Ketinate vykti padirbėti į užsienį? Privalote sužinoti šio vyro istoriją

Lyg paskutinio šiaudo į laidą „Patriotai“ su prašymu paviešinti jo istoriją kreipėsi III grupės invalidumą turintis Radviliškio rajono gyventojas Marius Matuzevičius. Jis jau metus neranda teisybės ir neatgauna sąžiningai uždirbtų pinigų.

Radviliškio rajono gyventojas Marius Matuzevičius jau metus neranda teisybės ir neatgauna sąžiningai uždirbtų pinigų.<br>Stop kadras.
Radviliškio rajono gyventojas Marius Matuzevičius jau metus neranda teisybės ir neatgauna sąžiningai uždirbtų pinigų.<br>Stop kadras.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 9:28 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:21 PM

Vyriškis tvirtina, kad buvo apgautas uostamiesčio įmonės „Maviga“, kuri išvežė dirbti į Olandiją, tačiau pinigų nesumokėjo. Skola siekia apie 2000 eurų. Na, o įmonės atstovai tvirtina jokių sąsajų su olandais neturėję ir išvis nesuprantantys, kaip lietuvis atsidūrė svečioje šalyje.

Darbdaviai susirado patys

„Važiavome devyniese. Mes dirbome Olandijoje, o dar trys ar keturi dirbo Belgijoje. Nė vienas iš mūsų negavome pinigų“, – pasakojo M. Matuzevičius. Jis mano, kad beviltiška kažkur kreiptis Lietuvoje.

„Kreipėmės į Darbo inspekciją, bet ji nerado pažeidimų. Olandijoje taip pat kreipėmės , irgi jokio atsakymo nesulaukėme. Kreipiausi į Lietuvos policiją su prašymu padėti. Beviltiška. Atrodo, kad pinigai šiais laikais gali viską valdyti“, – tokios nuomonės laikosi radviliškietis.

Vyriškis pasakojo, kad buvo operuotas, jam suteiktas III grupės invalidumas. Lietuvoje invalidumą turinčiam vyrui buvo sunku gauti darbą.

„O čia jie tiesiog paskambino pasiūlė tokius pinigus – apie 2000 eurų“, – istorijos pradžią prisiminė laidos pašnekovas.

Pasak vyriškio, jis pats neieškojo tos įmonės. Buvo baigęs apdailos specialisto kursus, po jų kreipėsi į Darbo biržą, kuri informaciją apie vaikino gebėjimus patalpino savo tinklalapyje.

„Maviga“ iki šiol Darbo biržos puslapyje talpina skelbimus, kad ieško darbuotojų ir nurodo, kad įdarbina Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, kitur. Jie patys man paskambino“, – aiškino M.Matuzevičius.

Pasak laidos „Patriotai“ pašnekovo, bendrovė jam liko skolinga apie 2000 eurų. Vyriškis neslepia, kad jam tai tikrai nemaži pinigai.

„Maviga“ vadovas: „Mūsų įmonė nieko neskolinga“

„Jis tikrai buvo Olandijoje, bet, deja, ne per mūsų įmonę, o tiesiog per olandišką bendrovę, su kuria buvo pasirašęs darbo sutartį ir iš kurios, kiek žinau, jis gavo atlyginimą. Nežinau ar su juo pilnai atsiskaitė ar ne visiškai. Čia ne mūsų reikalas. Čia jo santykiai su olandų bendrove. Mes jo į komandiruotę nesiuntėme ir mūsų įmonė jam nieko neskolinga“, – telefonu aiškinosi „Maviga“ vadovas Marjanas Vatrasas.

Jis patikino, kad „Maviga“ M. Matuzevičiaus į Olandiją tikrai nevežė. Laidos rengėjams jis pasiūlė paprašyti olandų bendrovės, kad ji atsiųstų banko išrašą.

„Manau, kad banko išraše pamatysite, kad jis gavo atlyginimą iš tos bendrovės, su kuria buvo pasirašęs darbo sutartį“, -tvirtino įdarbinimo paslaugas teikiančios įmonės vadovas.

„Negali būti gi taip, kad vienas žmogus ėmė ir susapnavo, kad jis, neva, per jūsų įmonę išvyko? Juk kartu vyko dar aštuoni lietuviai, kuriuos prie Kryžkalnio, vienoje iš degalinių, pasitiko būtent „Mavigos“ įmonės atstovas“, – klausė žurnalistė. „Na, tuomet važiavo ir mūsų darbuotojai. Jie vyko į Belgiją dirbti prie tam tikro projekto... Marius irgi buvo įdarbintas mūsų įmonėje. Mes gi nieko neneigiame. Planavom jį išsiųsti tiktai po Naujųjų metų“, – painiojosi pašnekovas.

Liko skolingas

Nors pasakojimų apie įdarbinimo įmonių apgautus žmones nestinga, tai daugelio vis dar neatbaido. Kaip sako Marius, to padaryti net ir laiko nebuvo, o šiandien įmonės atstovai trina visus internautų paliktus komentarus.

„Labai greitai atsirado tas objektas. Paskambino ketvirtadienį ir pasakė, kad kad jau šeštadienį reikės išvažiuoti į Olandiją. Tai man tiesiog nebuvo nei laiko, nei galimybių ieškot informacijos apie tą įmonę. Tačiau jokių atsiliepimų apie ją jau nebėra“, – pasakojo M. Matuzevičius.

Apsidžiaugęs, kad galės užsidirbti ir šeimai palengvinti buitį, vyras nė nedvejodamas susipakavo daiktus, iš tėvų pasiskolino pinigų ir išvyko ragauti emigranto duonos. Deja, ji pasirodė gerokai sprangesnė, negu tikėtasi.

„Olandijoje iš pradžių mus apgyvendino viešbutyje. Pasakė, kad tai bus laikinoji gyvenamoji vieta, bet ji tapo nuolatine“, – prisiminė laidos pašnekovas.

Tiesa, vyriškis pasakojo, kad pirmą savaitę kiekvieną dieną kraustydavosi vis į naują viešbutį. Rytą su daiktais išvažiuodavo į darbą, o vakare – vis į kitą viešbutį.

„Taip ir važinėjome pirmąją savaitę, kol mums surado nuolatinę gyvenamąją vietą. Buvo net toks nutikimas. Po darbų nuvykome į viešbutį, o ten nepranešta, kad atvyksime nakvoti. Pralaukėme lauke iki 11 ar ilgiau, kol mumis įleido į kambarius“, – nemaloniais prisiminimais dalijosi Marius.

Vyrai dirbdavo nuo 7 ryto iki 6 vakaro. Pusvalandis buvo skirtas pietums. Olandai jiems buvo pažadėję mokėti už kiekvieną darbo valandą. Prižadėjo valandinį atlyginimą, tačiau jį išmokėti atsisakė.

Įtarė, kad jo parašą suklastojo

O štai vienas itin įdomus faktas. Į žiniasklaidą kreipęsis vyras rodo „Mavigos“ komercijos direktoriaus Mariaus Surgauto elektroniniu paštu jam atsiųstą darbo su „Maviga“ sutartį, kurią jis pats esą pasirašė lapkričio 20 dieną. Maža to, kad nurodyta klaidinga vyro gyvenamoji vieta – Panevėžio, o ne Radviliškio rajonas, įdomu tai, kad Marius tuo metu, kaip pats tvirtina, jau dirbo Olandijoje, į kurią išvyko lapkričio 16-ąją. Kaip jis, būdamas Olandijoje, galėjo pasirašyti sutartį su įmone, kurioje, pasak Mariaus, jis nė karto nesilankė?

Įtaręs, kad jo parašas ir pats dokumentas yra suklastoti, vyriškis kreipėsi į policiją. Tačiau eksperto išvada šokiruoja – parašas, tikėtina, yra paties Mariaus, tad tyrimas nutraukiamas. Paneigti ekspertizę reikia pinigų, o vaikinas jų neturi.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros atstovė spaudai Ignė Rotautaitė laidoje „Patriotai“ teigė, kad atlikus ikiteisminį tyrimą duomenų, patvirtinančių, kad buvo įvykdyta nusikalstama veika, negauta. Atliekant ikiteisminį tyrimą buvo kreiptąsi į Lietuvos teismo ekspertizės centrą ir specialistas pateikė tokią išvadą, kad tirti pateiktą 2015 lapkričio 20 darbo sutartyje eilutėje darbuotojas Marius Matuzevičius su vardu pasirašė Matuzevičius tikėtina. Dėl to buvo priimtas sprendimas nutraukti ikiteisminį tyrimą.

Kas teisus?

Tuo tarpu „Maviga“ vadovas M. Vatrasas tvirtina, turįs dokumentus, kuriuose yra nurodyta vieta ir data, kur pasirašyti dokumentai.

Dar viena įdomi detalė šioje istorijoje – vadinamieji tabeliai, kuriuose pildyta informacija apie lietuvių Olandijoje išdirbtas valandas. Jie skiriasi. Viena lentelė yra pildyta kartu su Mariumi Olandijoje buvusio darbų vadovo, o kita – atsiųsta „Mavigos“ pačiam Mariui. Laidos rengėjams kilo įdomus klausimas – kaip Mariaus vardas ir pavardė iš viso atsidūrė „Mavigos“ tabeliuose, jei, pasak įmonės atstovų, jis Olandijoje atsidūrė be jų žinios?

Uostamiesčio įdarbinimo agentūros „Maviga“ vadovas toliau įtikinėja: su olandų įmone „fexPedia“ esą „Maviga“ jokių sutarčių pasirašiusi nebuvo ir į šią įmonę savo darbuotojų nesiuntė. Tiesa, yra paties olando Eriko Vilborco Mariui atsiųstas laiškas, puikiai iliustruojantis ką kita.

Jis rašo: „Sveikas, Mariau, aš paprašysiu „Mavigos“ su tavimi susisiekti, nes jie tikrai žino viską.“ Išliko žinutės

Visa paminėta informacija ir šis laiškas uostamiesčio policijai, įspūdžio nepadarė. Kaip ir susirašinėjimas žinutėmis su „Maviga“ atstovais, su kuriais derintos visos Mariaus ir kitų darbuotojų išvykimo į Olandiją sąlygos.

„Policijai buvau nurodęs, kad visas susirašinėjimas vyko SMS žinutėmis, tereikėjo jas atkurti. Buvo tokia galimybė. Bet jie man pareiškė, kad praėjo per ilgas laikotarpis. Aišku, praėjo. Per pusę metų buvo galima atkurti. Juk mano pareiškimas buvo įteiktas šių metų kovo mėnesį“, – piktinosi laidos pašnekovas.

Tomis žinutėmis buvo derinami darbo reikalai: kaip atsiskaityti, kokius darbo įrankius vežtis. Kaip ir daugelis, taip ir Marius savo kasdienybės akimirkas talpina socialiniame tinkle „Facebook“. Vyras rodo nuotraukas, kurias užfiksavo būdamas Olandijoje. Jų yra ir „Mavigos“ puslapyje.

„Kaip gali nutikti taip, kad sutampa nuotraukos, tarkime tos, kurias Marius, dirbdamas Olandijoje, patalpina savo „Facebook“ profilyje apie tai, kokį objektą tvarko, ką veikia ir ta pati nuotrauka atsiduria jūsų „Facebook“ profilyje?“, – „Mavigos“ vadovo M. Vatraso klausė žurnalistė.

„Visko gali būti. Tai yra marketingo tikslai. Gali būti – pasižiūrėjome, paėmėme tą nuotrauką, panaudojome. Juk mes su panašiu užsakovu, kaip Olandijoje, dirbome ir Belgijoje.“, – aiškino

Mariaus pasakotą istoriją patvirtina kartu dirbęs darbų vadovas Darius. Ji yra išsaugojęs elektroninius laiškus.

„ Aš taip pat į kreipiausi į Olandijos darbo inspekciją, parašiau skundą. Jokio atsakymo iki šiol nesulaukiau“, sakė dabar Vokietijoje dirbantis Darius.

Toliau ieškos teisybės

Schema, kaip sako Marius ir darbų vadovas Darius – aiški. Išvežtiems į Olandiją lietuviams buvo pakišti tušti lapai, ant kurių pasirašę lietuviai, esą savo noru išėjo neapmokamų atostogų, o pareikalavus pasirašyti darbo sutartį su olandais, juos išvežusi įmonė taip atsikratė atsakomybės.

Nebetylėti ir kreiptis į žiniasklaidą Marius sako nusprendęs vos tik sulaukė Klaipėdos apygardos prokuratūros Klaipėdos apylinkės prokuratūros nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą. Nors jam prokurorė Snieguolė Lukošienė esą patarė niekur nesikreipti, nes bus apkaltintas įmonės vadovų šmeižtu. Tačiau vaikinas sako, kad tokie gąsdinimai jo neįbaugins ir jis ketina toliau ieškoti teisybės.

„Pinigai niekam iš dangaus nekrenta. Ant žemės irgi neguli tokios sumos. Kodėl policijoje dedasi tokie dalykai, kad nutraukiama byla neapklausiant liudininkų, nepasižiūrint į darbo sutartis? Aš juk keliose vietose vienu metu fiziškai negalėjau būti. Keisčiausia, kad nebuvo apklausti liudininkai“, – teismo darbu stebėjosi pinigų už atliktą darbą nesulaukiantis radviliškietis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.