Aliejuje – rozmarinai, česnakas ir pipirai? Taip, jei jis – kalėdinis

Prikepate lietinių Kūčių vakarienei? Tikrų, be jokių riebalų? O paskui į juos sukrečiate troškintų kopūstų įdarą, pagardintą džiovintais baravykais ir ant aliejaus pakeptais svogūnais? Tokie lietiniai – aukštaičių „karštasis“ patiekalas, derantis prie kitų Kūčių valgių.

Kartu su „Maxima“ rengdami kalėdinių prekių asortimentą, bendrovės „Rukola Obelių aliejus“ technologai sukūrė naują trijų rūšių produktą – aliejų su rozmarinais, su česnakais bei aštrųjį.<br>Maxima nuotr.
Kartu su „Maxima“ rengdami kalėdinių prekių asortimentą, bendrovės „Rukola Obelių aliejus“ technologai sukūrė naują trijų rūšių produktą – aliejų su rozmarinais, su česnakais bei aštrųjį.<br>Maxima nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Dec 20, 2016, 11:02 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:38 PM

Tačiau jam pagaminti reikia aliejaus – reikia pačirškinti ant jo svogūnų griežinėlius bei grybus. Tad kokio jo šliūkštelėti į keptuvę?

O gal prireiks marinuoti mėsą šventiniam Kalėdų kepsniui? Kuo? Arba pagardinti aliejumi burokėlių ir pupelių mišrainę? Kokiu? Pagaminti silkei „patalus“ iš aliejuje apkeptų svogūnų ir morkų?

Atradimai ir išradimai

Virtuvėje mėgstantys triūsti žmonės po ranka laiko keleto rūšių aliejaus Jo poreikis yra kasdienis, o per Kalėdų šventes šio gaminio suvartojimas, taigi – ir pardavimas apskritai šauna į viršų.

Neatsitiktinai šiemet, kartu su „Maxima“ rengdami kalėdinių prekių asortimentą, bendrovės „Rukola Obelių aliejus“ technologai sukūrė naują trijų rūšių produktą – aliejų su rozmarinais, su česnakais bei aštrųjį – su įvairių rūšių pipirais bei kitais prieskoniais.

Minėtos bendrovės gaminiai, ženklinami „Obelių aliejus“ prekės ženklu, yra puikiai pažįstami vartotojams Lietuvoje.

„Rapsų aliejaus kategorijoje šis prekės ženklas Lietuvoje yra lyderis. Tik tiek, kad šio aliejaus žmonės mažiau vartoja, nei Skandinavijoje, Lenkijoje ar kitose Baltijos šalyse.

Galbūt dėl to, kad esame arčiausiai kitokios žaliavos tiekėjų iš Baltarusijos ar Ukrainos, todėl Lietuvoje dar nemažai suvartojama saulėgrąžų aliejaus. Mes taip pat jo turime, tačiau pirmenybę teikiame rapsams. Juk jų aliejus dar vadinamas „šiaurietiškuoju alyvuogių aliejumi“, – sakė bendrovės „Rukola Obelių aliejus“ atstovė Rūta Gurung.

Ši bendrovė gamina ir sviesto skonio rapsų aliejų, ir rapsų bei sėmenų aliejaus mišinį, tačiau „Maxima“ ir garsiųjų gamintojų projektui „Kalėdų Kalėdos“ reikėjo kažko ypatinga.

Aliejus „Kalėdų Kalėdoms

„Prieskoniai jau grimzta“, – pasidžiaugė R.Gurung, prakalbusi apie tris bendrovės gaminius, skirtus „Kalėdų Kalėdoms“.

Kadangi šis aliejus – naujas, specialiai šventėms kurtas gaminys, prireikė laiko, kol su aliejumi sumaišyti prieskoniai – rozmarinas, česnako smiltelės, įvairiaspalviai pipirai – apsunks ir suguls ant butelių dugno.

„Kadangi šis gaminys – iš rafinuotas rapsų aliejaus, jis yra atsparus karščiui. Todėl jis gali būti naudojamas ir kepimui, ir salotoms.

Gal tik reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad, pilant aliejų į keptuvę, kartu su šiais augaloiniais riebalais į ją nepatektų ir prieskoninių žolelių. Kepant jos tiesiog susvyla. Tai – subtilybė, kurios geriau neignoruoti“, – užsiminė R.Gurung.

Nuo idėjos iki gaminio

Idėja pagaminti Kalėdoms išskirtinių produktų kilo „Maxima“ projektų vadovams. Būtent jie ir sukvietė gamintojus į svečius sumanę, kad šiame prekybos tinkle galėtų atsirasti naujų šventėms skirtų produktų.

„Kadangi Kalėdos visada siejasi su skonių ir kvapų įvairove, pamanėme, kad reikia gaminio su prieskoniais.

Juk per šventes žmonės nori pasigaminti kuo įmantresnių patiekalų. O aliejus su prieskoniais ypač tinka mėsai ar vištienai marinuoti. Jis gerai įsigeria į mėsą ir ją suminkština, o kartu įsigeria ir prieskoniai“, – apie idėjos ištakas papasakojo R.Gurung.

Iš šių trijų „Kalėdų Kalėdoms“ skirtų produktų ryškiausias skonis yra česnakinio „Obelių aliejaus“.

Tuo tarpu aštrusis aliejus nėra toks „smarkus“, kad atimtų kvapą. Jame yra aitriosios paprikos, bet jos nėra tiek daug, kad „degintų“ gerklę.

Degustuoja gaminius

Šiuo metu vienuolikoje didžiųjų „Maxima“ parduotuvių bendrovė „Rukola Obelių aliejus“ rengia kalėdinio aliejaus degustacijas. Mat norima sužinoti, kuris iš trijų gaminių vartotojams yra priimtiniausias.

„Ir degustacijos, ir pardavimas liudija, kad maždaug pusei žmonių labiausiai patinka česnakinis, o žmonės, kurie mėgsta aliejumi pagardinti salotas, ypač – su sūriu, labiau gėrisi aliejumi su rozmarinu. Tačiau nerūksta ir tokių, kuriems priimtinas ir aštrusis gaminys“, – kalbėjo R.Gurung.

Dar viena gera žinia pirkėjams – šis aliejus yra lietuviškas, tai yra jis yra išspaustas iš rapsų, užaugintų Lietuvos ūkiuose. Visas šis darbas yra nudirbamas Latvijoje esančioje aliejaus spaudykloje, iš kurios žaliava atgabenama į Obelius.

„Mes esame suinteresuoti tuo, kad būtų remiami Lietuvos ūkiai. Juoba kad yra kuo didžiuotis: pagal išauginamą maistiniam aliejui skirtų rapsų kiekį Lietuva yra penkiolikta valstybė pasaulyje“, – užsiminė pašnekovė.

Kalėdinis asortimentas. Kas tai per prekės?

Saldėsiai ir gardėsiai. Uogienės, riešutai, kava, arbata. Pagardai, žuvis, aliejus, marinatai. Ar pastaruoju metu dirstelėjote, kokių gėrybių yra prikrauta į lentynas, ties kuriomis įsprausti žodžiai „Kalėdų Kalėdos“?

Tai ne kokie nors gaminiai, kuriems prieš šventes „Maxima“ prašymu buvo pakeistos etiketės. Tai – garsiųjų Lietuvos įmonių gaminiai, kurie arba yra pelnę išskirtinį pirkėjų dėmesį, arba specialiai buvo sukurti šių metų Kalėdoms.

Apie šiųmetes šventės pasitinkantį sumanymą – pokalbis su bendrovės „Maxima LT“ komercijos vadovu Pauliumi Dambrausku.

– Prekybininkai Kalėdoms ima rengtis gerokai anksčiau, nei pirkėjai. Kaip atsirado „Kalėdų Kalėdos“ akcija? – paklausėme P. Dambrausko.

– Kalėdos – svarbi šventė visiems žmonėms. Tai laikas, kai daugiau dėmesio skiriama šeimai, kai norisi ramybės.

Ir Kūčių vakarienė, ir pačios Kalėdos vis dėlto yra neatsiejamos nuo tam tikrų valgių. O mes juk ir esame maisto prekių pardavėjai. Turime daugybę gerų verslo partnerių, tad sugalvojome, kad reikėtų pirkėjams pasiūlyti įdomesnių, ne kasdienių produktų. Ir taip suteikti šventėms dar daugiau žavesio.

Pakalbinome geriausius mūsų šalies maisto produktų gamintojus. Jie entuziastingai sutiko mūsų idėją. Ir sukūrė produktų, kurių neturi savo kasdienių gaminių asortimente. Tai nedideli produktų kiekiai, skirti tik „Maxima“ parduotuvių tinklui. Dauguma jų gaminami pagal specialią receptūrą, jiems skirtos ir specialios pakuotės.

– Ar, rengiantis akcijai, dėmesys buvo sutelktas tik į pačias šventes? Jei jau kūčiukai, riešutai ar aliejus – tai tik Kūčių vakarienei, jei pyragas – tai tik Kalėdoms?

– Ne tik tai. Mūsų sumanymas – padėti žmonėms išsaugoti gerą nuotaiką per visą Advento laiką. Tie gaminiai yra gražiai supakuoti, skanūs, o tai daro teigiamą įtaką emocijoms.

Išskirtiniais gaminiais pradėjome prekiauti gruodžio pradžioje. Jų yra kuo įvairiausių: ir majonezo su šafranu, ir uogienių, kurios anksčiau nebuvo verdamos, ir specialiai supakuotos žuvys, ir ypač gardžių pyragų.

– Mažosiose „Maxima“ parduotuvėse „Kalėdų Kalėdoms“ skirtus gaminius sunkoka pastebėti – juos užgožia įvairių akcijų skrajutės. O kaip į tai reaguoja pirkėjai – ką liudija pardavimo apimtys?

– Didesnėse „Maxima“ parduotuvėse toms prekėms skirti specialūs nameliai. Mažosiose – taip, tos prekės lyg ir pradingsta. Tai – viena rinkodaros pamokų, kurią teks išmokti. Ir tos klaidos kitą kartą nebekartoti.

Kai kurių prekių perkamumas yra geras. Bet yra ir tokių gaminių, kurie žmonėms – neįprasti, kuriuos galbūt baugoka išbandyti, tad jie perkami rečiau.

Tačiau dar anksti daryti išvadas. Pažiūrėsime, kurie gaminiai klientams labiausiai patiks, galbūt juos bus galima ir kitąkart pasiūlyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.