Rusija pateikė Baltarusijai pasiūlymą, kuris gali smogti Klaipėdos uostui

„Rusijos geležinkeliai“ pasirengę perpus sumažinti tranzito kainas, kad Baltarusijos tiekiamus naftos produktus nukreiptų į Rusijos uostus aplenkiant Baltijos šalis. Tačiau Baltarusijos naftos produktų pagrindinis eksportuotojas linkęs šiuos produktus tiekti ne per uostus, o galutiniam vartotojui, portale naviny.by rašo Aliaksandras Jaroševičius.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-12 10:09, atnaujinta 2018-02-09 23:11

„Mes susitarėme su antimonopoline tarnyba, kad dabar II ir III klasės kroviniams galime suteikti nuolaidas iki 50 procentų. Kai kurioms labai didelio pajamingumo krovinių kryptims jas taikysime“, – pareiškė žurnalistams gruodžio 7 dieną akcinės bendrovės OAO „Rosijskije železnyje dorogi“ (AB „Rusijos geležinkeliai“) prezidentas Olegas Belozerovas.

Spalio mėnesį OAO „RŽD“ jau pradėjo taikyti 25 proc. nuolaidą benzino, dyzelino ir mazuto gabenimui cisternose iš Baltarusijos geležinkelių Barbarovo ir Navapolacko stočių į netoli uostų esančias Rusijos Šiaurės Vakarų federalinės apygardos geležinkelio stotis. Nuolaida bus taikoma iki 2018 metų pabaigos.

„Mes suteikėme 25 proc. nuolaidą Baltarusijos krypčiai, kad kroviniai būtų peradresuojami į Rusijos Federacijos šiaurės vakarų uostus. Jei reikės, suteiksime – mes dabar žiūrime – papildomų nuolaidų, kad kroviniai važiuotų geležinkeliu ne į Baltijos respublikas, o į šiaurės vakarus“, – sakė O.Belozerovas.

Pagrindinis Baltarusijos naftos produktų eksportuotojas nekomentuoja informacijos apie tranzito kainų sumažinimą.

„Kol kas mes šito nekomentuojame“, – portalui naviny.by sakė UAB Baltarusijos naftos kompanijos (BNK) atstovas.

Kaip rodo žurnalo „Vestnik Belneftechima“ spalio mėnesio numeryje paskelbti duomenys, per šešis šių metų mėnesius UAB „BNK“ patiekė eksportuoti 8,6 mln. tonų naftos produktų – tai beveik 1 mln. tonų daugiau nei pernai.

Uostams pirmąjį šių metų pusmetį atiteko daugiau kaip pusė visų patiektų naftos produktų. Iš to skaičiaus į Latvijos uostus buvo išvežta 2,8 mln. tonų, Lietuvos – 2,2 mln. tonų, Ukrainos – 210 tūkst. tonų, Estijos –147 tūkst. tonų.

Palyginti su praėjusiais metais, uostų dalis nuo bendro patiektų naftos produktų kiekio sumažėjo nuo 73 proc. iki 62 procentų.

Rugpjūčio pabaigoje agentūra PRAJM-TASS su nuoroda į atitinkamą žinybą skelbė, kad UAB „BNK“ turi tikslą padidinti naftos produktų pardavimą ne per uostus, o galutiniam vartotojui.

Agentūros pašnekovas pabrėžė, kad bendrovė strategiškai siekia parduoti kuo daugiau produkcijos kaimyninių šalių rinkose, pirmiausia – Lietuvos, Latvijos, Lenkijos ir Ukrainos.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.