Geras startas – Lietuvoje daržovės derės kiaurus metus

Didžiausiame Lietuvos šiltnamių komplekse „Kietaviškių gausa“ šiltnamių modernizacijos procesas artėja link pabaigos. Užbaigus visus darbus lietuviškos daržovės – agurkai ir salotos, bus auginamos ištisus metus.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 8, 2016, 2:39 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:48 PM

Įmonės šiltnamiuose diegiama šviesos kultūra – įrengiama moderni apšvietimo ir mikroklimato palaikymo sistema, leidžianti daržoves auginti bet kuriuo metų laiku.

Sėmėsi žinių užsienyje

Apšvietimo ir mikroklimato sistema, kuri sudaro vadinamąją daržovių šviesos kultūrą, leis auginti agurkus ir salotas bet kuriuo metų laiku.

„Pirmą kartą Lietuvos istorijoje galėsime gyventojus aprūpinti šviežiomis lietuviškomis daržovėmis visus metus. Greitai bus įprasta turėti platesnį šviežių lietuviškų daržovių asortimentą ir žiemą“, – sako „Kietaviškių gausos“ direktorius Mindaugas Pupienis.

Įmonės vadovai viešėjo Estijoje ir Olandijoje, kur ši speciali sistema daržovių auginimo procese naudojama jau kurį laiką. Moderniuose „Kietaviškių gausos“ šiltnamiuose diegiama naujovė bus panaši į naudojamą užsienyje – tam jau sukauptos reikiamos teorinės ir praktinės žinios.

„Idėja daržoves auginti šviesos kultūroje buvo vystoma ilgą laiką. Tam atsakingai ruošėmės, mokėmės iš užsienio kolegų ir detaliai suplanavome šios technologijos pritaikymą Lietuvoje kartu su specialistais“, – sako „Kietaviškių gausos“ verslo plėtros vadovas Karolis Montvila.

Derlius pagausės

Įmonės šiltnamiuose stovės 1000 vatų galingumo „Philips“ lempos, kurios švies 19 – 20 valandų per parą. Lempas valdys išmani klimato palaikymo sistema. Augalai apie dvidešimt valandų per parą praleis šviesoje, o likusi laiką – nakties režimu. Pasak specialistų, tai yra optimali daržovių auginimo šviesos kultūroje trukmė.

Daržovių auginimo procesas bus kompiuterizuotas. „Mikroklimato, šviesos, laistymo, santykinės oro drėgmės ir kiti parametrai bus valdomi automatiškai. Kompiuterizuotą sistemą valdys užsienio partnerių apmokyti įmonės darbuotojai“, – pasakoja K. Montvila.

Daržovių auginimo inovacija leis ne tik padidinti auginamos produkcijos kiekį, bet ir įtvirtinti visiškai naują daržovių auginimo būdą.

Ilgesnis daržovių sezonas

„Specialios lempos, padėsiančios daržovėms augti, yra šiuolaikiškos ir galingos, o jų pritaikymas – platus. Norime pabrėžti, jog technologijų naudojimas visiškai nepakenks produkto kokybei ar jo skoniui. Mes orientuojamės į natūralumą ir sveikumą – tai yra prioritetiniai mūsų verslo pamatai“, – sako M. Pupienis.

Lapkričio, gruodžio ir sausio mėnesiais Lietuvoje daržovių užsiauginti beveik neįmanoma dėl natūralios šviesos trūkumo. Pasitelkusi pažangią technologiją įmonė turės galimybę šviesos kultūros šiltnamiuose skinti net tris derlius, taip prailgindama daržovių sezoną ir aprūpindama Lietuvos gyventojus šviežiomis lietuviškomis daržovėmis ištisus metus.

„Labai džiaugiamės galėdami būti pirmieji Lietuvoje, įvedantys šviesos kultūrą daržovių šiltnamiuose. Mūsų klimatas nėra palankus jų auginimui žiemą. Nepaisant to, tikime, kad sukursime unikalią lietuviškų daržovių auginimo tradiciją“, – pasakoja K. Montvila.

Daržovių augintojai teigia, kad agurkų ir salotų auginimas šviesos kultūroje bus naujovė, prie kurios priprasime greitai. Baigusi visą modernizacijos procesą, „Kietaviškių gausa“ taps didžiausiu šviesos kultūros šiltnamių kompleksu ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos valstybėse

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.