Gera žinia – Seimas pratęsė lengvatą šildymui

Kitais metais už šildymą daugiau mokėti nereikės. Nors premjeras Saulius Skvernelis buvo už šildymo lengvatos atšaukimą, Seimas balsavo, kad lengvata vis dėlto būtų pratęsta.

PVM lengvata šildymui turėjo nustoti galioti šių metų pabaigoje<br>V.Balkūno nuotr.
PVM lengvata šildymui turėjo nustoti galioti šių metų pabaigoje<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2016, 11:49 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:37 PM

Antradienį Seimas balsavo, ar pratęsti šildymo lengvatos taikymą iki kitų metų birželio 1 d. „Už“ balsavo 96 , „prieš“ – 13, susilaikė 13 Seimo nariai. „Lietuvos žmonės nuraminti“, – džiugiai Seimo sprendimą paskelbė posėdžiui pirmininkavusi Rima Baškienė.

Ingrida Šimonytė pritarė lengvatos pratęsimui ir piktinosi, kad ją atšaukti norima paskutinėmis metų dienomis. „Labai raginčiau palaikyti projektą. PVM mokestis yra vartotojo mokestis ir jei lengvata taikoma, norėtųsi, kad vartotojas ją pajustų. Tai ta lengvata, kurią vartotojas tikrai pajaučia“, – Seimo salėje sakė ji.

Mykolas Majauskas teigė, kad šildymo lengvata piktnaudžiaujama nėra: „Dar kartą noriu pabrėžti, kad centriniu šildymu naudojasi vidurinioji klasė, turčiai gyvena privačiuose namuose. Miestiečiai naudojasi ne dėl to, kad nori, o dėl to, kad tai yra monopolinė valstybės paslauga, teikiama brangiai ir neefektyviai“, – sakė jis.

Lengvata, jo nuomone, turėtų galioti dar ilgiau – tol, kol bus sutvarkyta sistema.

Gabrielius Landsbergis taip pat prisidėjo prie siūlančių palikti lengvatos galiojimą. „Matome, kad tai yra ypač jautrus klausimas. Man sunku atsakyti, kodėl valdantieji imasi sudėtingiausių klausimų pirmosiomis savo savaitėmis neišdiskutavę, stačia galva nėrė į pasiūlymus, kurie, tiesą sakant, yra keisti“. Jis siūlė lengvatą pratęsti ir dėl jos svarstyti kitais metais.

Algirdas Sysas prisiminė, kad apie lengvatos panaikinimą kalbama nuo pat tada, kai ji atsirado. „Lengvata pirmiausia turi būti taikoma tam, kam reikalinga, Lietuva nėra tokia turtinga šalis, kad galėtų taikyti visiems“, – sakė jis.

Eugenijus Gentvilas, kalbėjęs savo vardu, apgailestavo, kad lengvatos klausimai sprendžiami nekreipiant dėmesio į bendrą PVM sistemą. Jis priminė, kad buvo žadama mažinti PVM bendrą tarifą. Be to, priminė, kad Seimas nežino, kaip bus kompensuojama prarasta lengvata.

„Ką mes darome? Jau dabar siūloma priimti nuostatą dėl PVM šildymo lengvatos atidėjimo, o kompensavimo mechanizmas dar tik pristatomas. Tai turi eiti kartu, ir mes turime žinoti, koks bus kompensavimo mechanizmas, toks valdančiųjų blaškymasis man nesuteikia supratimo“, – sakė jis.

Kęstutis Glaveckas priminė, kad apie kompensavimo mechanizmą kalbama jau seniai: „Kas vyksta Seime per pastarąsias savaites, perša mintį, kad visiems klausimams būtų galima daryti pusės metų pertrauką ir nuo liepos pradėti reformas. Lengvatos pratęsimas svarstomas jau 20-tą kartą Seime, ir vis motyvai tie patys – kompensacijos mechanizmas nesukurtas, reikia pratęsti ir tada galvoti. Po 6 mėnesių bus tie patys argumentai.“

PVM lengvata šildymui turėjo nustoti galioti šių metų pabaigoje, tačiau praėjusios kadencijos Seimui socialdemokratai buvo pateikę siūlymą lengvatą pratęsti. Tuo metu Seimas lengvatos pratęsimui pritarė, tačiau balsavimas dėl įstatymo pakeitimo buvo nukeltas. Šildymo lengvatos pratęsimui pritarė prezidentė Dalia Grybauskaitė bei Algirdas Butkevičius, tačiau premjeras S. Skvernelis prieš posėdį teigė, kad lengvata turėtų būti atšaukta.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis, siūlęs lengvatą atšaukti, tikino, kad nors šildymo lengvata bus atšaukta, mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms bus mokamos didesnės kompensacijos – bus keičiama jų skaičiavimo tvarka.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.