Rusijos ekonomika metus baigia sprogimu. O kas rusų laukia kitąmet?

Atrodo, kad virš Rusijos ekonomikos susitelkę debesys ima sklaidytis: ekspertai prognozuoja, kad kitąmet ekonominiai šalies rodikliai pagaliau pradės stiebtis į viršų. Patys rusai dar optimistiškesni – finansų ministras drąsiai rėžė, kad augimas gali būti net dvigubai didesnis, nei prognozuojama.

Rusijos politikai žada, kad atsigaunanti ekonomika duos teigiamų pokyčių gyventojų pajamoms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos politikai žada, kad atsigaunanti ekonomika duos teigiamų pokyčių gyventojų pajamoms.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 29, 2016, 3:14 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:16 PM

Šiuos metus Rusija baigs su minusiniu BVP prieaugiu, bet metų pabaigoje šalies ekonomika pagaliau ima stiebtis į viršų – pirmą kartą per dvejus metus. Rusijos naujienų agentūra TASS praneša, kad lapkritį Rusijos ekonomika paaugo 0,1 proc.

„Rusijos ekonomika metus baigia sprogimu“, – rašo „Forbes“. 2017-uosius šalies ekonomikai jis prognozuoja kur kas geresnius nei šie metai.

Kelerius metus ekonominės recesijos apimta ir Vakarų pasaulio sankcijų suvaržyta Rusija pasirengusi grįžti.

Pozityvesnės prognozės

Dar neseniai Rusijos pramonės produkcijai buvo žadamas 0,4 proc. augimas kitais metais, o dabar šis skaičius padidintas iki 1 proc.

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas žengia dar toliau – šalies ekonomika, jo nuomone, kitąmet gali nustebinti ir 1,5 proc. augimu, nors oficiali prognozė siekia 0,6 proc. BVP augimą. Tai ne stebuklas, bet po pastaruosius dvejus metus lydėjusio 3 proc. ekonomikos susitraukimo tai žingsnis tinkama linkme.

„Ekonomika kitąmet gali pateikti malonių siurprizų. Jei taip, augimas atsilieps ir algoms, ir pajamoms, kurios jau dabar dėl krintančios infliacijos juda tinkama linkme“, – sakė Rusijos finansų ministras.

Jis užtikrino, kad Vyriausybė dirba dėl „priemonių, turinčių užtikrinti tolesnį augimą ir jį dar labiau paskatinti“.

A.Siluanovas tradiciškai kalbėjo ir apie daugiametes Rusijos ekonomikos struktūrines problemas, kurios ekonominį augimą koncentruoja tik į gamtos išteklius, daugiausia naftą ir dujas.

Išgelbės nafta?

Kalbant apie naftą ir dujas, JAV investicinio banko „Morgan Stanley“ analitikai pabrėžia, kad „Rosneft“ ir „Gazprom“ rodikliai, besiruošiant 2017 m., atrodo neblogai.

Tai lemia augančios naftos kainos, viltis dėl didesnių dividendų ir prognozės, kad JAV prezidentu tapęs Donaldas Trumpas Rusijai bus palankesnis.

Su Rusija susiję investuotojai skiriasi savo viltimis dėl sankcijų naftai ir dujoms atšaukimo kitais metais. Jei sankcijos bus atšauktos, „Rosneft“ ir „Gazprom“ vertė neabejotinai pakils.

Išlošti iš to gali ir „Exxon“, kuri su „Rosneft“ yra pasirašiusi 720 milijonų JAV dolerių vertės bendrą projektą, kuris galės būti pradėtas atšaukus sankcijas.

Užsienio kapitalo įmonės šį mėnesį jau įsigijo 19,5 proc. „Rosneft“ akcijų dalį, o kompanija planuoja ir daugiau akcijų perleisti užsieniečiams. Į Rusijos didžiausią naftos gavybos kompaniją „Qatar Investment Authority“ bei „Glencore“ jau yra investavę 10,2 milijardo eurų.

Tiesa, nors politinio klimato bei naftos kainų prognozės geresnės, Rusijos ekonomikai dar toli iki to, kad ji galėtų užsitikrinti augimą. Lieka daug neaiškumų – net naftos kainoms nežadamas rekordinis augimas. Prognozuojama, kad kitąmet vidutinė naftos kaina turėtų siekti 55 dolerius už barelį.

Teigiami pokyčiai

Nuo metų pradžios iki lapkričio Rusijos BVP nukrito 0,6 proc. Tiesa, šį lapkritį ekonomika augo 0,1 proc. – pirmą kartą nuo 2014 m.

Nepaisant dabartinio augimo, šiuos metus Rusijos ekonomika vis dėlto baigs su minuso ženklu. Prognozuojama, kad šiemet Rusijos BVP susitrauks 0,5 proc. Tai šiek tiek geriau nei prognozuoti 0,6 proc.

Kai kas gali sakyti, kad Rusijos sprogimas metų pabaigoje primena senus medinius ginklus, iš kurių, paspaudus gaiduką, išlenda vėliavėlė su užrašu „Pokšt!“. Į 2017 metus Rusija ropoja po to, kai dvejus metus buvo skaudžiai plakama, bet atrodo, kad galiausiai jai pavyks tvirčiau atsistoti ant kojų, – 2017 metų pradžia šaliai atrodo palankesnė, nei prasidėjo šie metai.

Parengė Gintarė Valentinaitienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.