Prekybininkai už galvos susiėmę: šventės – vagių darbymetis

Per šventes į prekybos centrus plūsteli ne tik pirkėjai ieškoti dovanų. Pasinaudodami lankytojų gausa, tvyrančia sumaištimi į parduotuvių sales sliūkina ir vagys.

Prieš didžiąsias metų šventes apsaugos darbuotojams gerokai padaugėja darbo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Prieš didžiąsias metų šventes apsaugos darbuotojams gerokai padaugėja darbo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas („Sostinė“)

Dec 31, 2016, 5:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 8:05 PM

Parduotuvių vagys uoliausiai darbuojasi prieš Kalėdas ir Naujuosius.

Jie dažniausiai čiumpa tai, ką tik įmanoma sukišti į rankines ar įgrūsti į drabužių kišenes, klostes, – nuo pigių šokoladų, kramtomosios gumos iki brangių alkoholinių gėrimų butelių.

Susigundo ir pensininkai

„Anksčiau taip nebūdavo. Jei į parduotuvę ateidavo narkomanas, žinodavome, kad vogs brangią kosmetiką, kurią nesunku už pusę kainos parduoti. Kiti vagys taip pat specializuodavosi. Būdavo net tokių, kurie vogė vien mėsą, lašišas arba ikrus. O dabar stveria viską, net pigų vyną“, – pasakojo parduotuvės apsaugos darbuotojas.

Štai pensininkė D.J. parduotuvėje „Humana“ Šeškinės gatvėje buvo apkaltinta užvalkalo už 3,5 euro vagyste.

Moteris pasakojo, kad tą dieną ėjo pirkti ėdalo šuniui. Grįždama namo ji prisiminė, kad augintiniui dar reikia ir užvalkalo. Tad užsuko į parduotuvę „Humana“, kur tądien dauguma prekių buvo po 2 eurus.

D.J. parduotuvėje išsirinko ne tik užvalkalą, bet ir striukę, tačiau prie kasos pravėrusi piniginę pastebėjo, kad joje tėra 2 eurai.

Tad ji sumokėjo tik už striukę, o užvalkalą esą ketino pardavėjos paprašyti atidėti. Užvalkalą ji laikė po pažastimi.

Sulaikyta pensininkė tikino, kad išėjo nesusipratimas, – esą ji nieko neketino vogti.

Iš pardavėjos sužinojusi, kad užvalkalui netaikoma akcija, ji norėjo tik paprašyti jį pasaugoti. Beje, D.J. parduotuvėse iš tiesų nė karto anksčiau nebuvo įkliuvusi.

Tuo metu V.L. parduotuvėje „Drogas“ Ozo gatvėje įkliuvo, kai į rankovę įsidėjo 2,19 euro kainuojantį korektorių „Essence“. Jį sulaikiusiems apsaugininkams vyras prisipažino, atidavė prekę ir gailėjosi.

Stveria tik kavos pupeles

Kiti vagišiai įkliūva grobdami įprastesnes prekes. Pavyzdžiui, N.U. prekybos centre „Maxima“ Gedimino prospekte pavogė šešis indelius ikrų „Jantarnaja“, kurių vertė – 29,94 euro. Ją apsaugininkai jau pažįsta, sučiumpa nebe pirmą kartą.

O T.Š. yra kavos vagis, todėl apsaugininkai juokaudami jam net prilipino Kavinio pravardę.

Paprastai Kavinis vagia ne maltą kavą, o pupeles, ir tai nesunku paaiškinti. Mat kavos pupelių pakuotės yra minkštos, po drabužiais mažiau matyti, o maltos kavos pakuotės dažniausiai būna kietos kaip plytos.

Jau spėję įsidėmėti patyrusį vagį, jam užėjus į prekybos centrą „Maxima“ Mindaugo gatvėje apsaugos darbuotojai jį išsyk stebėjo ekranuose.

Kavinis sugebėjo už drabužių susigrūsti net šešis kavos pupelių „Lavazza“ pakelius už 32,88 euro, tačiau iš karto už kasų buvo sulaikytas.

Teismas baudos nepaskyrė

Vilnietis A.A. neseniai iš prekybos centro „Lidl“ Sausio 13-osios gatvėje ketino nesumokėjęs išsinešti 9,99 euro kainuojantį viskio „W.G.“ butelį. Nors jis ir anksčiau buvo įkliuvęs dėl vagystės, nėra pats garsiausias vagis, kurį apsaugininkai vadintų parduotuvių siaubu.

A.A. kartais tiesiog pamalonina teismai.

Pavyzdžiui, jis buvo įkliuvęs ir Vasario 16-ąją, kai vieno sostinės prekybos centro apsaugininkai jį sulaikė pavogusį 31,96 euro vertės prekių.

Tačiau tąkart A.A. nė plaukas nuo galvos nenukrito, nes Vilniaus miesto apylinkės teismas jam neskyrė jokios baudos. Esą teismas, tik lapkričio 15-ąją gavęs administracinio teisės pažeidimo bylą, jo ir nebegalėjo nubausti, nes numatytas tik 6 mėnesių nuobaudos skyrimo terminas.

O štai jau dvidešimt kartų už vagystes teistas J.K. iš prekybos centro Verkių gatvėje pasikėsino pavogti 129 eurų kainuojančią plautuvę „Franke“.

Pamatęs, kad salėje nėra pardavėjų, jis mėgino plautuvę pasikišti po striuke, tačiau ji netilpo. J.K. einant link laiptų pasirodė pardavėja ir pasiteiravo, ar vyras turi čekį. Nieko nesakęs J.K. padėjo plautuvę ir mėgino pabėgti, tačiau buvo sulaikytas policijos pareigūnų.

Suka į kosmetikos skyrių

Kas kita narkomanė A.K. Į prekybos centrus kaip į darbą užsukanti vagilė nuo 2013 metų už vagystes teista net 17 kartų. Įvairių būta bausmių – nuo 90 parų arešto iki laisvės apribojimo dvejiems metams.

Dažniausias A.K. grobis – kosmetika. Todėl kai ji užsuko į prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ esančią parduotuvę „Maxima“, apsaugininkai iš karto atkreipė dėmesį.

Vėliau apskaičiuota, kad ji ketino nugvelbti 270,96 euro vertės kosmetikos.

Apsaugos darbuotojai sekė, kaip A.K. plėšė prekių brūkšninius kodus, kaip dar pasivaikščiojo po drabužių ir sodo reikmenų skyrius.

Paskui jis mėgino prasmukti pro paskutinę kasą šalia alkoholinių gėrimų skyriaus.

Storesni drabužiai – lengviau pavogti

Prekybos tinklo „Norfa“ atstovas Darius Ryliškis sutiko, kad gruodžio mėnesį vagysčių pagausėja. Dėl to kai kurie prekybos centrai padidina apsaugos darbuotojų skaičių.

Anot D.Ryliškio, vagysčių padaugėja ne tik dėl švenčių, parduotuves užplūstančių pirkėjų. Žiemą žmonės apsirengę daugiau drabužių, tad atsiranda vietos užsikišti prekę iš lentynos. Vagiama tai, kas kompaktiška, ką galima įsidėti į kišenę ar įsikišti į rankovę.

Nors prekybos tinklai nenurodo, kiek nuostolių patiria dėl vagysčių prieš šventes, paprastai jų skaičius siekia 1 procentą apyvartos.

Prekybininkai pastebi, kad vis dažniau dėl vagysčių sulaikomi ne narkomanai, asocialūs asmenys, o padoriai apsirengę parduotuvių lankytojai.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.