Vietoj svajonių uždarbio Danijoje studentai liko ant ledo ir su skolomis

Dviejų studentų noras užsidirbti Danijoje prieššventiniu laikotarpiu pakuojant kalėdines puošmenas taip ir liko tik gražia svajone, mat įdarbinimą užsienyje siūliusios tarpininkės žodžiai, kad vaikinai „jau viena koja Danijoje“, pasirodo, buvo tik skambus pažadas, o už sumokėtus 290 eurų jaunuoliai gavo tik į danų kalbą išverstus savo gyvenimo aprašymus. Įdarbinimo paslaugas siūliusi įmonė „Darbo vartai“ apie klientų skundus atvirauti nelinkusi.

Studentų planas užsidirbti pinigų Danijoje žlugo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Studentų planas užsidirbti pinigų Danijoje žlugo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 12, 2016, 1:35 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:07 PM

„Su draugu norėjome užsidirbti studijoms, kelionėms, tad nusprendėme, kad reikėtų internete pasižiūrėti, kokių pasiūlymų yra dirbti užsienyje. Viename iš skelbimų tinklalapių radome tikrai viliojantį pasiūlymą. Skelbime buvo minimi darbo pasiūlymai Danijoje ikikalėdiniu laikotarpiu. Mums tai pasirodė labai priimtinas variantas, tad susidomėjome“, – pasakojo Ernestas Šaikovas.

Vietoj kelionės – išverstas gyvenimo aprašymas

Pašnekovas pasakojo, kad skelbime buvo užsiminta, jog darbo pasiūlymai galimi ne tik Danijoje, bet ir Norvegijoje, Didžiojoje Britanijoje. „Kadangi Danijoje, kaip žinome, gyvena laimingiausi žmonės, nusprendėme, kad norėtume vykti dirbti būtent ten. Tikėjomės ne tik pasisvečiuoti, bet ir įgyti šiokios tokios darbo užsienyje patirties ir namo grįžti ne tuščiomis“, – pasakojo pašnekovas.

Kreipęsi į įdarbinimo paslaugas siūlančią įmonę „Darbo vartai“ studentai sužinojo, kad sutarties kaina yra 300 eurų. „Ta suma turėjo būti mokama už įdarbinimą, bet sutartyje tai įforminama kaip dokumentų vertimas. Jei skaitant sutartį nepamatai mažomis raidėmis parašyto punkto – viskas... Jame nurodoma, kad pinigus būsimas darbuotojas moka ne už įdarbinimą, o už dokumentų vertimą“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot E.Šaikovo, kai pinigai buvo sumokėti ir sutartis buvo pasirašyta, jaunuoliams dar reikėjo pristatyti pažymas, kad nebuvo teisti, jie padarė, kaip liepta, ir tada buvo atsakyta, kad visi reikiami dokumentai gauti ir reikia laukti.

„Praėjo kelios savaitės. Paprašėme patikslinti išvykimo datą, bet mums tikslios datos nenurodė. Pradėjo vilkinti laiką ir vis buvo kartojama, kad rytoj paaiškės kelionės data. Kartą sulaukėme kvietimo atvykti į įmonės biurą. Tikėjomės, kad tai galbūt jau bus gera žinia, bet mums buvo įduoti mūsų gyvenimo aprašymai, išversti į danų kalbą. Manėme, kad tai lyg ir mūsų bilietas, bet čia buvo visko pabaiga. Praėjus kelioms dienoms sulaukėme elektroninio laiško, kad mes nebuvome atrinkti tarp kandidatų“, – pasakojo studentas ir pridūrė, kad apie jokias atrankas nebuvo net kalbos, mat studentams buvo kartojama, kad jie jau viena koja yra autobuse.

Nieko apie atranką negirdėjo, bet nebuvo atrinktas

Pašnekovas pasakojo, kad šiuo metu darbo ieškosi Lietuvoje ir jį labai stebina, kad tokia įmonės veikla visai nedomina teisėsaugos institucijų. „Kasdien tenka važiuoti pro tos įmonės biurą ir matau, kaip nuolat ten užeina ir išeina žmonės. Pilnas internetas neigiamų komentarų ir atsiliepimų. Kreipiausi į policiją, jie sulaukę daug žmonių skundų, bet jokios pagalbos suteikti negalėjo, nes neva nieko negali padaryti. Atrodytų, kad nėra čia dėl ko ir kreiptis, nes sutartyje nurodoma, kad galutinį sprendimą priima darbdavys, nors iš tiesų įmonės darbuotojai tvirtino mums darbo vietą garantuojantys“, – kalbėjo jis.

Studentas pasakojo, kad po to, kai paaiškėjo, kad kelionės į Daniją nebus, įdarbinimo paslaugas teikiančios agentūros darbuotoja suskato siūlyti kelionę Angliją. „Ėmė kalbėti apie visai kitokio pobūdžio darbą ir siūlomas atlyginimas buvo perpus mažesnis, už minimalų atlyginimą toje šalyje. Kitaip tariant, daroma viskas, kad žmogus atsisakytų tokio pasiūlymo. O atsisakius pasiūlymo sutartis nutraukiama“, – pasakojo E. Šaikovas ir pridūrė, kad net ir sutikus su kitu pasiūlymu, vis tiek būtų reikėję patuštinti piniginę, mat būtų tekę mokėti už dokumentų vertimą į kitą kalbą.

Pašnekovas teigė pats telefonus susisiekęs su įdarbinimo paslaugų įmonei vadovaujančia Rita Biliukaita. Tuomet ji suskubusi neigti, kad darbo vieta buvo žadėta. „Ji ramiu balsu aiškino, kad jokios darbo vietos mums niekas nežadėjo, kad iš šimto kandidatų buvo atrinktas tik tam tikras skaičius. Visa tai nė iš tolo nesutampa su tuo, ką išgirdome per pokalbį agentūroje“, – piktinosi jis.

Įmonės vadovei R.Biliukaitei jau yra tekę minti ir teismų slenksčius, kai nusivylę agentūros paslaugomis klientai sumokėtas sumas norėjo susigrąžinti per teismą. 2013-aisiais Vilniaus miesto apylinkės teismas buvo moteriai skyręs tūkstančio litų baudą, nes už tarpininkavimą įdarbinant iš darbo ieškančio asmens įstatymas draudžia rinkti tiek tiesioginius, tiek netiesioginius mokesčius, o teismas konstatavo, kad šį įstatyme numatytą reikalavimą „Darbo vartų“ vadovė pažeidė.

Įmonės vadovė – nekalbi

Naujienų portalui lrytas.lt pavyko susisiekti su įdarbinimą žadėjusios įmonės vadove. Ji teigė į visus klausimus atsakysianti elektroniniu paštu.

„Paaiškinti galėtume tik žinodami, kas konkrečiai į Jus kreipėsi, nes kiekvienu atveju gali būti skirtinga situacija. Kadangi klausiate apie neįvardintus asmenis, konkrečios informacijos suteikti negalime.

Pažymėtina, kad iš Jūsų užduotų klausimų aiškiai matyti, kad jums buvo pateikta melaginga ir klaidinanti informacija. Išsamesnę informaciją galėsime pateikti, tačiau nesutinkame, kad būtų minimas mūsų įmonės pavadinimas“, – tokį atsakymą į raštu pateiktus klausimus atsiuntė įmonės „Darbo vartai“ direktorė R. Biliukaitė.

Įmonės vadovė nepaaiškino, kas įskaičiuojama į 290 eurų mokestį, kuris imamas iš klientų, ir plačiau apie klientų išsakytus priekaištus kalbėti nepanoro.

Vėliau įmonės vadovė patikslino, kad negavę rašytinio E.Šaikovo sutikimo komentuoti „Darbo vartų“ ir jo civilinius santykius, to padaryti negalės. Į kitus raštu pateiktus klausimus įmonės vadovybė žadėjo atsakyti iki savaitės pabaigos, tačiau daugiau laiškų nesulaukta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kokių klausimų vengia prezidentas G. Nausėda?