Valstiečiai vėl pakeitė nuomonę dėl alkoholio akcizų didinimo

Seimas toliau svarsto galimybę didinti akcizus alkoholiui. Šiandien parlamentarai turėjo balsuoti dėl akcizų didinimo, tačiau sprendimas nebuvo priimtas „valstiečių“ frakcijai paprašius balsavimą nukelti iki kito posėdžio.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-20 16:37, atnaujinta 2018-02-09 21:33

Seimo nariai teigė iš esmės pritariantys akcizų didinimui, bet abejojo pasirinktomis priemonėmis – kodėl akcizus alui per keturis metus norima didinti 400 proc., o degtinei – tik 35 proc.?

Už pataisas pasisakę ir jas parengę „valstiečiai“, išgirdę kolegų kritiką, klausimo svarstymo pabaigoje apsigalvojo – frakcija paprašė nukelti balsavimą, nes planuoja keisti įstatymo pataisas.

„Pateiktas įstatymo projektas skatins „šnapso“ vartojimą“, – kalbėdamas apie siūlymą didinti akcizus posėdyje rėžė Eugenijus Gentvilas.

Antanas Matulas džiaugėsi noru didinti akcizus: „Nei geriausiame sapne nebūčiau susapnavęs, kad pasiūlymas didinti akciją ne dešimtimis o šimtais kartų priimamas visai tolerantiškai.“

Tačiau jis pasisakė prieš akcizo didinimą tokiu būdu. „Stiprus alkoholis, kuris dabar kainuoja 4 eurus kainuos 6, o gero alaus butelis kainuos 2 eurus, nes pabrangs dvigubai. Mano manymu tokiu santykiu didinti akcizą yra ne tik netikslinga, bet ir sveikatai kenksminga“. Jis siūlė apkarpyti alaus akcizų didinimą, bet dar labiau padidinti akcizus stipriesiems gėrimams.

Andrius Kubilius vėl piktinosi sprendimų priėmimas Seime: „Kad su alkoholizmu kovoti visi žino, kad viena iš priemonių yra akcizo didinimas irgi visi žinom. Bet klausimas vienas – ar iš tikrųjų yra gerai supranta kaip šitą instrumentą panaudoti?“

Jis teigė nepritariantis neproporcingam akcizų didinimui – alaus akcizus didinti 400 proc, degtinės – 35 proc.

Akcizų sulyginimui nepritarė ir Tadas Langaitis : „Mano supratimu mes kovojame su alkoholizmu Lietuvoje, tad turime pažvelgti tų visuomenės narių akimis į alkoholį, kurių interesus giname. Pirminė idėja sulyginti akcizus buvo prasta, nes turime stengtis suvienodinti kainą lentynoje už alkoholio procentus tarp skirtingų gėrimų rūšių.“

Eugenijus Gentvilas teigė, kad ekonomikos komitetas nusprendė akcizų kėlimui nepritarti, nes ankstesnės kadencijos Seimas jau buvo priėmęs ilgalaikę akcizų didinimo strategiją, tad pakeitus akcizus nukentėtų savo veiklą jau suplanavęs verslas. 

Artūras Skardžius abejojo įstatymo pataisų tikslu: „Kaip suprantu pirminis tikslas buvo sumažinti alkoholizmą, bet kuo toliau, tuo labiau nuo šio tikslo traukiasi, nes pasirodo, kad tikslas – biudžeto pajamų didinimas. Tai kuo jis skiriasi nuo naktinės mokesčių reformos?“ 

Valstiečių pateiktose įstatymų pataisose siūloma įteisinti,  kad vyno ir kitų fermentuotų gėrimų akcizo tarifas nuo kitų metų kovo didėtų 97-112 proc., alaus – 112 proc.. 

Iki 8,5 laipsnio stiprumo tokie gėrimai brangtų 14 proc., arba 21 centu ( už 0,5 litro), stipresni – 17 proc., arba 74 centais ( už 0,7 litro), alus – 9-13 centų ( už 0,5 litro), kiti spiritiniai gėrimai – 42-74 centais ( už 0,5 litro).

Taip pat siūloma pakeisti alkoholio akcizo skaičiavimo tvarką – pagal ją tarifas būtų skaičiuojamas nuo 1 proc. alkoholio litre gėrimo. Dabar taip akcizas nustatomas tik alui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.