Dalia Grybauskaitė: „Vidaus sandoriai sudaro prielaidas korupcijai“

Valstybės ir savivaldybių

Anot prezidentės D.Grybauskaitės, ankstesniame Seime politinės valios panaikinti vidaus sandorius nebuvo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Anot prezidentės D.Grybauskaitės, ankstesniame Seime politinės valios panaikinti vidaus sandorius nebuvo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 7, 2016, 2:41 PM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:04 AM

Dalios Grybauskaitės komentarą BNS perdavė jos spaudos tarnyba. Pasak jos, prezidentės iniciatyva 2011 metais buvo sugriežtinta vidaus sandorių kontrolė – įsigaliojus tai numatančioms Viešųjų pirkimų įstatymo pataisoms, per kelerius metus vidaus sandorių sumažėjo 41 procentu.

Anot prezidentės, ankstesniame Seime politinės valios panaikinti vidaus sandorius nebuvo.

Atsisakyti vidaus sandorių ragina ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), Konkurencijos taryba, Valstybės kontrolė bei Kainų komisija.

VPT vadovė Diana Vilytė neseniai Seimo Audito komitete ragino atsisakyti vidaus sandorių. Anot jos, pernai jų apyvarta siekė 301 mln. eurų, bet dėl paslaugų, už kurias sumoka gyventojai, pirkimo, ji gali pasiekti ir 0,5 mlrd. eurų.

D.Vilytės teigimu, vidaus sandorių institutas turėtų būti geras ir patogus instrumentas, palengvinantis galimybę greitai nusipirkti paslaugas ir prekes, tačiau Lietuvoje jie įgavo iškreiptą vaizdą – perkančiosios organizacijos iš savo dukterinių ar pavaldžių įmonių perka paslaugas,o paskui tas pačias paslaugas perperka rinkoje.

Portalas 15min.lt trečiadienį pranešė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ su antrinėmis įmonėmis 2011-2015 metais sudarė vidaus sandorių už 429 mln. eurų, o didelė jų dalis atiteko šių įmonių be konkursų samdytiems neatskleidžiamiems subrangovams. Pasak portalo, „Lietuvos geležinkelių“ vidaus audito ataskaita rodo, kad neseniai pasitraukęs įmonės vadovas Stasys Dailydka buvo puikiai informuotas tiek apie iškreiptą vidaus sandorių tvarką, tiek apie korupcijos rizikas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.