Panevėžio miesto vietos veiklos grupė: ne laukti, o veikti

„Ne sėdėti sudėjus rankas ir kažko laukti, o būti aktyviems, kabintis į gyvenimą ir veikti“, – skatina ir motyvuoja vietos jaunimą Panevėžio miesto vietos veiklos grupė (VVG). Atsižvelgusi į gyventojų išsakytus rūpesčius, VVG parengė Panevėžio miesto vietos plėtros strategiją, kuria siekiama mažinti gyventojų socialinę atskirtį pasitelkiant vietos bendruomenę bei gerinti darbingų gyventojų padėtį darbo rinkoje, sudarant palankias sąlygas verslo pradžiai.

VVG pirmininkas Alfonsas Lupeikis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
VVG pirmininkas Alfonsas Lupeikis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 8, 2016, 2:06 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:50 PM

Jaunimo nedarbą, emigraciją ir išvykimą gyventi į didesnius Lietuvos miestus panevėžiečiai įvardino kaip vienus opiausių miesto reiškinių, kuriuos norėtų pakeisti. Taip pat dauguma gyventojų pastebėjo, kad Panevėžio mieste nepakankamai į visuomenę integruojami neįgalieji, buvę kaliniai, psichikos sutrikimų turintys žmonės.

„Svarbi problema yra ir sergančių ar negalią turinčių žmonių priežiūra. Visi suprantame, kad tokie žmonės yra labiausiai pažeidžiami, jiems trūksta priežiūros bei užimtumo. Tačiau tai paveikia ir juos prižiūrinčiuosius artimuosius: jie negali dirbti, o jei dirba, tai atsiliepia jų darbo trukmei bei kokybei“, – pasakojo VVG pirmininkas Alfonsas Lupeikis.

Pasitelks savanorius

Tam, kad pavyktų sumažinti gyventojų socialinę atskirtį, į strategijos veiklas ketinama aktyviai įtraukti savanorius. Pavyzdžiui, savanoriai bus skatinami dalyvauti stiprinant socialinių paslaugų tinklą. Jie galės lankyti senyvojo amžiaus žmones ir padėti jiems buityje, padėti prižiūrėti sergančius ar neįgalius asmenis. Taip pat savanorius ketinama įtraukti į paslaugų teikimą socialinę atskirtį patiriančioms šeimoms, tarp jų – ir pabėgėliams.

Tikimasi, kad savanorių indėlis į įvairias socialines veiklas padės ne tik spręsti kylančias problemas, bet ir sustiprins bendruomeniškumo bei pasitikėjimo vieni kitais jausmą. Planuojama, jog savanoriško darbo patirtis ypač pravers jaunimui, kuris tokiu būdu galėtų įgyti darbo rinkai reikalingų įgūdžių ir patirties, o kartu išplėstų savo pažinčių ratą ir taptų geriau matomas potencialiam darbdaviui. „Savanorių pagalbos sulaukę ir jų priežiūrai patikėję sergančius, negalią turinčius ar mažamečius artimuosius, darbingo amžiaus žmonės galėtų pradėti dirbti ar efektyviau išnaudotų darbui skirtą laiką“ – teigia A. Lupeikis.

Įgyvendinant strategiją nebus užmiršti apie nuosavą verslą galvojantys gyventojai arba įsidarbinimo problemų patiriantys žmonės. Darbingiems gyventojams ketinama teikti būtinas paslaugas, konsultacijas ir paramą verslo pradžiai. Taip pat planuojama stiprinti bendradarbiavimo tinklus su kitų miestų vietos veiklos grupėmis bei organizacijomis tam, kad Panevėžio jaunuoliai turėtų daugiau galimybių realizuoti save darbo rinkoje ar visuomeninėje veikloje.

„Pagrindinis mūsų tikslas yra gerinti vietines įsidarbinimo galimybes ir didinti bendruomenių socialinę integraciją. Tam ketiname išnaudoti vietos bendruomenių, verslo ir vietos valdžios ryšius“, – sakė VVG pirmininkas.

Keisis gerąja patirtimi

Pasak A. Lupeikio, strategija Europos Sąjungos fondų lėšomis bus įgyvendinama etapais. Projektų atranka bus skelbiama atsižvelgiant į tuo metų aktualią Panevėžio miesto gyventojų situaciją. Panevėžio miesto VVG tinklalapyje pareiškėjai ir vykdytojai galės rasti viską aktualiausią informaciją apie galimybes įsitraukti įgyvendinant strategiją.

„Strategiją rengėme norėdami paskatinti, ypač jaunimą, imtis atsakomybės už savo gyvenimą, kurti verslus, būti savarankiškais. Taip pat siekdami bendradarbiauti su kaimyninėmis vietos veiklos grupėmis. Norime kartu su jomis keistis gerąja patirtimi, organizuoti bendrus veiksmus“, – teigė VVG pirmininkas A. Lupeikis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.