Sukirto rankomis: „Rimi“ perka „Iki“, kaip vadinsis, neaišku

Patvirtinta – prekybos centrai „Iki“ ir „Rimi“ jungiasi. Apie tai penktadienį paskelbė kompanijų vadovai.

„Rimi Lietuva“, priklausanti „ICA Gruppen“, pasirašė susitarimą įsigyti „Palink“, valdančią prekybos tinklą „Iki“.<br>Lrytas.lt
„Rimi Lietuva“, priklausanti „ICA Gruppen“, pasirašė susitarimą įsigyti „Palink“, valdančią prekybos tinklą „Iki“.<br>Lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-12-23 07:48, atnaujinta 2018-02-09 21:09

„Rimi Lietuva“, priklausanti „ICA Gruppen“, pasirašė susitarimą įsigyti „Palink“, valdančią prekybos tinklą „Iki“. Pasirašyto sandorio vertė – 213 milijonų eurų.

„Tikime Lietuva ir norime augti šioje rinkoje. „Iki“ įsigijimas leis „Rimi“ tapti antra pagal dydį įmone Lietuvoje ir Baltijos rinkoje“, – sakė  „Rimi Baltic“ vadovas Edgaras Sesemannas.

Jis teigė, kad „Rimi“ gali pasiūlyti parduotuves didžiuosiuose miestuose, o „Iki“ turi išplėtotą mažesnių parduotuvių tinklą.

„Dėl šio sandorio galėsime greičiau plėstis rinkoje ir stiprinti įmonės konkurencingumą“, – sakė „Rimi Baltic“ vadovas.

Už 213 milijonų, sumokėtų už sandorį, „Rimi“ tikisi gauti stambesnių užsakymų tiekėjams, tiekimo grandinės efektyvumo ir veiksmingesnės rinkodaros.

Leidimą susijungti dar turi patvirtinti Konkurencijos tarnyba.

„Norime stiprinti savo pasiūlymus pirkėjams. Sieksime mažesnių kainų. Mūsų siekis – kiekvienoje bendrovėje išlaikyti tai, ką ji turi geriausia“, – kalbėjo E.Sesemannas.

Pasiruošimas tinklų susijungimui prasidės netrukus. Bendras abiejų įmonių centrinis biuras bus Vilniuje. Konkurencijos tarnybos sprendimo sulaukti nesitikima anksčiau negu kitų metų pabaigoje.

„Kol sandoris nėra patvirtintas, tiek „Iki“, tiek „Rimi“ dirbs įprastai“, – sakė „Rimi Baltic“ vadovas.

Kol kas nežinoma, kaip vadinsis naujas prekybos tinklas. Gali būti naudojamas vienas arba abu vardai – tai bus sprendžiama planavimo metu.

Kol kas „Rimi“ valdo 8 proc. rinkos. E.Sesemanno teigimu, to nepakanka, kad būtų įmanoma efektyvi konkurencija.

Kas laukia „Rimi“ ir „Iki“ parduotuvių – neaišku. Kai kuriose vietose „Rimi“ ir „IkI“ parduotuvės yra viena greta kitos. Kiekvienu tokiu atveju bus individualiai sprendžiama, kurią parduotuvę palikti, o kurią likviduoti.

Kitais metais kompanijos dėlios susijungimo scenarijus, tačiau konkrečių sprendimų žada nepriimti iki 2018 m., kol bus gautas Konkurencijos tarnybos leidimas.

Kartu „Rimi“ ir „Iki“ užims didesnę rinkos dalį ir galės efektyviau konkuruoti. Po susijungimo bus siekiama gerinti pasiūlymus pirkėjams bei kiekvienoje bendrovėje išlaikyti tai, ką ji turi geriausia.

„Mes tikime Lietuva ir norime čia investuoti. Sieksime gerinti mūsų pasiūlymus pirkėjams, užtikrindami mažesnes kainas, didelį vietinių maisto prekių asortimentą ir atnaujindami parduotuves. Sujungę tinklus iš tiekėjų pirksime didesnius kiekius prekių, turėsime efektyvesnę tiekimo grandinę ir rinkodarą“, – sakė „Rimi Baltic“ vadovas.

„Tikiu, kad „Iki“ patirtis mažmeninės prekybos rinkoje ir ypač šviežio maisto srityje bus naudinga naujajai bendrovei. Susijungę su „Rimi“ galėsime pasiūlyti Lietuvos pirkėjui dar geresnių paslaugų. Džiaugiamės nauju savininku, nes tai leis pakelti pirkėjų aptarnavimą į kitą lygį“, – teigė Gerardas Rogas, „Palink“ vadovas.

Po sandorio „Rimi Lietuva“ taps antru pagal dydį tinklu augančioje Lietuvos mažmeninės prekybos rinkoje. Šiuo metu bendrovė užima ketvirtą poziciją.

Šiandien „Rimi“ užima 8 proc. Lietuvos rinkos, „Iki“ – 15 proc. Abiejų bendrovių bendra rinkos dalis praėjusių metų pabaigoje buvo 23 proc.

Rinkos lyderė „Maxima“ užima apie 39 proc. Lietuvos rinkos.

„Iki“ akcijas šiuo metu valdo „Rewe Group“, „Coop Switzerland“, „Colruyt Group“, „Unilec“, „CONAD“ ir UAB „Baltisches Haus“.

Realūs pokyčiai – tik užbaigus sandorį

Prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė teigė, kad kol konkurenciją reguliuojanti institucija nepatvirtins prekybos tinklų susijungimo, jokių realių veiksmų ir pokyčių klientai nesulauks.

 “Šiuo metu yra pasirašytas Rimi Lietuva, priklausančios „ICA GRUPPEN“, ir „Palink“ akcininkų susitarimas dėl „Palink“, kuriai priklauso prekybos tinklas „Iki“, pardavimo, tačiau sandoriui dar turi pritarti konkurenciją reguliuojanti institucija.

Tikimasi, kad sandoris bus baigtas iki 2017-ųjų metų pabaigos, tačiau kol tai nėra įvykę – jokių esminių pokyčių bendrovių veikloje nebus. Apie tai informavome savo darbuotojus, partnerius ir tiekėjus. IKI ir RIMI išlieka konkurentais, o jų veiklą prižiūri Konkurencijos taryba ir kitos institucijos.

Prekybos tinklas „Iki“ 2017 metams yra išsikėlęs ambicingus verslo tikslus ir patvirtintą veiklos planą, kurie tikrai nesikeis, kol nebus užbaigtas sandoris. Nors šiuo metu jau planuojamas įmonių susijungimo procesas, į visus klausimus, susijusius su įmonės struktūra, verslo procesais, darbuotojų skaičiumi ir prekės ženklu, galėsime atsakyti tik užbaigę susijungimą“, – sakė  B.Čaikauskaitė.

Pasak jos, „Iki“ ir „RIMI“ susijungimas bus naudingas abiems pusėms.

„Iki“ patirtis mažmeninėje prekyboje ir platus parduotuvių tinklas taps esminiu indėliu kuriant naują įmonę. Suvieniję jėgas, prekybos tinklai darniai papildys vienas kitą ir galės pasiūlyti Lietuvos vartotojui kokybiškesnę apsipirkimo patirtį“, – teigė B.Čaikauskaitė.

Puikus signalas Lietuvai

„Valiunas Ellex“ partnerė Dovilė Burgienė teigė, kad toks sandoris vartotojams reikš didesnį pasirinkimą, o stiprėjanti konkurencija atneš palankesnes kainas klientams. „Ši Švedijos bendrovės „ICA Gruppen“ investicija yra puikus signalas Lietuvai. Jis liudija tarptautinio verslo pasitikėjimą Lietuvos mažmeninės prekybos rinka ir jos perspektyvomis, o tuo pačiu – visa mūsų šalies ekonomika. Suprantama, formaliai sandoris bus užbaigtas tik kitų metų ketvirtąjį ketvirtį, nes jungiantis dviem konkurentams, reguliuojančios institucijos turi atidžiai įvertinti poveikį rinkai.

Koncentracijos leidimai paprastai užtrunka ilgiau, nes atliekamas išsamus tyrimas. Tačiau bet kuriuo atveju sandoris vainikuoja mažmeninės rinkos struktūros pokyčius, kurie prasidėjo šiemet į Lietuvą atėjus „Lidl“ ir baigiasi stiprėjančia „Rimi Lietuva“ pozicija. Vartotojams tai reiškia didėjantį pasirinkimą, nes stiprėjanti konkurencija verčia pasitempti visus rinkos žaidėjus. Tikėtina, kad kiti mažmeninės prekybos rinkos dalyviai atidžiai peržiūrės savo strategijas įsigijimo ar alternatyvios pasiūlos klientams prasme“, – sakė D.Burgienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją