Protu nesuvokiama: kitąmet siuntos iš Lietuvos į Rusiją – tik per Sibirą

Valstybiniam Rusijos paštui vienašališkai keičiant į Rusijos Federacijos teritoriją atkeliaujančių tarptautinių pašto korespondencijos siuntų priėmimo tvarką, galimi siuntų pristatymo sutrikimai.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. visos į Rusiją iš užsienio atkeliausiančios pašto korespondencijos siuntos bus priimamos nebe Maskvoje ar kituose didžiuosiuose Rusijos miestuose, o Rytų Sibire esančiame Mirno mieste.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Nuo 2017 m. sausio 1 d. visos į Rusiją iš užsienio atkeliausiančios pašto korespondencijos siuntos bus priimamos nebe Maskvoje ar kituose didžiuosiuose Rusijos miestuose, o Rytų Sibire esančiame Mirno mieste.<br>„Reuters“/ „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2016, 1:51 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:37 PM

Pereinamuoju laikotarpiu, kol galutinai paaiškės siuntų į Rusiją pristatymo sąlygos, gyventojams Lietuvos paštas rekomenduoja į Rusiją siunčiamas pašto korespondencijos siuntas registruoti, kad būtų maksimaliai užtikrintas saugus ir kokybiškas jų pristatymas adresatams.

Nuo 2017 m. sausio 1 d. visos į Rusiją iš užsienio atkeliausiančios pašto korespondencijos siuntos bus priimamos nebe Maskvoje ar kituose didžiuosiuose Rusijos miestuose, o Rytų Sibire esančiame Mirno mieste. Apie tokį sprendimą užsienio šalių pašto operatorius, tarp jų ir – Lietuvos paštą, informavo valstybinis Rusijos paštas.

„Kartu su kitomis Pasaulinės pašto sąjungos (PPS) šalimis narėmis laikomės pozicijos, kad šis vienašališkas Rusijos pašto sprendimas yra neadekvatus, be to, nebuvo iš anksto derintas su tarptautiniais partneriais – PPS nariais.

Atkreiptinas dėmesys, kad į Jakutijos regione esantį Mirno miestą, kurį nuo šalies sostinės skiria daugiau nei 4 tūkst. kilometrų, pristatyti pašto korespondencijos siuntų faktiškai neįmanoma tiek dėl tarptautinių transporto jungčių nebuvimo, tiek dėl neišplėtotos infrastruktūros“, – pažymėjo Lietuvos pašto pardavimų ir rinkodaros direktorius Aurimas Čiagus.

Pašto operatoriams, atsisakantiems ar neturintiems galimybių pašto korespondencijos siuntų pristatyti į buvusį didžiausią Rusijos deimantų kasyklos miestą, palikta vienintelė alternatyva – dvišaliai susitarimai, tačiau jie iš esmės keičia esamą pašto paslaugos teikimo kainodarą, nutolstant nuo PPS dokumentuose įtvirtintų įsipareigojimų. A.Čiagaus teigimu, pagal naująją tvarką tiek Lietuvos paštas, tiek ir kiti pašto operatoriai turėtų klientams gerokai padidinti įkainius už siuntų pristatymą Rusijos Federacijos teritorijoje.

„PPS Administracinė taryba yra priėmusi rezoliuciją, kuri įpareigoja PPS tarptautinį biurą išsiaiškinti, ar teisėtas Rusijos pašto priimtas sprendimas. Vertinimas turėtų būti pateiktas per 2017-ųjų pavasarį vyksiančią PPS Pašto eksploatacijos tarybos sesiją, o iki tol turėtų būtų išlaikomas status quo ir nusistovėję tarptautinių pašto siuntų apdorojimo Rusijoje operacijų procesai nekeičiami.

Tad po 2017 m. sausio 1 d. paštuose bus priimamos siųsti į Rusiją tiek paprastosios, tiek registruotosios pašto siuntos. Nepaisant to, kad Lietuvos paštas ir kitos PPS šalys į Rusiją pašto korespondencijos siuntas ir toliau bandys pristatinėti pagal esamą tvarką, šiuo pereinamuoju laikotarpiu gyventojams rekomenduojame į Rusiją siunčiamas pašto korespondencijos siuntas registruoti. Tai suteiks galimybę, esant reikalui, atlikti siuntos paiešką ir garantuos didesnį siuntos pristatymo saugumą“, – tvirtino A.Čiagus.

Galimi Rusijos pašto apribojimai nėra taikomi pašto siuntiniams ir greitajam tarptautiniam paštui. Tokio tipo pašto siuntų pristatymas Rusijoje neturėtų keistis.

Šiuo metu Lietuvos paštas, siekdamas užtikrinti saugų ir kokybišką į Rusijos Federaciją siunčiamų pašto korespondencijos siuntų pristatymą, aktyviai bendradarbiauja su tarptautine PPS bendruomene. Taip pat vyksta konsultacijos su LR užsienio reikalų bei Susisiekimo ministerijų atstovais.

„Viliamės, kad Rusijos paštas atsižvelgs į pasaulinės pašto bendruomenės raginimus persvarstyti savo sprendimą ir toliau puoselės glaudų bendradarbiavimą su užsienio šalių pašto operatoriais.

Nenutrūkstamu ir atviru dialogu su Rusijos paštu bus siekiama rasti optimalų sprendimą, leidžiantį užtikrinti tvarų tarptautinių universaliųjų pašto paslaugų kokybišką tiekimą“, – pažymėjo Susisiekimo ministerijos Informacinės visuomenės politikos departamento Pašto skyriaus vedėja Laura Žalėnienė. Rusija patenka tarp dešimties populiariausių užsienio šalių, į kurias iš Lietuvos iškeliauja pašto siuntos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.