Naujasis JAV valstybės sekretorius: nafta, katastrofos ir Rusijos medalis

Donaldas Trumpas savo valstybės sekretoriumi pasirinko Rexą Tillersoną. Naujasis JAV valstybės sekretorius – vienos pelningiausių įmonių vadovas, siejamas su Vladimiru Putinu ir kitais įtakingais Rusijos veikėjais.

Įkūrus „Exxon Mobil“ verslininkas tapo kompanijos viceprezidentu, 2004 m. – prezidentu, o 2006 m. – vadovu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įkūrus „Exxon Mobil“ verslininkas tapo kompanijos viceprezidentu, 2004 m. – prezidentu, o 2006 m. – vadovu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2016, 1:23 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:04 PM

R.Tillersono biografija spalvinga – vyras vadovavo vienai didžiausių pasaulyje kompanijų „Exxon Mobil Corporation“, yra gavęs Rusijos „draugystės“ ordiną bei siejamas su Kurdistanu. Kartais R.Tillersonas net vadinamas vienu iš amerikiečių, praleidusiu daugiausia laiko su Vladimiru Putinu.

„Exxon Mobil“

„Exxon Mobil Corporation“ – tarptautinė naftos ir dujų kompanija, kurioje dirba daugiau kaip 75 tūkst. darbuotojų. Pagal kompanijos pajamas, „Exxon Mobil Corporation“ yra 8-ta didžiausia pasaulyje, pagal rinkos kapitalizaciją – penkta, o 2014 m. kompanija pasaulyje buvo antra pelningiausia.

„Exxon Mobil“ buvo įkurta 1999 m., susijungus naftos kompanijoms „Exxon“ ir „Mobil“, bet R.Tillersono karjera prasidėjo kur kas anksčiau.

1975 m. jis tapo „Exxon“ produkcijos inžinieriumi, 1985 m. – generaliniu produkcijos skyriaus direktoriumi, nuo 1998 m. R.Tillersonas buvo atsakingas už kompanijos holdingus Rusijos ir Kaspijos jūros regione.

Įkūrus „Exxon Mobil“, verslininkas tapo kompanijos viceprezidentu, 2004 m. – prezidentu, o 2006 m. – vadovu.

Milijonai barelių ir tarša

Per dieną naftos gigantė „Exxon Mobil“ išgauna beveik 4 milijonus naftos barelių . Su pajėgumais, siekiančiais 6,3 milijono barelių per dieną, kompanija yra didžiausia naftos perdirbimo bendrovė pasaulyje.

„Exxon Mobil“ ne tik viena didžiausių naftos bendrovių. Kompanija kaltinama tuo, kad sukėlė vieną didžiausių aplinkosaugos katastrofų pasaulyje. 1989 m. Aliaskoje „Exxon“ priklausantis tanklaivis atsitrenkė į rifą.

Per kelias dienas po avarijos į vandenyną išsipylė 11-38 milijonai galonų naftos. Kompanija kaltinama, kad nesugebėjo laiku sutvarkyti nelaimės padarinių.

„Exxon Mobil“ kritikos susilaukia ir dėl bandymų agituoti prieš klimato kaitos keliamas problemas – kompanija niekaip nenori pripažinti mokslininkų teiginių, kad klimato atšilimą kelia iškastinio kuro deginimas.

Draugystė su Rusija

Nenuostabu, kad vadovaudamas „Exxon“ operacijoms Rusijoje, R.Tillersonas užmezgė glaudžius santykius su šalies vadovais.

„R.Tillersonas praleido daugiausia bendro laiko su Vladimiru Putinu nei bet koks kitas amerikietis, išskyrus Henfry Kissingerį“, – sakė Strateginių ir tarptautinių studijų centro vadovas Johnas Hamrenas.

R.Tillersonas taip pat yra Igorio Sečino draugas. I.Sečinas, vadovaujantis „Rosneft“ , dažnai yra vadinamas antru įtakingiausiu žmogumi Rusijoje po paties V.Putino.

2011 m. savo kompanijos vardu R.Tillersonas pasirašė susitarimą su Rusija dėl naftos gręžinių kasimo Arktyje, o 2013 m. verslininkas V.Putino apdovanotas Rusijos „draugystės ordinu“ už bendradarbiavimą energetikos sektoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.