Susipažinkite: netradicinės ir nuodėmės vertos Kalėdų dovanos

Geros naujienos mėgstantiems dovanoti netradicines dovanas. Jeigu sukate galvą, kaip Kalėdų proga pradžiuginti išrankius naujovių mėgėjus, Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) specialistai pateikia sąrašą lietuviškų inovacijų, kurios gali tapti originaliomis dovanomis.

Bendrovės nuotr.
Bendrovės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 11:18 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:24 AM

Gurmanams – jogurto debesėlis ir liofilizuotos aktinidijos

Ar kada teko ragauti liofilizuotų uogų ir vaisių? Liofilizacijos metu šaltyje džiovinami produktai išlaiko savo spalvą ir beveik 100 proc. vitaminų. Jie netenka viso vandens, todėl, pavyzdžiui, kilogramas braškių po liofilizacijos gali sverti vos 100 gramų. Tokių traškiai purių uogų ir vaisių gamyba užsiima mokslinė įmonė „Mėlynė“, o UAB „Rūta“ net gamina liofilizuotas, Lietuvoje užaugintas aktinidijas šokolade. Anot MITA specialistų, jeigu norite nustebinti dar labiau – galite užsisakyti startuolio „Probiomas“ visai neseniai pristatyto sauso medaus ar liofilizuoto jogurto, kurio net ir labai išalkusiam užtenka vos 20 g debesėlio.

Mėgstantiems džiovintus skanėstus, MB „Labu“ kartu su LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutu siūlo mokslo laboratorijoje gaminamų sveikuoliškų užkandžių, su čia užaugintais moliūgais, rabarbarais, serbentais ir kitomis gėrybėmis. Dar viena įdomi naujovė – įvairūs maistingieji „Tundrasnack“ batonėliai, kurie gaminami su daigintais grikiais, auginamais Lietuvos ūkiuose.

Jei mielai dovanojate arbatas, kodėl gi nepabandžius inovatyvios „Acorus“ šaltosios vaisinės arbatos su miško uogomis, kurios sudėtyje yra net burokėlių. Iš natūralių ingredientų pagamintas arbatas galima užpilti tiek karštu, tiek šaltu vandeniu.

Laisvalaikiui: nuo lempos augalams iki paspirtuko

Ieškote dovanos turistavimo entuziastui? Puikiai tiks sulankstoma daugkartinio naudojimo gertuvė „Ufo“. Užkietėję žvejai tikrai apsidžiaus lietuvišku žuvų sonaru „Deeper“, kuris padeda analizuoti vandens telkinius ir visą informaciją siūlo peržiūrėti savo išmaniajame įrenginyje. Namuose vietą taupantys dviratininkai turėtų įvertinti automatizuotą dviračių parkavimo įrenginį „Parkis“, kuris gali būti sumontuotas balkone, kambaryje, lauke ar biure. O tikriems miesto hipsteriams turėtų patikti vienas iš „City birds“ unikalaus dizaino sprendimų – paspirtukas.

Eksperimentuojantiems su augalų auginimu namuose bus įdomu išbandyti specialias „Hortiled“ sukurtas lempas. Šios lempos, skirtos tiek pramonei, tiek namams, leidžia užauginti gausesnį, sveikesnį ir geriau atrodantį derlių su mažiau nitratų ir daugiau naudingųjų medžiagų.

Jeigu dovanų biudžetas kuklesnis – ne bėda. Lietuviškos mobiliosios programėlės „Gifty“ kūrėjai siūlo padovanoti šokolado, kalėdinės kavos puodelį su mėgstama spurga, porciją ledų, bilietų į kiną ar kitą malonią smulkmeną vos keliais paspaudimais telefone, o dovanos kodas gavėjui bus pristatytas akimirksniu SMS žinute.

Žaisliukai technologijų gerbėjams

Anot MITA specialistų, technologijų gerbėjus galima pamaloninti stilinga „Esquoia“ daugkartinio naudojimo užrašine. Tuos, kurie neįsivaizduoja savo pirkinių be apsilankymo ūkininkų turgeliuose – išmania nosimi „Peres“, padedančia nustatyti mėsos ir žuvies šviežumą. Meniškoms sieloms galėtų patikti lietuvių „Aqua Lingua“ kuriami kalbantys paveikslai, kuriuose gali būti užkoduotas linkėjimas: garso sukeltos vandens bangos yra apšviečiamos skirtingomis spalvomis ir nufotografuojamos.

Nesiskiriantiems su kompiuteriu galima dovanoti tarptautiniu mastu už dizaino inovacijas įvertintą kauniečių „Acme“ Peanut kompiuterinę pelę arba rinktis jų kurtą bepilotį. Jeigu reikia originalaus telefono ar kompiuterio įdėklo – pasižvalgykite po medinių aksesuarų „Woodwee“ parduotuvę. Įdėklų dizainą galima pritaikyti pagal savo norus.

Papildyta realybė patiems mažiausiems

Jeigu norite originalaus edukacinio žaislo, lietuviai „Innospark“ turi jų visą spektrą: nuo sensorinės žaidimų sienelės iki lavinamojo šviesos žaidimų staliuko. Mokslo virusą skleidžiantis „Mėgintuvėlis“ dar pernai išleido papildytos realybės knygelę vaikams su 3D herojais „Mėgintuvėlis kosmose“, o „Paparmali“ komanda šiemet išleido net dvi papildytos realybės knygas: pažintinę „Afrikos gyvūnai“ ir „Pasaulio pasakos“.

Vaikų tėveliams turėtų patikti ir ne žaidimams skirtos dovanos. Bendradarbiaujant su Lietuvos sveikatos mokslų universitetu mamos Jurgos vadovaujama „Pupa supa“ sukūrė pirmąją lietuvišką natūralią kosmetikos liniją vaikams, ypač tinkančią probleminę odą turintiems mažiesiems.

Kad ir ką šiemet pasirinksite dovanoti, pasimėgaukite procesu ir sužinokite ką nors naujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.