Smetoniškas žąsų turgus Pagėgiuose: sandoriai užtvirtinti Joškės karčemoje

Šeštadienį nuo pat ryto Mažosios Lietuvos tradiciniame žąsų turguje skambėjo tarpukario Lietuvos estrados klasikų Danieliaus Dolskio ir Antano Šabaniausko dainos. Jų kūriniai pasirinkti neatsitiktinai – prieškarinėje Lietuvoje Vyriausybė buvo priėmusi sprendimą, kad ūkininkų užaugintą žąsų perteklių privalo išpirkti valdininkai. Tad ir šiandieniniai valdininkai tęsia Smetonos laikų tradicijas – Pagėgiuose derėjosi ir pirko žąsis.

Atvykusius į žąsų turgų pasitiko žandaras, pasienietis ir muitininkas.<br>S. Bielskio nuotr.
Atvykusius į žąsų turgų pasitiko žandaras, pasienietis ir muitininkas.<br>S. Bielskio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Stasys Bielskis

Dec 18, 2016, 8:58 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:59 PM

Atvykusius į turgų pasitiko žandaras, pasienietis ir muitininkas, kurie tikrino „tvorą“, ir jeigu nustatydavo, kad jis legalus, įteikdavo leidimą prekiauti.

Prekeiviai sustojo prie žąsų svėrimo punkto. Jiems prekybos vietą nurodė turgaus prievaizdai.

Ant šieno kupetos užlipusios „šukdytojos“ paskelbė žąsų turgaus pradžią.

„Visų pirma norime pasakyti, kad jeigu jūs, gerbiamieji pardavėjai, nešūkausite ir nepristatysite savo prekių, „kupčystė“ bus labai menka, – garsiai aiškino „šukdytoja“ tapusi Pagėgių kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Danutė Bardauskienė. – Šitas pjedestalas yra skirtas visiems, čia galima užsilipti, paimti „trūbelę“ arba ne, ir dirbti „šukdytoju“ bei reklamuoti savo prekes. Prekiautojai atvyko iš Jurbarko, Tauragės, Šakių, Šilutės rajonų ir Pagėgių savivaldybės. Tiek prekiautojų dar nėra buvę. Dar noriu pranešti, kad čia veikia Joškės karčema – kokių tik skanėstų ir „lėkarstvų“ joje nėra, tad nepraeikite pro šalį“.

Žąsų turgaus bankelis – Pagėgių kreditą unija, jos vadovė Raimonda Tutlienė paskelbė, kad žąsį galima įsigyti ir už vieną eurą, perkant loterijos bilietą.

Ant šieno kupetos užlipo ir aukščiausios kategorijos valdininkas, Pagėgių savivaldybės meras Virginijus Komskis: „Džiaugiuosi, kad šis žąsų turgus jau tapo respublikiniu, yra pripažintas, sertifikuotas. Jau norėtųsi pasveikinti visus su artėjančiomis Kalėdomis, palinkėti gerų metų, meilės ir pagarbos vienas kitam. Mylėkime Pagėgių kraštą – jis yra nuostabus“.

Seimo narys Ričardas Juška irgi pasakė tautai kalbą: „Stebina, kad jūs, nedidelė savivaldybė, radote tokią galimybę garsinti savo kraštą žąsų turgumis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.