apribojimai įsigaliojo nuo gruodžio 1 dienos, bet gyventojai ir juridiniai asmenys jau nuo lapkričio vidurio patiria sunkumų norėdami išsiimti pinigų.

Penktadienį Venesuelos kreditinių kortelių bei bankomatų sistema strigo, verslovės negalėjo vykdyti operacijų ir buvo priverstos prašyti grynųjų pinigų arba atidėti mokėjimus. Socialistas prezidentas Nicolas Maduro pareiškė, kad šių problemų iškilo dėl įvykdytos kibernetinės atakos, jis tebetvirtina, kad ekonominę krizę šalyje palaiko JAV.

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) prognozėmis, infliacijos lygis šalyje kitąmet viršys 2 000 proc.

Venesuela patyrė didžiulių nuostolių dėl atpigusios naftos – pagrindinio pajamų šaltinio. Be to, šalyje nuo 2003 metų galioja griežtos valiutos kontrolės priemonės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.