Į Rusiją plūstelėjo Naujus metus pigiai atšvęsti panorę užsieniečiai

Netekusi vilties pritraukti užsienio investicijų, Rusija nusprendė užsidirbti pinigų iš turizmo. Tam palankias sąlygas sudaro rublio vertės kritimas ir tris savaites besitęsiančios Kalėdų ir Naujųjų metų šventės, kurios traukia atvykėlius.

Vakariečiai naudojasi kritusiu rublio kursu ir tris savaites trunkančiomis Kalėdų šventėmis.<br>AP nuotr.
Vakariečiai naudojasi kritusiu rublio kursu ir tris savaites trunkančiomis Kalėdų šventėmis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Lietuvos rytas“)

Jan 1, 2017, 9:37 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:54 PM

Naujieji metai Rusijoje visada buvo švenčiami pusę mėnesio – nuo gruodžio 31-osios pagal kalendorių iki sausio 13-osios, kai minimi rusų Senieji Naujieji metai.

Per šias dvi savaites net sovietmečiu niekas iš tikrųjų nedirbo: šalis gėrė, blaivėsi, vėl gėrė per stačiatikių Kalėdas sausio 7 dieną ir vėl blaivėsi.

Bet šiais metais rusai pradėjo švęsti savaite anksčiau – nuo katalikų Kalėdų. Mat gruodį Rusijos liberaldemokratų partijos parlamentinės frakcijos lyderis Vladimiras Žirinovskis net pasiūlė stačiatikių Kalėdas, kurios švenčiamos sausio 7-ąją, perkelti į gruodžio 25-ąją.

„Visas pasaulis Kalėdas švenčia gruodžio 25-ąją, ir tik mes sugalvojome „naują stilių“. Reikia grįžti prie Julijaus kalendoriaus!“ – pareiškė skandalingasis politikas per plenarinį Valstybės Dūmos posėdį.

Vilioja krintančios kainos

Verslininkas Aleksandras Sorkinas spėliojo, kad trumpesnės Kalėdų šventės palankiai atsilieps rusų sveikatai.

„Jei šventės prasidėtų gruodžio 23-iąją ir pasibaigtų sausio 3 dieną, tai būtų naudinga šalies ekonomikai, piliečių kepenims ir jų psichikai“, – teigė restoranų savininkas.

Bet federalinė turizmo agentūra „Rosturizm“ tvirtina, kad šalis jau faktiškai perėjo prie dukart švenčiamų Kalėdų – katalikų ir stačiatikių.

Tai vyksta dėl to, kad gruodžio 24 ir 25 dienomis faktiškai visuose Rusijos miestuose tradiciškai vyksta įmonių vakarėliai, skirti artėjantiems Naujiesiems metams.

Maskvoje nuo praėjusių metų išryškėjo dar viena įdomybė.

Anksčiau gruodžio pabaigoje gausus Rusijos kompanijų vadovybėje dirbančių užsieniečių būrys Kalėdų atostogų sugrįždavo į namus, o dabar priešingai – giminaičiai ir draugai kviečiami į Rusiją švęsti Kalėdų.

Kaip tokių pokyčių priežastis dažniausiai įvardijama ekonomika: dėl staigaus rublio kurso kritimo 2014-aisiais užsieniečiams Rusijoje dabar gyventi daug pigiau.

Viso pasaulio kompanijoms informaciją ir programinę įrangą tiekianti „ECA International“ nuolat pateikia „Cost of Living“ ataskaitas, kuriose įvertina pragyvenimo kainą didžiausiuose pasaulio miestuose.

Prieš penkerius metus Maskva užėmė 17-ąją vietą pasaulyje pagal pragyvenimo kainą, bet šiais metais nusirito į 118-ąją.

Dėl to praleisti Rusijoje Kalėdų atostogas tapo naudinga.

Juolab kad geros virtuvės restoranų skaičiumi Maskva nenusileidžia daugeliui Europos sostinių.

Laiko saugia šalimi

Rublio vertės kritimas gerokai sumažino ir paslaugų paprastiems užsienio turistams kainas. Beje, tapo naudinga ne tik ilsėtis Rusijoje, bet ir apsipirkti. Tad nieko nuostabaus, kad šalis patiria turistų iš užsienio antplūdį.

Neabejotina šios srities lyderė – Kinija. Šiemet iki rugsėjo pabaigos Rusiją aplankė 776 tūkst. jos piliečių. Kinų turistų susidomėjimas padidėjo net 33 proc., palyginti su praėjusiais metais.

Žinoma, dauguma vyksta į Maskvą. Prieš kelerius metus į Rusijos sostinę kasmet atvykdavo mažiau nei 5 mln. žmonių, o 10 mln. svečių atrodė fantastiška sėkmė. Šįmet miestas priėmė mažiausiai 17 mln. turistų.

Papildomo užsienio svečių antplūdžio laukiama šiomis dienomis: viešbučiai praneša apie rekordinį užsakytų kambarių skaičių, oro bendrovės – apie tarptautinių skrydžių srauto didėjimą Rusijos oro uostuose.

„Mūsų partneriai iš Ispanijos taip pat nustebę dėl didžiulio susidomėjimo Rusija. Be to, labai įdomų argumentą išgirdau iš Europos partnerių: jūsų šalyje – saugu“, – sakė kelionių bendrovės „Svoj turističeskij servis“ pardavimo vadovas Vadimas Kiriuchinas.

Traukia į kitus miestus

Prie kelionių po Maskvą priderinamos ir išvykos į artimiausius miestus, pavyzdžiui, Sergijev Posadą Pamaskvyje ar Puškiną, Pavlovską ir Peterhofą prie Sankt Peterburgo.

Be šių centrų, auga ir išvykų į Sočį ir net Sibirą populiarumas. Turistai Transsibiro magistrale keliauja ne tik nusipirkę prabangias, daugiau nei 10 tūkst. eurų kainuojančias keliones, bet ir paprastais ekonominės klasės rusų traukiniais.

Šalies valdžiai užsienio turizmas tampa vienu prioritetų. Federalinės turizmo agentūros vadovas Olegas Safonovas teigė, kad jo žinyba jau parengė didžiulį projektą, kuris vadinasi „Rusų svetingumas“.

„Jame bus numatyti patogumo standartai įvairiausioms užsienio turistų grupėms. Beje, planuojame į šį projektą integruoti jau vykdomą projektą „Svetingi kinams“ („China Friendly“).

Su juo bus subendrintas projektas „India Friendly“, skirtas turistams iš Indijos. Nebus pamiršti ir turistai iš musulmoniškų šalių. Jiems bus skirtas projektas „Halal“, o „Kashruth“ bus įdomus turistams judėjams“, – aiškino O.Safonovas.

Tačiau šiuos planus dar reikia įgyvendinti. O kol kas Rusijos kelionių agentūros rūpinasi šalies kelių būkle, taip pat sprendžia gerų viešbučių ir užsienio kalbas mokančių darbuotojų stokos problemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.