Kaimo parduotuvėse – nerimas, o vaizdas lentynose – glumina

Seime prakalbus apie prekybos alkoholiu ribojimą, specializuotas parduotuves ar net valstybinį monopolį, visų akys nukrypo į kaimo parduotuvėles – ar nebus jos priverstos bankrutuoti, ar išsivers be alkoholio?

Aplankėme kaimo parduotuves – ar iš tiesų čia karaliauja alkoholis?<br>D.Umbraso nuotr.
Aplankėme kaimo parduotuves – ar iš tiesų čia karaliauja alkoholis?<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raminta Rakauskė, Gintarė Valentinaitienė

2017-01-04 15:49, atnaujinta 2018-02-09 19:32

Lrytas.lt žurnalistai nuvyko į kelis nedidelius miestelius. Čia sutikti žmonės nesibaimino, kad norint nusipirkti alkoholio gali tekti pavažiuoti keliasdešimt kilometrų, bet visos kalbintos pardavėjos tvirtino – be alkoholio kaimo parduotuvėlės sunkiai išsiverstų.

Išties, alkoholio pasirinkimas aplankytose parduotuvėse didžiulis. Poros rūšių pienas, kelių skirtingų gamintojų dešros, bet alkoholio – kokio tik nori. Vienoje parduotuvėje – net 7 šaldytuvai su skirtingų rūšių alumi.

Kartais tokio plataus asortimento ir tiek daug skirtingų rūšių gėrimų nerasi ir didesnėse miesto parduotuvėse.

Yra visko: ir vinių, ir degtinės

Pirmoji mūsų stotelė – parduotuvė  Vilniaus rajone, Čekoniškių kaime. Nors parduotuvėlė nedidelė, joje galima nusipirkti ko tik širdis geidžia: duonos, pieno, sausainių ir saldainių, įvairiausių gėrimų, tarp jų ir alkoholinių, skalbimo priemonių ir visokiausių buičiai reikalingų dalykų, pavyzdžiui, vinių.

Išties, vinys maisto parduotuvėje nėra labai įprastas dalykas ir tai kiek nustebina. Vienoje parduotuvės pusėje galime rasti maisto produktų, o kitoje tvarkingai išdėliotas vinių dėžutes.

„Prekiaujame ir vinimis, o ką? Juk tokia prekė niekam nepakenks“, – iškart puolė teisintis pardavėja Andželika.

Kaip tik tuo metu į krautuvę įeina klientas ir pradeda lenkiškai pardavėjai aiškinanti, ką pirks. Moteris ramiai suranda vyro prašomą prekę – nedidelį butelį degtinės, tačiau pirkėjas tikina, kad tokia iniciatyva – alkoholio nebepardavinėti parduotuvėse jį tik džiugina.

„Taip, girdėjau apie tokį planuojamą įstatymą. Manau, kad iš vienos pusės tai yra gerai“, – sakė degtinės butelį užantin kišantis pirkėjas, taip ir nepaaiškinęs, kodėl, jo nuomone, tai gerai tik iš dalies.   Kitas parduotuvėje sutiktas pirkėjas teigė tikrai neliūdėsiantis, jei toks įstatymas ir įsigaliotų.

„Niekas pas mus jos neperka, pažiūrėkite, kiek degtinės stovi lentynose. Aš dažnai ateinu į parduotuvę, bet, va, mineralinį perku. Visai neliūdėčiau, jei uždraustų parduoti čia, aš kiekvieną dieną prie vairo, tai man nesvarbu“, – kalbėjo išties butelį mineralinio pirkęs pirkėjas.

Verslas bankrutuotų

Nedidelės parduotuvės pardavėja Andželika teigė, kad žmonių per dieną apsilanko nemažai. Gal kiek daugiau nei 50.

„Daugelis pirkėjų stabteli važiuodami pro šalį: juk sodai čia pat, o ir gyvena nemažai, daug gamyklų visokių. Vietinių irgi yra nemažai, didelis kaimas čia pas mus. O perką kaip ir visur – duoną, pieną, alų, degtinę“, – sakė Andželika.

Pardavėja aiškino per dieną paprastai parduodanti apie 15 butelių degtinės. Jeigu alkoholio prekyba būtų sustabdyta, parduotuvė patirtų daug nuostolių.

„Alkoholio parduodame nemažai. Jei skaičiuotume buteliais,  per dieną 15 butelių degtinės tikrai parduodame, o alaus tai dar daugiau. Man atrodo, kad kaimo parduotuvės labai nukentėtų, jei uždraustų pardavinėti alkoholį. Kita vertus, nuo čia Vilniaus Pilaitė netoli, o ten tiek daug parduotuvių. Ten važiuotų visi“, – sprendimą greitai rado Andželika.

Moteris sakė, kad jų kaime yra dvi parduotuvės, tad įsigaliojus tokiam įstatymui vienos tikrai nebeliktų.

„Pas mus kaime yra dvi parduotuvės, tai, manau, abi tikrai neišsilaikys, viena užsidarytų. Juk iš cigarečių ir dešrų nieko neuždirbame, skolon irgi nieko pirkti neduodame“, – sakė pardavėja.

Jau išeidami iš parduotuvės sutikome ir daugiau klientų, kurie apsipirkti į parduotuvę atkeliauja didžiulėmis arklio traukiamomis rogėmis.

Važiuotų į miestą

Sudervėje įsikūrusioje „Aibėje“ galima rasti visko – buitinės chemijos, namų apyvokos daiktų, įvairių maisto produktų. „Viską perka. Dešrą, pieną, grietinę, dešreles,  šunų ir  kačių ėdalą. Ir alkoholį perka“, – pasakojo parduotuvėje dirbanti Janina.

Tiesa, ji atvira – dabar prekyba sekasi sunkiai. Po Naujųjų kaimo gyventojų kišenės ištuštėjusios, tad į parduotuvę jie užsuka rečiau nei įprastai. Apie 60 – tiek kaimo gyventojų kasdien aptarnauja Janina.

Paklausta, kiek prie parduotuvės apyvartos prisideda alkoholis, ji ima skaičiuoti – kasdien į kasos aparatą įmuša apie 20 butelių stipriųjų gėrimų, alaus – dar daugiau.

Suskaičiuoti nesunku – jei parduotuvėje apsilanko 60 žmonių, tai su stipresnio gėrimo buteliu ją palieka kas trečias pirkėjas. Dėl to Janina atvira – prekybos alkoholiu uždraudimas kirstų per parduotuvės apyvartą, o gal ir grasintų jos uždarymu: „Bet apie tai jau vadovams spręsti.“

Ji sako netikinti, kad kiekviename kaime būtų galima pastatyti po specializuotą parduotuvę. „Visiems blogai – ir žmonėms, ir verslui. Jei nori kas nors alaus ar kokio butelio, tai ką – negi reikės į miestą važiuoti 30 kilometrų?“ – sumanymo nesupranta ji.

Kaimuose tragiška padėtis

Be „Aibės“, Sudervėje yra dar viena nedidelė parduotuvė. Prie jos kaip tik stovi automobilis, pažymėtas vienos alaus gamyklos lipduku.

Aludarių atstovai, atrodo, turėtų būti tie, kurie prieš specializuotas alkoholio parduotuves stoja piestu. Bet mūsų sutiktas vyras šį stereotipą paneigia – jis pasisako už prekybos alkoholiu ribojimą.

„Nors esu aludarių atstovas, aš – socialiai kitaip mąstantis žmogus. Nesvarbu, net jei darbą prarasiu, manau, kad kuo mažiau alkoholio – tuo geriau“, – kalbėjo jis.

Vyras pasakojo, kad į kaimo parduotuves užsuka dažnai, tad puikiai mato, kas čia dedasi, ir supranta, kad alkoholizmas Lietuvoje – tikrai rimta problema. „Pats matau, kiek mes parduodame produktų, kiek iš viso yra alkoholio. Tai, kas dedasi provincijoje, yra žiauru ir tragiška. Pažiūrėkit, kas darosi parduotuvėse – penkios lentynos maisto ir šešios alkoholio“, – baisėjosi aludarių atstovas.

Išties – alkoholio parduotuvėje apstu. Palei sieną 7 pilni alaus šaldytuvai, didesni buteliai – lentynoje. Tokio pasirinkimo nerasi net didesnėse parduotuvėse mieste. Spirituotų gėrimų čia irgi apstu – tik spėk rinktis. 

Vyras teigė pastebėjęs, kad po švenčių žmonės alkoholio perka mažiau, bet tai laikina. Tuojau gyventojai gaus pašalpas, o tuomet alkoholio pardavimas vėl išaugs. „Visada taip buvo ir yra“, – liūdnai sakė jis.

Teks uždaryti

Parduotuvėje dirbanti Lina nesutinka su teiginiu, kad kaimuose visi prasigėrę. „Nežinau, gal dėl to, kad arti Vilniaus, bet mūsų kaime nėra daug nedirbančių žmonių.

Pirštais galima suskaičiuoti nuolat geriančius žmones, kurie yra tapę nuolatiniais klientais. Bet tikrai nėra taip, kad visas kaimas gertų“, – pasakojo ji.

Tiesa, pardavėja neslėpė – be alkoholio parduotuvė pražūtų. Vasarą į pakelėje įsikūrusią parduotuvę užsuka nemažai pravažiuojančių ar netoliese atostogaujančių žmonių, tačiau žiemą ji pustuštė.

„Uždraudus alkoholį apyvarta iš karto smuktų, manau, kad tektų užsidaryti. Ko gero, daug kaimo parduotuvių tiesiog nebegalėtų toliau dirbti“, – samprotavo pardavėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.