Ties pagalbos ranką ir neįgalius vaikus auginančioms mamoms

Mažos pajamos, smunkantis pragyvenimo lygis, darbo rinkoje neaktyvūs tiek jauni, tiek ir vyresnio amžiaus gyventojai. Šios problemos, aktualios daugelyje Lietuvos vietovių, puikiai pažįstamos ir Mažeikiuose.

VVG pirmininkė Dalia Grygolaitienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
VVG pirmininkė Dalia Grygolaitienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Julija Dagytė

Dec 8, 2016, 9:18 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:56 PM

Norėdama prisidėti prie jų sprendimo Mažeikių miesto vietos veiklos grupė (VVG) parengė Mažeikių miesto vietos plėtros strategiją. Rengiant šį dokumentą buvo tartasi su verslo, nevyriausybinių ir savivaldybės organizacijų atstovais bei vietos gyventojais, bendru sutarimu išskirtos svarbiausios Mažeikių miesto bendruomenės problemos ir pasiūlyti jų sprendimo būdai.

VVG pirmininkė Dalia Grygolaitienė pasakojo, kad mažeikiškių apklausos parodė, jog aktualiausiomis problemomis jie laiko ne tik bendrą nedarbo situaciją mieste, bet ir socialinių paslaugų trūkumą. Be to gyventojai išskyrė kai kurias socialines grupes, kurioms ypač reikalinga vietos bendruomenės pagalba.

„Viena iš paminėtų socialinių grupių, kurioms reikia visokeriopos paramos įsitraukiant į darbo rinką, buvo darbingos, tačiau darbo rinkoje neaktyvios mamos, kurios augina specialiųjų poreikių turinčius vaikus“, – pasakojo D. Grygolaitienė.

Parengtoje Mažeikių miesto vietos plėtros strategijoje daugiausia dėmesio numatoma skirti gyventojų socialinės atskirties mažinimui, gyventojų verslumo didinimui bei ekonomiškai neaktyvių mamų įsitraukimo į darbo rinką skatinimui.

Skatins susikurti darbo vietą

Daugybę metų Mažeikių miesto ekonominei situacijai didelės įtakos turi Mažeikių rajono savivaldybės rajone esanti naftos perdirbimo įmonė. Pastebima, kad būtent dėl darbo naftos perdirbimo srityje nemenka mažeikiečių dalis turi inžinerinių žinių.

Tačiau be didesnių investicijų į šią sritį netgi ir tokių žinių turintys žmonės tampa potencialiais bedarbiais. Atsižvelgiant į tai, strategijoje siekiama suteikti šiems gyventojams didesnes galimybes persikvalifikuoti, įsitraukti į smulkųjį arba vidutinį verslą arba įgauti naujų darbo rinkai reikalingų kompetencijų.

Atsižvelgiant į vietos problematiką bei išnaudojant Mažeikių miesto privalumus tikimasi smulkaus verslo atstovus įtraukti į strategijoje numatytas veiklas, kad jie savo žiniomis ir patirtimi pasidalintų su jaunimu bei pradedančiais smulkųjį verslą. Strategijos rengėjai pažymi, kad smulkusis verslas šioje vietovėje turi nemenką įdirbį: pernai Mažeikių rajone buvo 776 įmonės, kuriose dirbo iki 4 darbuotojų, ir dar 270 įmonių, kuriose dirbo nuo 5 iki 9 darbuotojų.

Aktyviau įtraukti į darbo rinką norima ir tuos žmones, kurie užsiima rankdarbiais, smulkiaisiais amatais, menine veikla. Nors pastaruosius kelerius metus Mažeikių rajono savivaldybėje išduotų verslo liudijimų skaičius mažėjo, tačiau būtent tokia veikla suteikia daug galimybių plėsti verslą, ieškoti klientų ir kaimyninėje Latvijoje.

Strategijoje yra numatytos veiklos, kad namuose vystoma veikla būtų patraukli ir specialiųjų poreikių vaikus auginančioms mamoms. Vadinamiesiems namudininkams ketinama suteikti ir neformaliojo profesinio mokymo paslaugas, mokinant juos dailės ar kitų meno amatų.

Susidomėjusių netrūksta

D. Grygolaitienė teigė, kad susidomėjimas vietos plėtros strategija jaučiamas jau dabar. Su strategija žmonės susipažįsta Mažeikių rajono savivaldybės interneto svetainėje, teiraujasi dėl galimybės vykdyti strategijoje suplanuotas veiklas.

„Tikimės, kad įgyvendinus strategiją gyvenimas Mažeikiuose pagerės: atsiras naujų darbo vietų, bus išplėstas socialinių paslaugų tinklas, į veiklas įsitrauks nedirbantis ir nesimokantis jaunimas“, – sakė VVG vadovė D. Grygolaitienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.