Ilzenbergo dvare – viena skulptūra, o jų reikia net dešimties

Pirmoji skulptūra jau iškilo

Pernai rugsėjį ties dvaro rūmais buvo atidengta skulptūra „Angelų medis“.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Pernai rugsėjį ties dvaro rūmais buvo atidengta skulptūra „Angelų medis“.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 2, 2017, 5:22 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 7:46 PM

Pirmoji skulptūra jau iškilo

Pirmasis kūrinys – skulptūra ir fontanas – priešais centrinius dvaro rūmus buvo atidengtas pernai rugsėjį. Jis papuošė 15-os hektarų angliško tipo parką dvarvietėje, kurios istorija, tikėtina, siekia 500 metų.

Tai iš bronzos pagamintas skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio „Angelų medis“. Anot skulptoriaus K.Dovydaičio, įgyvendinti sumanymą jam prireikė metų. Iš bronzos nulietas kūrinys yra savotiškas dvaro atgimimo simbolis.

„Medis, angelai arba amūrai – tai gyvybės simboliai. Dvaras atgimsta taip, kaip atgimsta medis. Netoliese ežere yra Meilės sala, o dvaras prisikeliamas naujam gyvenimui. Siekiau pavaizduoti džiaugsmą, kad dvaras nesunyko. Angelai tuo ir džiaugiasi.

Skulptūra – fontano akcentas, o vanduo ir gyvybės simbolis“, – kalbėjo skulptorius.

Temą sufleruoja aplinka

Angliško stiliaus Ilzenbergo parkas yra įtrauktas į valstybės saugomų parkų registrą. Jis plyti teritorijoje tarp dviejų ežerų. Parko teritorijoje yra trys tvenkiniai, atkurtos ir prižiūrimos alėjos bei takai.

Anot dvaro šeimininko Vaido Barakausko, skulptūrų konkurso tema atspindi Ilzenbergo dvaro puoselėjamą atmosferą, kurią apibūdina trijų kultūrinių polių dermė: „Dvaras – Meilė – Harmonija“.

Šia tema sukurtos skulptūros turėtų praturtinti Ilzenbergo parką ir darniai įsilieti į natūralią parko aplinką.

Tikimasi, jog naujos skulptūros atsiras įvairiose dvaro parko vietose ir šiaurės Lietuvoje padės atgimti dvarų kultūrai.

Menininkai gali susipažinti su konkurso rengėjų parengtu parko planu, kuriame pažymėtos skulptūroms tinkamos vietose.

Rengėjai taip pat kviečia autorius siūlyti ir kitas, jų manymu, tinkamas vietas. Iš viso parke numatoma įrengti iki 10 skulptūrų.

Darbus vertins komisija

Konkursui pateiktus darbus vertins konkurso komisija, kurią sudaro prof. Marius Šaliamoras, architektė Vidutė Povilauskaitė ir dvaro savininkas Vaidas Barakauskas.

Vertinant bus atsižvelgta į skulptūros originalumą, atitiktis konkurso temai bei dermė su pasirinkta eksponavimo vieta Ilzenbergo dvare, taip pat skulptūros meninę vertę bei skulptūros kainos atitiktis sąnaudoms.

Konkurso rengėjai kviečia visus dvaro kultūra besidominčius menininkus susipažinti su konkurso sąlygomis www.ilzenbergas.lt ir teikti pasiūlymus iki 2017 m. vasario 28 d.

Ilzenbergo dvaro parkas yra privatus, tad konkursas yra finansuojamas iš privačių lėšų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.