Šiuolaikinės darbo rinkos taisykles diktuoja nuolatinis tobulėjimas

Darbo rinka nuolat kinta – atsiranda naujos specialybės, nauji reikalavimai darbuotojui, galiausiai – nauja įranga ar programos, su kuriomis tenka dirbti. Visa tai darbuotojus verčia nuolat tobulėti, kelti kvalifikaciją. Darbuotojų tobulėjimu skatinami rūpintis ir darbdaviai – šalies įmonėms planuojama skirti daugiau nei 11 mln. Eur Europos Sąjungos (ES) investicijų darbuotojų mokymams kvalifikacijai tobulinti ar įgyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2016, 8:18 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:19 PM

Kad darbuotojų iniciatyva tobulėti yra itin svarbi, neabejoja Lietuvos darbdavių konfederacijos (LDK) generalinio direktoriaus pavaduotojas Vaidotas Levickis. Jo manymu, šalyje yra matomi du itin ryškūs darbuotojų segmentai – kvalifikuotų ir darbdavių geidžiamų profesionalų bei savo jėgas pervertinančių darbuotojų, kurių įgūdžiai neatitinka įmonių poreikio.

„Pastarieji dažnai nėra linkę savo iniciatyva tobulintis, kelti kvalifikacijos, todėl jų darbo paieškos gali užtrukti gerokai ilgiau, o siūlomas atlyginimas – netenkinti poreikio. Šiandieninėje darbo rinkoje gali išlikti tik nuolat žinias atnaujinantys žmonės“, – pastebi V. Levickis.

Jo manymu, nuolat į savo žinias investuojantis žmogus yra pranašesnis– tą įvertina ir darbdavys. V. Levickio teigimu, darbuotojas kasdien gali tobulėti įvairiais būdais, pavyzdžiui, skaitydamas profesinę literatūrą, įvairius straipsnius.

Skatina ir darbdavius

Ūkio ministerijos ES paramos koordinavimo departamento direktorė Rita Armonienė įsitikinusi, kad darbuotojų kvalifikacijos kėlimu turi būti suinteresuoti ir darbdaviai.

„Kvalifikuotas darbuotojas įmonei neša daugiau naudos – jo žinių bagažas didesnis, darbas – našesnis, įmonė gali tikėtis geresnių pasiekimų. O daugiau žinių įgijęs darbuotojas jaučiasi saugesnis, gebantis prisitaikyti prie rinkos poreikių ar lengviau rasti naują darbą“, – teigia R. Armonienė.

Pašnekovės teigimu, darbuotojų kvalifikacijos tobulinimą skatina ir ES investicijų priemonės, pavyzdžiui, Ūkio ministerijos administruojama ES investicijų priemonė „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“. „Šia priemone pasinaudojusių įmonių darbuotojai savo žinias tobulins ir įgis naujų įgūdžių praktiniuose užsiėmimuose ir teorinėse paskaitose. Tikimės, kad ši daugiau į pramonės ir gamybos įmones orientuota priemonė sumažins kvalifikuotesnių darbuotojų trūkumą“, – pastebi R. Armonienė.

Ragina suskubti teikti paraiškas

Paraiškas ketinančios teikti įmonės raginamos suskubti – tą jos padaryti galės iki 2017 m. vasario 21 d. Kvietimui skirta 3,67 mln. Eur Europos Sąjungos investicijų. Iš viso 2014-2020 m. periodu Ūkio ministerijos administruojamai ES investicijų priemonei „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ numatyta daugiau nei 11 mln. eurų.

Priemone „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ kviečiamos pasinaudoti privataus sektoriaus bei valstybės ir savivaldybės įmonės. Įmonėms skiriamo finansavimo dydis sieks iki 360 000 Eur, mažiausia vienam projektui galima skirti finansavimo suma – 7 500 Eur.

Pagal priemonę dalinai finansuojami įmonių darbuotojų mokymai pameistrystės forma, kvalifikacijai arba jos daliai įgyti bei mokymai kvalifikacijai tobulinti darbo vietoje. Didžiausia vienam projekte dalyvaujančiam mokomam asmeniui galima skirti finansavimo lėšų suma yra 1 500 Eur.

Daugiau informacijos apie priemonę „Pameistrystė ir kvalifikacijos tobulinimas darbo vietoje“ galima rasti Ūkio ministerijos arba ES investicijų  svetainėse.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Ūkio ministerija, jos skelbimas finansuojamas ES lėšomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.